Adevărul nu se negociază!


casatorieDe fiecare dată când ne pregătim un discurs și nu suntem stăpâni pe ceea ce urmează să argumentăm, avem grijă să lăsăm loc și de eventuale interpretări. Lucrul acesta ne ajută ca, în cazul aparițiilor unor păreri contradictorii, să putem reveni asupra discursului și să spunem că, de fapt, și noi gândim la fel, că altceva am vrut să spunem sau altfel am vrut să fie. Însă nu așa se întâmplă cu Isus. Pentru el lucrurile sunt clare și trebuie să rămână clare, chiar și când vorbește despre subiecte atât de sensibile și disputate astăzi: căsătoria și familia.

Pentru Cristos, nici măcar în aceste timpuri pline de relativism, când adevărul „îmbracă culoarea celui mai puternic”, nu este loc de interpretare sau de negociere. Astfel și astăzi rămâne valabil: „Cine se desparte de femeia sa, pentru a se căsători cu alta, săvârșește adulter. Tot așa și femeia, dacă se desparte de bărbatul ei și se căsătorește cu altul, săvârșește adulter”. Familia înființată prin sacramentul căsătoriei trebuie să fie și astăzi un „loc” sacru. Acesta este un adevăr care nu se negociază.

Fragilitatea căsătoriei și a familiei pe care o simțim astăzi este și rezultatul compromisurilor noastre, a acelor zile când am spus: „Merge și așa”. Însă cuvântul Domnului de astăzi ne invită să ne reînnoim angajamentele. Astăzi ni se amintește că viața noastră trebuie să fie simplă și clară: „da să fie da și nu să fie nu”. Astăzi trebuie să ne angajăm cu toate forțele în lupta de partea adevărului, de partea familiei așa cum a gândit-o Domnul: legământ sacru pentru toată viața între un bărbat și o femeie.

Știm că nu este ușor să lupți pentru principii și să mergi contracurentului. Știm că nu ne este ușor să fim fideli promisiunilor noastre, că trebuie, uneori, chiar și să suferim pentru a ne păstra cuvântul dat, pentru a fi statornici până la final. Însă Domnul ne încurajează, ne invită să îi luăm ca „model de răbdare în suferință pe profeții care au vorbit în numele Domnului. Iată, noi îi declarăm fericiți pe cei care au îndurat toate cu răbdare”. Și avem exemplul lui Iob care, deși a suferit enorm, a rămas fidel și a simțit în cele din urmă că „Domnul este plin de bunătate și de îndurare”. Noi suntem slabi însă Domnul ne iartă toate păcatele și ne vindecă de orice infirmitate. El ne scapă viața de la pierzare și ne încununează cu bunătate și îndurare”.

Reține

Adevărul nu se negociază! Familia și sacramentul căsătoriei sunt realități sacre, adevăruri voite de Dumnezeu, care nu se negociază niciodată!

Vineri, 28 februarie 2014 

Vineri din saptamâna a 7-a de peste an
Sf. Roman, abate; Fer. Antonia, calug.
Iac 5,9-12; Ps 102; Mc 10,1-12

LECTURA I
Iată, judecătorul stă la uşă.
Citire din Scrisoarea sfântului apostol Iacob 5,9-12
Fraţilor, 9 nu vă plângeţi împotriva altora, ca să nu fiţi judecaţi. Iată, judecătorul stă la uşă. 10 Luaţi ca model de răbdare în suferinţă pe profeţii care au vorbit în numele Domnului. 11 Iată, noi îi declarăm fericiţi pe cei care au îndurat toate cu răbdare. Voi aţi auzit despre răbdarea îndelungată a lui Iob şi aţi văzut ce a făcut Domnul pentru el în cele din urmă, căci Domnul este plin de bunătate şi de îndurare. 12 Înainte de toate, fraţii mei, nu faceţi jurăminte: nu vă juraţi nici pe cer, nici pe pământ şi nici pe altceva: la voi „da” să fie „da” şi „nu” să fie „nu” ca la judecată să nu fiţi condamnaţi.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 102,1-2.3-4.8-9.11-12 (R.: 8a)

R.: Îndurător şi milostiv este Domnul.
1 Binecuvântează, suflete al meu, pe Domnul şi toată fiinţa mea să laude numele lui cel sfânt! 2 Binecuvântează, suflete al meu, pe Domnul şi nu uita nicicând de darurile lui. R.

