Detaliile ne dau de gol: Dostoievski şi Sherlock Holmes


Sherlock HolmesCând eram student, unul dintre cei mai citiţi autori – ale cărui cărţi nu apucau niciodată să rămâne pe raftul bibliotecii seminarului – era Dostoievski. Cărţile sale creau între noi o adevărată competiţie: cine le prinde primul pentru împrumut, cine le citeşte cel mai repede, cine le înţelege cel mai bine etc. Bătălia nu se dădea doar pentru Fraţii Karamazov, Idiotul, Crimă şi pedeapsă sau Demonii, ci şi pentru alte opere mai puţin cunoscute sau mai mici ca dimensiune, importanţă şi impact. Adevărul este că pentru mine Crimă şi pedeapsă a rămas de departe cea mai fascinantă… Când mă gândesc la ea parcă retrăiesc „nerăsuflarea” cu care am parcurs volumul. Captivant şi captivat din cale-afară.

Mi-am amintit de Dostovieski pentru că vreau să recomand un film (serial, dar cu doar şase episoade, în două sezoane!) care după primele secvenţe mi-a amintit de un text din Cirmă şi pedeapsă: „Detaliile ne dau de gol”. Cei care au citit Crimă şi pedeapsă şi au fost fascinaţi sau cei care au citit Mă numesc Roşu, de Orhan Pamuk (o carte ceva mai recentă, dar plină de suspans şi înţelepciune şi care te trimite cu gândul la Dostoievski şi scrierile sale) şi mulţi, mulţi alţii vor îndrăgi filmul Sherlock Holmes. O capodoperă plină de dramă, crimă şi mister care ni-l readuce pe faimosul detectiv, favoritul lumii în acest domeniu. Excelent este şi filmul artistic, dar şi această producţie începută în 2010 şi care până acum are doar două sezoane (fiecare sezon cu câte trei episoade). Se pare că în 2014 va mai apărea încă un sezon.

Prietenul care mi-a recomandat acest film mi-a spus: „Dacă vezi un pic din primul episod, nu vei avea linişte până nu le vezi pe toate şase”. Şi cam aşa a fost. Este suficient să te prindă un pic şarmul şi misterul acestui detectiv, pentru că apoi greu te mai desparţi de ecran până nu termini întreaga serie. (Aviz celor care au un program încărcat în aceste zile: e bine să aruncaţi o privire atunci când ştiţi că veţi avea timp necesar pentru a le vedea pe toate şase. Sigur vă va prinde acest film şi va fi greu să întrerupeţi vizionarea lui. Iar un episod durează aproximativ 90 de minute)

Celor pasionaţi de mister, deducţie, detalii le recomand din inimă acest film despre ştiinţa deducţiei, despre detaliile care ne dau de gol. Vă doresc vizionare plăcută. Merită!

 

Filmul cu cele şase episoade poate fi vizionat online aici: Sherlock Holmes

Pentru primul episod accesaţi imaginea de mai jos:Sherlock Holmes

NB. Între timp am descoperit că mai este un serial asemănător, Elementary. Pare interesant şi acesta, mai ales că este tot cu sau despre Sherlock. Însă despre acest serial sunt mai rezervat în privinţa recomandării: au schimbat actorii, locul acţiunii şi multe, multe altele. E greu de spus că ar fi o continuare, deşi cam asta ar vrea să sugereze. E mult sub cel din 2010, din punctul meu de vedere. Dar… după ce-l voi viziona în întregime, poate voi vorbi şi despre aceasta din urmă.

 

Categorii:Film, RecomandariEtichete:, , , ,

4 comentarii

  1. Va multumesc din suflet!

    Apreciază

  2. Cind eram in liceu am citit carti cu autori rusesti. de fapt atunci citeam din placere, fara computer tinmpul ni-l petreceam citind.
    Oricum cred ca viata noastra de copii, de pe vremea aceea, era mai pura.
    multumesc

    Apreciază

  3. Parinte unde ati disparut? Sa-l trimitem pe Sherlock dupa dvs.? Va vrem inapoi cu gandurile, meditatiile si tot ce ne ofereati aici. Sper ca sunteti bine. Va astept!

    Apreciază

Lasă un comentariu