3 El îţi iartă toate păcatele şi te vindecă de orice infirmitate. 4 El îţi scapă viaţa de la pierzare şi te încununează cu bunătate şi îndurare. R.

8 Domnul este îndurător şi milostiv, el este îndelung răbdător şi plin de dragoste. 9 El nu dojeneşte la nesfârşit, nici nu poartă pe veci mânie. R.

11 Cât de mare este distanţa de la cer la pământ, tot aşa de mare este mila sa faţă de cei care se tem de dânsul. 12 Cât de departe este răsăritul de apus, atât de mult îndepărtează de la noi păcatele noastre. R.

ALELUIA In 17,17ba
(Aleluia) Cuvântul tău, Doamne, este adevăr; sfinţeşte-ne pe noi prin adevărul acesta. (Aleluia)

EVANGHELIA
Ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 10,1-12
În acel timp, 1 Isus a plecat din Cafarnaum şi a ajuns în ţinutul Iudeii şi al Transiordaniei. Din nou s-a adunat mulţimea în jurul lui şi a început să-i înveţe iar, ca de obicei. 2 Atunci au venit la el nişte farisei şi, ca să-l pună în încurcătură, l-au întrebat: „Este permis unui bărbat să se despartă de femeia sa?” 3 Isus le-a zis: „Ce v-a prescris Moise?” 4 Ei i-au răspuns: „Moise a permis să se despartă de femeie, cu condiţia să-i întocmească o carte de despărţire”. 5 Isus le-a replicat: „Din cauza împietririi inimii voastre v-a dat el această prescripţie. 6 Însă la începutul lumii, când Dumnezeu i-a creat pe oameni, i-a creat bărbat şi femeie. 7 De aceea omul va părăsi pe tatăl său şi pe mama sa şi se va uni cu femeia sa; 8 şi amândoi vor fi un singur trup. Astfel ei nu mai sunt doi, ci unul singur. 9 Deci ceea ce Dumnezeu a unit omul să nu despartă”. 10 Când au ajuns acasă, ucenicii l-au întrebat din nou despre aceasta. 11 El le-a răspuns: „Cine se desparte de femeia sa, pentru a se căsători cu alta, săvârşeşte adulter. 12 Tot aşa şi femeia, dacă se desparte de bărbatul ei şi se căsătoreşte cu altul, săvârşeşte adulter”.

Cuvântul Domnului

Categorii:Predici si meditatiiEtichete:, ,

4 comentarii

 1. Da, nu se negociaza..Bine ar fi sa fim toti constienti de evanghelia zilei..°Ceea ce Dumnezeu a unit, omul sa nu desparta° Uhh, uneori nu mai cred ca se tine cont de asta..nici la cei care erau crescuti cu aceasta gandire.
  M-as bucura sa am puterea sa lupt pana la capat..dar sunt asa slaba..imediat cad.. Ce e mai trist, este ca nici macar nu mai regret prea mullt cand gresesc..ce mult te schimba problemele..viata..

  Doamne iarta-ne!

  Apreciază

 2. Casatoria e la fel de sfinta ca ori care alta porunca!
  Multe femei au indurat necazuri linga sotul lor pentru a nu se desparti, dar astazi despartirile sunt la moda. Auzi de multe divorturi imediat dupa cununie, nici macar nu trece perioada de proba cum se zice si se si despart.
  Cred ca e foarte greu pentru parinti sa-i vada pe copiii lor nefericiti si accepta mai bine sa se desparta.
  Multumesc.

  Apreciază

  • Într-adevăr familiile, în special cele tinere, sunt foarte încercate în vremurile noastre şi nu puţine sunt cele care cedează. Trebuie să ne unim mai mult forţele în rugăciune şi în exemplu bun. Familiile au nevoie de modele, de familii sfinte.
   Sfânta Familie din Nazaret sa mijlocească harul iubirii şi al păcii pentru toate familiile noastre.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: