Să ne fie rușine pentru veșnic noul țap ispășitor. Putem fi mai înțelepți și mai educați!


Hotel_Dieu_in_Paris_about_1500_Biserica si spitalulIeri mi-a stricat ziua o petiție online. Vă spun imediat care, doar că acum zâmbesc și mă întreb cum poate un lucru să mă întristeze atât de mult?! Într-o lume care arde ca un iad încins (deși personal cred că iadul și focul nu au nimic în comun pentru că iadul e mult mai mult decât un foc!), într-o țară în care educația și sistemul sanitar sunt la pământ, s-au gândit unele minți luminate să găsească unicul vinovat sau, ca să fim mai preciși, cel mai mare vinovat, dragonul care face rău cetății perfecte: Biserica! Cât de legat la ochi trebuie să fii și cât de neieșit din țară (unde „la țară” înseamnă și „sat”) trebuie să fii ca să poți susține astfel de aberații?! Oare chiar nu putem fi mai înțelepți de atât?! Se pare că nu, și aceasta pentru că nu doar spitalele ne lipsesc, ci și școlile, adică educația. Și când ești needucat găsești ușor un vinovat, un țap ispășitor!

Petiția cu pricina (care dincolo de petiție începe să devină o mentalitate!) este: „Vrem spitale, nu biserici”. Și eu vreau spitale! Vreau și educație! Vreau tot ceea ce este bun! Dar de ce trebuie să se facă mereu această asociere între Biserică și sistemul sanitar ca și cum aceste două instituții ar fi în opoziție?! Cum se face că doar la noi în țară sunt în opoziție și doar acum, asta în timp ce mii de ani educația, medicina și religia (RELIGIA, nu Biserica, nu doar creștinismul!) au mers și continuă (în multe părți ale lumii!) să meargă împreună… și încă bine?!

Cine susține aberații de genul că sistemul sanitar este așa dezastruos pentru că banii s-au dus pe biserici probabil, cum spuneam mai sus, nu a ieșit niciodată din „satul” său. Că altfel cum își poate explica faptul că în lumea occidentală există atâtea și atâtea bisericii, dar nimeni nu se plânge de sistemul sanitar?! Cum se face că aici Biserica (religia!) nu a fost sau nu este o piedică în calea sănătății cetățenilor?! Dimpotrivă, religia și medicina colaborează foarte mult existând spitale organizate de și în Biserică (cum de altfel sunt și în România, dar puțini au grijă să spună acest lucru!!!). Aici există și biserici și spitale, chiar unele lângă altele sau unele în altele. Dar, e drept, există și educație: adică au înțeles rostul și rolul fiecărei instituții și nu au dat vina pe prun că nu a făcut mere! Cât de nărod trebuie să fii ca să susții că prunul este de vină pentru că tu nu găsești mere?! Nu cumva vina este a celui care a uitat să planteze meri sau a uitat să se îngrijească de meri?!

Cine susține astfel de aberații, cum că avem biserici și de asta nu avem spitale, probabil nu a construit niciodată nimic, cu atât mai puțin un spital sau o școală sau o biserică. Cât efort ați depus pentru a ridica una din ele? Ați încurajat vreodată un medic sau un profesor sau un preot care a construit sau construiește ceva? Deși într-un fel sau altul ei v-au ajutat pe voi sau pe părinții voștri! Credeți că o biserică sau un spital sau o școală se construiesc și se păstrează doar cu 100.000 sau 1.000.000 de lei?!

Cine susține astfel de aberații uită un lucru foarte important și foarte, foarte trist. Știți care e cel mai trist lucru în soiul acesta de petiție împotriva bisericilor?! Că primii care râd sunt guvernanții! În timp ce populația protestează în dreptul și împotriva catedralei mântuirii neamului și a altor clădiri, dincolo de ea, se află un imens palat, o casă care numai a poporului nu este, în care jecmănitorii acestui neam râd de morți și de vii, de protestatari și de indiferenți, râd cu nesimțire de noi toți. Ei și casa neamului comunist trăiesc cu inima antifonată, imuni la viața grea a poporului. Iar noi strigăm în fața unor surzi! Strigăm în direcția greșită și în fața unor persoane care nu au cum să ne audă, pentru că nu-i interesează de noi. Niciodată!

Dacă ar fi să transform ceva în spital din țara aceasta, aș transforma Casa Poporului și palatul Victoria. Mai nou și palatul Cotroceni! Vă dați seama ce spitale ar ieși din ele?! Și unde mai punem că cei care acum stau în ele (stau, nu lucrează!!!) chiar au nevoie de doctori și pentru cap, și pentru suflet și pentru trup, mai ales pentru durerile de coate, că îi doare în cot de popor… și de petițiile noastre! Chiar și de petiția voastră! Știu, chiar și de gândul și rândurile mele!

Așa că nu mai strigați degeaba împotriva bisericilor sau a moscheilor sau a sinagogilor sau a caselor de rugăciune. Strigați mai degrabă împotriva corupției și a „needucației”! Când va ajunge statul să facă binele pe care l-a făcut și-l face Biserica, atunci când statul va educa măcar un sfert din populația educată și ajutată în lume de Biserică, atunci, da, atunci voi spune și eu că avem un Stat care merită respect pentru că se îngrijește de populație și ne vrea binele. Dar până atunci, trebuie să muncim împreună pentru vindecarea Statului și nu împotriva bisericii. Păcat că avem mentalitatea lui „Gică (Gigi!) contra” și ne e mai ușor să fim mereu împotriva a ceva, decât uniți pentru ceva!

Înainte de a mă judeca și de a arunca cu tot felul de comentarii în mine, vreau să clarific câteva lucruri:

  1. Nu sunt de acord, nu susțin și nu voi susține niciodată cumetria dintre Biserică și Stat. Sunt două „instituții” diferite (chiar dacă au/ar trebui să aibă același scop: binele omului), cu organizare diferită și, mai ales, cu principii foarte diferite.
  2. Sunt de acord ca Biserica să plătească impozit pe veniturile care nu au nimic de-a face cu cele sfinte. Altfel spus, nu sunt de acord ca cineva să administreze ditamai hotelul turistic și să nu plătească taxe!
  3. Susțin dreptul de proprietate al Bisericii ca pe o necesitate și un drept inalienabil. Așa cum fiecare cetățean și persoană juridică se bucură de drepturi și de ocrotirea lor, la fel trebuie să se bucure și Biserica de toate drepturile. Iar unul dintre aceste drepturi este tocmai dreptul la proprietate (aici ar fi multe de spus, dar mă abat de la subiect!).
  4. Sunt catolic! Preot catolic! Ba chiar romano-catolic! Poate din cauza aceasta (sau datorită?!) văd lucrurile în felul acesta.
  5. Citiți https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_hospitals E bine de știut, măcar la nivel de cultură generală.
  6. Cum se face că în timpul comunismului nu se construiau biserici, dar nici spitale?! Atunci cine era vinovat? Acum cine e vinovat?!
  7. Câte spitale se puteau face cu sutele de milioane de euro pierdute pe autostrăzi care funcționează 2-3 luni sau care nu s-au mai făcu deloc?! Dar cu sutele de milioane dispărute din primării?! Dar cu amețitoarele spăgi care treceau prin cabinetele guvernanților?! Să fim atenți și la banii care dispar, nu doar la cei folosiți pentru ceea ce considerăm noi că nu merită!!!
  8. Cum se face că avem mai multe cluburi și discoteci și alte porcării (care funcționează fără autorizații, în mod ilegal) decât biblioteci și școli?! Cum se face că la orice oră din zi și din noapte găsești mai mulți tineri cu alcool și țigări în mâini decât cu cărți?!
  9. Cum se face că nimeni nu vorbește despre operele de caritate pe care Biserica și alte instituții le fac, dar vedem doar răul?! Cum se spune: toată lumea vorbește despre avioanele care cad, dar nimeni nu vorbește despre cele care zi de zi funcționează bine!
  10. Dreptul la libertatea de expresie îl am și eu, cum îl au și cei care au făcut acea petiție. Pe mine nu petiția mă deranjează și cu atât mai puțin mă deranjează scopul ei: construirea spitalelor și un personal medical tot mai bine pregătit și susținut. Aceasta este bine și e de dorit și chiar îmi doresc! Însă mă scoate din sărite modalitatea prin care unii cred că vom ajunge la așa ceva: oprirea sau închiderea bisericilor! Scopul nu scuză mijloacele și mai ales nu-l scuză pe cel care le alege, când sunt atât de prost alese și înțelese. Repet, scopul e bun, dar ca mijloace eu aș alege altele: mai puțini politicieni corupți și nepricepuți și o justiție mai bine organizată, adică mai severă și decisă să recupereze prejudiciile făcute statului. Pardon, făcute nouă, cetățenilor! Și mai multă educație!

Vă rog, înainte de a striga împotriva bisericilor, strigați pentru educație. Până nu vom fi un popor educat, nu vom ieși din această maimuțăreală, din acest „Pâine și circ!” pe care ni-l vând zi de zi (mai ales în preajma alegerilor!) mai marii noștri. Educație! Iar Biserica nu este nici împotriva educației și nici împotriva spitalelor! Găsiți adevărații vinovați dacă într-adevăr vă doare de acest neam și vreți binele acestei țări!

Categorii:E bine de ştiutEtichete:, , , , , , , ,

53 de comentarii

  1. Va doresc o duminica binecuvintata de Dumnezeu.
    Ati spus purul adevar! Am auzit si pe altii spunind la fel. Discutii de genul asta am avut si eu, unele discutii cu cei care se cred atei sau impotriva bisericii, dar am ajuns la concluzia ca imi racesc gura de pomana! Obosesti psihic sa le demostrezi acestor oameni rolul Bisericii in societate…
    Cit despre guvernantii si hotii din parlament nici nu are rost sa-i aduc in discutie ca imi stric ziua de tot.
    Multumesc pentru adevarul spus si ar fi bine sa fie cit mai multi care sa gindeasca la fel.

    Apreciază

    • Mulțumesc pentru reacția dvs. Nu este ușor să arătăm oamenilor rolul Bisericii și al credinței, al religiei în viața oamenilor și în istoria lumii. Însă merită să obosim pentru acest lucru. În fond, noi nu trebuie să demonstrăm nimic, trebuie doar să învățăm și să prezentăm bine istoria!Și să ne cunoaștem credința! Și, mai ales, să o trăim! (Și ca să-i scutesc pe unii de comentarii răutăcioase și gratuite la adresa istoriei Bisericii vreau să amintesc doar faptul că istoria Bisericii înseamnă mai mult decât cruciadele și inchiziția!!!)

      Apreciază

      • Vorbim despre aceeași biserică care ne-a adus inchizitia, cruciadele, sclavia (robi în varianta autohtonă)?
        Acesta este rolul istoric la care va referiti?
        Nu cred ca biserica a fost vreodată mai departe de Dumnezeu decât este în prezent . Nu sunt ateu, cred în Dumnezeu, în biserică însă mi-am pierdut cu desăvârșire încrederea.

        Apreciază

  2. De ce sunt mai multe Biserici ?
    Pentru că avem nevoie ,pentru că sufletele oamenilor au nevoie .
    Omul încă nu a descoperit natura lui adevărată ,cea sufletească.
    Trupul cel purtăm este o amăgire ,așa cum Eva a făcut acceptând acest trup păcătos de la stăpânitorul acestei lumi.
    Mântuitorul în repetate rânduri a sps că Împărăția Lui nu este această lume și oamenii tot nu au înțeles.
    Evreii încă îl așteaptă pe Mântuitor că să-i salveze,musulmanii au în coran o promisiune pământească în viață de apoi ,hindușii așteaptă reâncarnări în fel de fel de animale de pe pământ, și cred în zeitățile acestui pământ,budiștii caută preamărirea în această lume ,toți sunt pierduți și rătăciți .
    Creștinii sunt amăgiți să creadă cu ,concursul preoților în minunile lumești fără de viață icoane și moaște ,toți oamenii căutându-și vindecarea trupului uitând că sufletul este cel important ,sufletul este adevăratul om.
    Mântuitorul a spus odată ca oamenii să se teamă de cei ce ucid sufletul mai mult decât cei care ucid trupul.
    În toate problemele lumii vinovatul este găsit întotdeauna omul ,care este condamnat și ucis tot de om ,când de fapt vinovat este satana și acoliții săi ,ei sunt stăpânitorii acestei lumi corupte pentru că ei îsăși sunt corupți și decăzuți.
    Oamenii nu știu urâțenia lor în răutatea lor ,eu o cunosc foarte bine și încerc cu ajutorul Lui Dumnezeu să salvez cât mai multe suflete .
    Iubiții mei preoți ,lăsați cele lumești și alăturați-vă mie în lupta împotriva forțelor întunecate ale răului care sunt o realitate nevăzută de oameni, din păcate,corectați greșelile bisericii ca oamenii să creadă în voi , nu promiteți lucruri lumești sau neadevărate sau să le dăruiți speranțe deșarte ,spuneți le adevărul acestei lumi,îndemnații și chemații la comuniunea cu Dumnezeu în sacramente ,unde există viață sfântă cu adevărat ,unde există Dumnezeu cu adevărat.
    Alăturați-vă mie în salvarea sufletelor oamenilor și a celor adormiți și împreună vom fi mai puternici chiar dacă lăsați deoparte tradițiile și obiceiurile bisericești,salvați copiii și tinerii de răul acestei lumi,de ispitele pământești,salvați oamenii de robia stăpânitorilor și acoliților acestei lumi și eu vă promit că Domnul nostru Isus Cristos ne va mărturisi în față Tatălui ceresc și vom căpăta milă Lui și iertarea Lui.
    Trebuie să salvăm omenirea de nebuniile și nimicmiciile acestei lumi.
    Preoția mea este din ceruri unsă și binecuvântată ,a voastră este unsă de aici prin episcopi dar binecuvântată tot din ceruri .
    Chiar dacă poate părea o nebunie la prima înțelegere cu frică de Dumnezeu vă spun că adevăr este ,am fos trimis în această lume cu un scop ,să salvez oamenii ,arătându-le rătăcirile lor și pe rătăcitori.
    Puterile Lui Dumnezeu sunt peste.mine pentru că ființă mea este Împărățită de El în bunătatea Tatălui ,a Fiului Isus Cristos și Duhul Sfânt
    Să nu care cumva să vă lăsați ispitiți și să fiți geloși ori ignoranți sau prea dogmatici și să refuzați chemarea mea și o spun în mod special episcopilor .
    Aștept să răspundeți chemării Lui Dumnezeu ,El vă cheamă prin mine păcătosul să reclădim Biserica Lui pelerină pe acest pământ ,pentru ca tot El să o înalțe în cerurile Împărăției Lui ,Amin

    Apreciază

  3. Ceea ce spuneti, spuneti bine Parinte. Exista totusi o precizare cel putin care trebuie facuta cu privire la petitia respectiva. Si anume faptul ca petitia a fost creata de romani, pentru romanii din Romania. Romani care traiesc intr-o tara declarata majoritar ortodoxa. Si revolta care exista in mintea acestor petitionari este zic eu indreptata in primul rand impotriva religiei in Romania (si nu din alte tari), religie care este ortodoxa, cum ziceam mai sus.
    Iar… aceasta religie ortodoxa, din pacate, nu prea s-a ridicat la nivelul asteptat de multi dintre oameni, ba chiar multi dintre reprezentatii acesteia, in frunte cu seful lor, au cam scandalizat prin epatarea de masini scumpe si folosirea chiar de coloana oficiala. Din ce am inteles Arhiepiscopul nostru totusi nu a uzitat niciodata de astfel de „favoruri”, si in afara de Papa (care este si sef de stat la urma urmei) cred ca nici un alt mare ierarh din alte tari catolice nu-si permite sa „epateze” in acest mod. Ba chiar papa actual de multe ori a renuntat din ce am inteles la astfel de favoruri si s-a deplasat ca un simplu om …cu bicicleta.
    Si nu e doar acest motiv. In ultima vreme au tot fost alocate de la bugetul statului (roman, ma repet) sume destul de importante de bani pentru construirea de biserici si catedrale …ortodoxe. Si nu vorbesc aici de 2 lei, ci de sume considerabile. Care daca intr-adevar ar fi fost alocate pentru sprijinirea unui spital facut in colaborare cu biserica (in special ortodoxa), ar fi cazut mai bine. De asta lumea tinde sa fie din ce in ce mai revoltata. Dar aici e mult de scris, mai ales lucruri care tin de faptul ca prin aceste sume politicienii (pe care ii blamati si dvs de altfel) isi sustin cota de votanti. Deci indirect… si votantii sunt de vina.
    Dar pe mine nu asta ma sperie. Ma sperie faptul ca din ce in ce mai mult in ultimul timp cineva uziteaza de aceste evenimente si parca vrea sa imparta lumea in doua tabere, cum ziceati. Pro sau contra.
    Pro biserica sau contra biserica. Fara nici macar a admite o exceptie sau precizare, gen… totusi mai exista si oi albe… inclusiv in biserica ortodoxa. Pentru ca exista. Dar din pacate cum ziceati mai mult se evidentiaza un avion care cade sau o masina scumpa decat unul care functioneaza sau un preot sarman chiar ortodox care hraneste copilasi abandonati. Insa, trebuie sa recunoastem, in biserica ortodoxa nu este asa de mult incurajata implicarea sociala precum este in alte biserici, si precum este in biserica Catolica. Mai degraba este incurajat misticismul uneori „ciudat” din manastiri, dar nu si implicarea calugarilor in viata semenilor de langa ei.
    Revin… cineva uziteaza de aceste evenimente si incearca sa ne separe in doua tabere. Subliniind negativul si scandalul (ceea ce culmea si biserica ortodoxa cam da apa la moara in aceasta privinta, din pacate) si nesubliniind pozitivul. Iar nehotaratii, mai ales cu ocazia unor astfel de evenimente precum cel din clubul Colectiv tind din ce in ce mai mult sa treaca de tabara anti-biserica. Si din pacate pentru biserica catolica acestia nu vor face diferenta sau exceptie, pentru ca in Romania biserica care se „vede” mai bine e cea …ortodoxa, de altfel si declarata majoritara.
    Ce ar putea fi facut, cred ca ar fi sublinierea implicarii in partea bisericii catolice in proiecte sociale si aduse in atentie mai des in mass-media, pur si simplu. Fara a bate nimanui obrazul (cum ca partea ortodoxa nu si-ar face datoria cum trebuie in aceasta privinta). Nu e bine sa aruncam direct cu noroi, ca s-ar putea sa murdarim si ceea ce este totusi curat/frumos.
    Dar daca subliniem ceea ce facem bine, poate incet-incet se vor prinde si altii ca ar cam trebui sa faca si ei!
    Doar atat deocamdata.
    Si sa ma scuze cei de religie ortodoxa care vor citi acest comentariu, dar accept orice „dovezi” din partea lor cum ca lucrurile nu stau chiar asa.
    Totusi articolul dvs este unul foarte bun. Sper ca totusi precizarea mea nu este inoportuna.
    Multa pace si mult har!

    Apreciază

    • Mulțumesc mult pentru intervenția dvs. Aveți dreptate! De multe ori, de prea multe ori oamenii Bisericii nu s-au ridicat la adevărata lor demnitate. Și subliniez: oamenii, nu Biserica, fie ea Ortodoxă, Catolică, Anglicană etc. Nu înțeleg de ce trebuie blamată și răstignită toată „instituția” pentru că oameni din ea nu-și fac bine datoria. Nu aș fi scris cu siguranță acest articol dacă petiția era ceva de genul: vrem spitale (sau vrem școli), nu preoți milionari (sau cu mașini de lux etc.)…
      Trist este că suntem confuzi și cineva profită de toată această confuzie. Vor să ne dezbine, așa cum ați subliniat: pro și contra. Nu contează contra ce, important este să nu fim uniți, spun unii. Acum e rândul Bisericii. De fapt, astăzi a fost rândul guvernului Ponta. Mâine poate parlamentul. Dar poimâine?!
      Tocmai pentru aceasta spuneam că e nevoie de educație! Numai așa vom învăța să discernem și să separăm binele de rău, alegând binele! Este adevărat că unii și acum fac diferența între bine și rău, dar aleg răul! Trebuie să fim mai educați. Avem nevoie de mai multă educație (inclusiv religioasă!) Ce o fi rău în a cunoaște ceva despre religie, despre creștinism sau despre istoria religiilor?! Iar unii deja comentează: „Păi nu, că la noi nu se face istoria religiilor… Se fac mătănii sau rugăciuni împotriva duhurilor rele, rugăciuni care sperie mai mult copii decât demonii”. Atunci să strigăm împotriva profesorilor care nu se pregătesc pentru ore sau împotriva celor care fac programa școlară, sau împotriva Ministerului Educației și Cercetării Științifice. Să strigăm să schimbe programa, să fie și lecții de istoria religiilor. Altfel spus, să batem la ușa care trebuie! Soluția nu vine din scoaterea orelor de religie, ci din studiu, din cultură…
      Mai spun doar atât și mă opresc, altfel devine comentariul mai lung decât articolul: Biserica, Bisericile (ortodoxă și catolică) trebuie să se implice mai mult și să facă mai mult pe plan social. E adevărat! Deja sunt multe lucruri care se fac (este suficient să amintesc de munca celor de la Caritas din toate diecezele țării, deși acum mă gândesc mai ales la Caritasul din Iași și din Bacău pe care le cunosc mai bine; sau de orfelinatele de la Bacău, Oituz etc.) Problema este din nou a avionului care cade și nu a avioanelor care zboară bine și fac treabă bună. Trebuie să învățăm să vedem și partea bună. Trebuie să învățăm să mediatizăm și ceea ce este bun în Biserică! Credincioșii și toți cetățenii trebuie să vorbească și despre ceea ce văd bun în Biserică!!! Iar mass-media au și ele o mare vină pentru starea jalnică în care se află țara noastră!! O mare vină!!!
      Vă salut cu respect! Multă pace și mult har pentru toți românii și România!

      Apreciază

  4. Bre, Laurentiule, exact spitalul ala mare din Sugiteava e facut pe vremea comunistilor. Ala spre iesirea catre Gura Humorului. Si daca nu sustii cumetria stat-biserica, ia sa refuzi salariul tau de la stat si sa traiesti numai din donatiile credinciosilor. Si ia spune vreo doua-trei opere de caritate si in ce valoare sunt. Materiala, desigur.

    Apreciază

    • Domnule Remus, când am văzut cum începeți comentariul („bre!”) am crezut că îmi scrie cineva cunoscut. Însă m-am lămurit repede că nu ne cunoaștem și cred că nu am pierdut nimic, nici eu, nici dvs.

      În primul rând cred că vă refereați la spitalul din Suceava, pentru că Sugițeava se scrie separat, sunt două cuvinte (lucru care se învață imediat după cei șapte ani de acasă și niciodată fără ei, indiferent de câte clase/școli avem)!

      În al doilea rând, cred că mai bine de 80% din spitalele din țară sunt făcute pe vremea comuniștilor (nu cred că spun ceva nou! Și nici nu vreau!). Nu degeaba Nicu, fiul Tovarășului Ceaușescu (cel legitim, nu cel/cei care a/au luat conducerea!) le-a spus guvernaților din anii ’90: „Voi nu sunteți în stare nici măcar să văruiți ceea ce a construit tata” („Nici in 20 de ani nu veți reuși sa zugraviți ceea ce a construit tata, daramite sa construiți ceva nou!” http://stirileprotv.ro/stiri/revista-presei/nicu-ceausescu-vizionar-nici-in-20-de-ani-nu-veti-reusi-sa-zugraviti-ce-a-construit-tata.html ). Nu aceasta era ideea din întrebarea mea! Mă îndoiesc că atunci erau suficiente spitale, după cum mă îndoiesc că atunci era vina Bisericii. Administratorii Statului erau și sunt de vină… și noi toți pentru că i-am suportat și-i suportăm, „lătrând” împotriva celor slabi care oricum nu pot schimba nimic!

      În al treilea rând (și de asta e mai bine să ne informăm înainte de a vorbi!) eu nu mai primesc salariu și nici vreo altă subvenție de la Statul despre care vorbiți dvs. din august 2013. Nu este locul aici să mă plâng, dar dacă tot ați adus vorba, poate e bine să se știe că nu pe toți „ne umple” Statul de bani. Eu după ce am terminat facultatea (adică 7 ani de facultate!!! Toți 7 ani făcuți la Institutul Teologic din Iași, dintre care în doi am studiat filozofie, în alți patru teologie, și un an a fost de practică pastorală – așa ați aflat acum și dvs. cum se poate ajunge preot!!!) am fost premiat de către Stat cu frumoasa sumă de 780 de lei. Vorbesc de anul 2008, nu de secolul trecut! Acesta era salariul pe care Statul îl oferea unui cetățean de-al său după 7 ani de studii! Și nu eram singurul! Și din banii ăștia trebuiau plătite și taxele! Cam cât credeți dvs. că mai rămânea după plata taxelor?! Și ca să mă plâng până la capăt, mai aflați ceva! După un an am ajuns să lucrez pentru spitale (am fost timp de doi ani capelan sanitar pentru cele 13 sau 14 sau 15 spitale din Iași, depinde cine le numără și cum le numără!), mai exact am lucrat pentru bolnavii din spitale, cetățeni ca și dvs., ca și mine, ai aceluiași Stat; iar după doi ani m-am transferat și am lucrat pentru Institutul Teologic. Atunci mi-au mărit salariul cu câteva sute de lei (din care tot cam atâtea Statul lua taxe!); ei bine în acest timp pentru un an de zile am renunțat (sau am refuzat, cum spuneți dvs.) salariul și l-am oferit unor oameni care aveau nevoie! Un an de zile! Și am supraviețuit! Deci, se poate! Însă văd că acum nu mă mai plâng și mă îndepărtez de cererea dvs., începând să mă laud și nu e frumos. Și oricum nu cred că vă interesează cu adevărat! Poate că dvs. ați făcut gesturi și renunțări mult mai mari pentru cei din jurul dvs. Sper!… Și-mi cer iertare că m-am explicat și lăudat cu puținul meu. Dar dacă tot m-ați întrebat! Și bine, asta era în anul 2012-2013… Apoi, din 2013, cum am spus, nu am mai primit nimic de la Stat, din motive „binecuvântate” pe care doar Statul și alții le cunosc!!! Așa că nu am la ce să renunț! Aaaa… nu am nici case, nici mașini, nici conturi în bancă! Acum studiez din nou (la o universitate din Roma, cu o bursă primită de la o fundație din străinătate) și sunt curios cu cât mă va răsplăti Statul dacă voi obține doctoratul sau măcar un master!!! Pentru că studiez aici, dar vreau să mă întorc în țară, să mă întorc și să muncesc (muncesc!) acasă, în țară și pentru țară, pentru că eu cred într-o lume mai bună! Dacă aș vrea bani, aș rămâne aici, pentru că cu siguranță aș câștiga mult mai bine! Dar am învățat că există lucruri mai importante pentru care merită să trăiești și aceasta am aflat și învățat cu mult înainte de a deveni preot!

      Și să nu uit înainte de a încheia, și așa am spus prea multe și vă rog să mă iertați, mai spun doar câteva din operele pe care le face Biserica și pe care le știu și pe care le puteți verifica (cum, de altfel, puteți verifica și cele spuse mai sus). În primul rând vedeți tot ceea ce Organizația Caritas face în toată țară, dar în special în Iași și Bacău. Apoi vedeți orfelinatele și case de bătrâni susținute de Biserică (eu le știu doar pe cele din județele Bacău, Neamț și Iași ). Și multe, multe altele despre care mass-media (și mulți ca ei!) UITĂ să vorbească! Ca să fiu concret, despre o operă care mi se pare în folosul societății și a semenilor noștri tocmai am citit astăzi aici: http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=20151108. Dar puteți vedea și citi mai multe aici: http://www.caritas-iasi.ro/
      Valoarea materială cred că puteți să o calculați singur!

      Îmi pare rău pentru cât am scris și pentru cum am răspuns. Nu e prea mult creștinism în răspunsul meu, dar nici în acțiunile și comentariile unora nu e prea mult bun simț și rațiune! Numai bine!

      Apreciază

  5. 1. petitia nu are legatura cu Biserica Catolica. Oricat de mult s-ar incerca in biserica legarea celor 2 nu e posibil sa nu vezi diferentele (la mine in oras sunt 2 biserici catolice si 2 capele in timp ce biserici ortodoxe sunt atatea doar in cartier la mine…si nu sunt pline mai niciodata…poate doar de Pasti cand vine lumea jumatate de ora…). Oamenii ar trebui educati si de Biserica. Eu am fost educata si de biserica si stiu diferentele, stiu cine si de ce face ce face. Nici o padure fara uscaturi, dar pana acum am intalnit mult prea putini preoti ortodocsi care sa aiba har si sa nu faca meseria asta doar pentru bani.

    2. in afara tarii nu sunt atat de multe biserici…acolo unde am vazut mai mult de una intr-un cartier (apartinand unei singure religii) erau pline de oameni…

    3. omul intotdeauna va cauta sa gaseasca un tap ispasitor. este legat de conditia umana si de faptul ca suntem mici si neputinciosi. Un incident de genul asta duce oamenii spre reactii exagerate dar fondate in durere si panica. Pana la urma toti facem greseli si accidente se intampla dar asta nu schimba realitatea. Ceva trebuie sa se schimbe undeva si noi nu stim de unde trebuie sa incepem…

    Apreciază

      • Tu chiar compari standardele spitalelor din afara cu cele din Romania?? Pai spitalele din afara sunt cat Catedrala Neamului…

        Apreciază

      • Eu cred că suntem în situația aceasta jalnică și pentru că mereu ne-am comparat cu alții. Și ca oameni, și ca Stat, și ca Instituții. Suntem catastrofali când trăim doar din comparații: capra vecinului pare mereu mai bună! Și nu doar că ne-am comparat cu alții, dar ne-am comparat cu cine nu trebuie. Pentru că dacă ar fi fost să ne comparăm cu anumite State, am putea să ne considerăm marțieni, avansați la ani lumină (și nu mă refer doar la Africa sau Asia sau mai știu eu ce colț de prin America Latină!).

        Cel mai bine este să ne punem toți pe muncă și responsabilizare. Să începem cu noi, să începem schimbarea de la noi! Să nu mai dăm vina pe alții. Să nu facem petiții împotriva altora, fără a ne acuza mai întâi pe noi înșine! Simplu fapt că ani, zeci de ani am tăcut, înseamnă că nu am făcut nimic, că am consimțit unor regimuri (nu doar politice!) nedemne de ceea ce înseamnă să fii om. Toți merităm mai mult și toți trebuie să ne dorim mai mult, să luptăm și să muncim pentru mai mult, pentru mai bine, pentru o viață demnă. Să ne învățăm drepturile și să ni le apărăm. Și totodată să respectăm drepturile tuturor fraților noștri. Ar arăta altfel România dacă am fi înțeles că suntem frați: adevărații frați nu se omoară între ei, nu se fură, nu se mint, nu se jignesc. Adevărații frați sunt uniți și se sprijină unii pe alții pentru o viață mai bună. Astăzi un frate are nevoie de spital, mâine un altul de o școală, apoi un altul de o biserică, un altul de un club, un altul de un parc etc. Fiecare are drepturile și nevoile sale. Doar ajutându-ne și sprijinindu-ne unii pe alții, vom realiza binele tuturor, binele comun! Avem nevoie de muncă, educație și unitate! Unitate spre bine, în bine!

        Apreciază

      • Bai puscarie. In SUA sunt 130 de religii recunoscute, acolo spitalele au sute daca nu mii de locuri. Deci hai sa nu comparam Romania cu 425 de spitale amarate cu SUA. Pai cum sa ai tu in Bucuresti spital de arsi care sa preia doar 25 de raniti? Si ne comparam cu SUA. Bv bai tovarase!!!!

        Apreciază

      • Eu cred că suntem în situația aceasta jalnică și pentru că mereu ne-am comparat cu alții. Și ca oameni, și ca Stat, și ca Instituții. Suntem catastrofali când trăim doar din comparații: capra vecinului pare mereu mai bună! Și nu doar că ne-am comparat cu alții, dar ne-am comparat cu cine nu trebuie. Pentru că dacă ar fi fost să ne comparăm cu anumite State, am putea să ne considerăm marțieni, avansați la ani lumină (și nu mă refer doar la Africa sau Asia sau mai știu eu ce colț de prin America Latină!).

        Cel mai bine este să ne punem toți pe muncă și responsabilizare. Să începem cu noi, să începem schimbarea de la noi! Să nu mai dăm vina pe alții. Să nu facem petiții împotriva altora, fără a ne acuza mai întâi pe noi înșine! Simplu fapt că ani, zeci de ani am tăcut, înseamnă că nu am făcut nimic, că am consimțit unor regimuri (nu doar politice!) nedemne de ceea ce înseamnă să fii om. Toți merităm mai mult și toți trebuie să ne dorim mai mult, să luptăm și să muncim pentru mai mult, pentru mai bine, pentru o viață demnă. Să ne învățăm drepturile și să ni le apărăm. Și totodată să respectăm drepturile tuturor fraților noștri. Ar arăta altfel România dacă am fi înțeles că suntem frați: adevărații frați nu se omoară între ei, nu se fură, nu se mint, nu se jignesc. Adevărații frați sunt uniți și se sprijină unii pe alții pentru o viață mai bună. Astăzi un frate are nevoie de spital, mâine un altul de o școală, apoi un altul de o biserică, un altul de un club, un altul de un parc etc. Fiecare are drepturile și nevoile sale. Doar ajutându-ne și sprijinindu-ne unii pe alții, vom realiza binele tuturor, binele comun! Avem nevoie de muncă, educație și unitate! Unitate spre bine, în bine!

        Apreciază

    • Eu cred că suntem în situația aceasta jalnică și pentru că mereu ne-am comparat cu alții. Și ca oameni, și ca Stat, și ca Instituții. Suntem catastrofali când trăim doar din comparații: capra vecinului pare mereu mai bună! Și nu doar că ne-am comparat cu alții, dar ne-am comparat cu cine nu trebuie. Pentru că dacă ar fi fost să ne comparăm cu anumite State, am putea să ne considerăm marțieni, avansați la ani lumină (și nu mă refer doar la Africa sau Asia sau mai știu eu ce colț de prin America Latină!).

      Cel mai bine este să ne punem toți pe muncă și responsabilizare. Să începem cu noi, să începem schimbarea de la noi! Să nu mai dăm vina pe alții. Să nu facem petiții împotriva altora, fără a ne acuza mai întâi pe noi înșine! Simplu fapt că ani, zeci de ani am tăcut, înseamnă că nu am făcut nimic, că am consimțit unor regimuri (nu doar politice!) nedemne de ceea ce înseamnă să fii om. Toți merităm mai mult și toți trebuie să ne dorim mai mult, să luptăm și să muncim pentru mai mult, pentru mai bine, pentru o viață demnă. Să ne învățăm drepturile și să ni le apărăm. Și totodată să respectăm drepturile tuturor fraților noștri. Ar arăta altfel România dacă am fi înțeles că suntem frați: adevărații frați nu se omoară între ei, nu se fură, nu se mint, nu se jignesc. Adevărații frați sunt uniți și se sprijină unii pe alții pentru o viață mai bună. Astăzi un frate are nevoie de spital, mâine un altul de o școală, apoi un altul de o biserică, un altul de un club, un altul de un parc etc. Fiecare are drepturile și nevoile sale. Doar ajutându-ne și sprijinindu-ne unii pe alții, vom realiza binele tuturor, binele comun! Avem nevoie de muncă, educație și unitate! Unitate spre bine, în bine!

      Apreciază

  6. Voi ati vazut harta cu cate spitale si cate biserici sunt in tara? Voua nu va este rusine de ceea ce a ajuns sa reprezinte confesiunea ortdoxa? Nu vedeti ca religia crestina a ajuns politeista? Ca sute de mii de oameni aduleaza orice are ca inceput cuvantul „moaste” ? Ca nimeni nu stie „de ce” , ci doar „ca trebuie” ? Ce legatura are biserica cu credinta ?
    Mi-ar placea sa extrapolez mica mea insiruire de intrebari, dar stiu ca o sa ajungem la polemica. Va urez, in continuare, sa credeti in ceea ce v-au invatat altii sa credeti si sa ramaneti mici asa cum trebuie sa fiti !

    Apreciază

    • Mesajul dvs. m-a purtat cu gândul la una dintre cele mai dureroase și triste fraze pe care am auzit-o despre Biserică: „Isus a venit să aducă împărăția lui Dumnezeu pe pământ, dar din păcate s-a născut Biserica”. Este dureroasă afirmația aceasta, precum dureroasă (pentru cine crede!) este și „întrebarea” dvs: „Ce legătură are biserica cu credința?”… Legături sunt, și încă multe, dar sunt unii (din interior și din afară!) care se pricep să le ascundă de minune… Unii le ascund, alții generalizează și reduc totul la un singur numitor: ipocrizie!

      Nu vreau să intru în polemică, nici nu vreau să cred în ce m-au învățat alții să cred (deși sunt recunoscător tuturor celor de la care am învățat ceva!), dar, da, vreau să rămân mic. Într-o lume în care mulți calcă până și pe cadavrele prietenilor ca să devină mari, eu vreau să rămân mic. Mic dacă mic înseamnă a ajuta, a sluji, a dărui, a iubi, a fi împăcat. Vreau să rămân mic, dacă mic înseamnă să nu „omor” o instituție pentru că unii oameni din ea nu sunt vrednici de ea! Vreau să rămân mic dacă mic înseamnă să nu generalizez și să fac diferența între oameni și oameni, între oameni și instituția pe care o reprezintă! Vreau să rămân mic, dacă mic înseamnă să cred în binele pe care Statul, Sistemul sanitar, Biserica, Educația, Legea etc. îl pot oferi omului… trebuie să-l ofere omului! Mic, dacă mic înseamnă să rămân mereu conștient că am nevoie de alții și că nu pot să arăt spre alții cu degetul fără a mă învinovăți mai întâi pe mine pentru prea puținul bine făcut. Mic dacă… Sunt mii de motive să vrem să fim mici, în acest sens!

      Mic, dar nu tăcut în fața nedreptății și a generalizării. Eu simt ce înseamnă generalizarea aici la Roma când, dacă ești prin oraș și începi să vorbești românește, mulți întorc capul spre tine, te arată cu degetul, își verifică gențile sau buzunarele, pentru că ei așa știu: Român=hoț, țigan, criminal etc. Uitând că a generaliza înseamnă a distruge nu un om, ci generații întregi!

      Era o vorbă prin bătrâni: „Pentru un păduche nu arunci cojocul pe foc”. Sau alta care spunea: „Ai grijă să nu arunci și copilul împreună cu apa murdară din covată”. Poate că acum nu e timpul să aruncăm pe foc și să demolăm totul, pentru că nu vom avea forța să reconstruim. Însă cu siguranță acum este timpul să facem curățenie! Și fiecare trebuie să începem de la propria persoană!

      Poate mă înșel, poate sunt prea mic… Dar poate voi crește. Acum încerc să învăț din propriile greșeli și din cele ale altora. Nu mi-e rușine că sunt „așa” mic!

      Apreciază

  7. Foarte bine subliniat !

    Apreciază

  8. Petiția in sine cuprinde mai multe lucruri. Ne revoltam împotriva unor lucruri care din păcate se petrec atât in Bisericile ortodoxe cat si catolice. Ne revoltam împotriva clericilor care dețin un adevărat parc auto, care abunda in opulenta….exact opusul a ceea ce înseamnă de fapt Biserica. Din păcate azi biserică nu mai înseamnă ceea ce am învățat de la bunici…. Înseamnă averi impresionante si opulenta. Biserica din păcate și-a pierdut toată însemnătatea religioasa. Nu mai e Casa Domnului cum zicea bunica. E casa preoților care, fara contribuția anuala (care atinge sume nesimțite) nu mai vor nici macar sa-i ingroape pe cei trecuți la cele veșnice. E casa preoților care își ocărăsc pubic enoriasii pt ca nu au plătit taxele,casa preoților care la predica te îndeamnă sa alegi un partid anume, casa preoților pedofili. Poate suntem needucați dar sa nu uitam ca orice dascal e un model moral pt discipolul sau. Suntem needucați pt ca ne lipsesc dăscălii demni. Împotriva acestor lucruri de revoltam. Nu împotriva Bisericii ci împotriva a ceea ce a ajuns azi biserica.

    Apreciază

    • Să nu vă fie cu supărare, dar nu cred că lucrurile stau chiar așa. Tocmai împotriva generalizărilor și a inculpării greșite am scris acest articol. Aș vrea să vă întreb: câți preoți cunoașteți dvs. personal cu averi impresionante și cu parcuri auto? Eu cunosc mult mai mulți cu o generozitate impresionantă! Și catolici și ortodocși. Oameni buni, simpli. Pe aceștia de ce nu-i pune nimeni la număr?! Oameni care sunt cu adevărat dascăli, cum spuneți dvs. Atât de puțin se vorbește despre ei! Trist! Și nu este Biserica singura Instituție în care oamenii cu adevărat buni sunt dați uitării!

      Apoi, de câte ori ați cerut sacramentele sau sacramentalii sau alte lucruri spirituale (sau chiar și materiale) și nu ați primit? Știți ce este foarte trist? Că mulți dintre cei care nu au cerut niciodată nimic spun că nu au primit!!! Personal pot da mărturie că prima înmormântare am celebrat-o ca diacon pentru un om la a cărui înmormântare nu a venit nimeni (in afara de 3-4 persoane adunate de prin cimitir, plus groparii). Eram eu și un „dascăl”. Era în 2008, cu puțin înainte de Paste. Era în Iași. Și nu a trebuit să plătească nimeni nimic și nu m-am plâns niciodată. Și lucrurile s-au repetat. Și au fost și alții care au făcut lucruri mult mai mari. Și nu doar înmormântări, ci și alte sacramentalii sau sacramente. Preoția și Biserica nu sunt doar ceea ce se vede la televizor…Sau, mai bine spus, Biserica și Preoția sunt mai mult ceea ce nu se vede la televizor!

      Câți preoți pedofili cunoașteți? Câți ați întâlnit? Eu sunt preot. Trăiesc printre preoți, atât în România cât și în Italia. Aceasta de mai bine de 7 ani. Și nu am întâlnit personal niciunul… Nici măcar unul, slavă Domnului. Toți cei despre care am auzit că sunt pedofili, am auzit de la televizor… Aceeași tristă generalizare… Este adevărat: este deja trist, prea trist și prea dureros dacă este măcar unul. Însă la fel de trist și dureros este să Biserica este „casa preoților pedofili”!! Tristă generalizare și manipulare!

      Este adevărat că Biserica nu pare să mai fie ceea ce ne-au învățat bunicii, dar nici cei care vorbesc despre ea nu mai sunt ca bunicii noștri: oameni sinceri, iubitori de dreptate, de adevăr, de pace, oameni care să vadă și binele, nu doar răul, oameni care să deosebească binele de rău, oameni care să respecte valorile și să distrugă viciile și răul… Biserica nu s-a schimbat, ci doar oamenii din ea, împreună cu cei care vorbesc despre ea… De aceea are nevoie mereu de oameni buni, mereu mai buni! De aceea, Biserica, asemenea Statului, are nevoie de noi, are nevoie ca noi să fim oameni cu coloană vertebrală, oameni de caracter. Toți, creștini sau necreștini, credincioși sau necredincioși, trebuie să redăm omului și instituțiilor demnitatea și locul/rolul pentru care au fost create. Toți!

      Apreciază

  9. E vinovata Biserica de spagile primite pentru autorizatii ? E vinovata Biserica ca intr-un local de 80 persoana s-au bagat sute de persoane din motive de profitabilitate ? E vinovata Biserica cand te joci cu focul far pic de minte ?
    CA VA DOARE DE FAPT ????
    E de plans aceasta tragedie dar mai de plans este lipsa de EDUCATIE ! Aceasta va crea mereu tragedii – personale si COLECTIVE !

    Apreciază

    • Într-adevăr, Biserica nu e vinovată nici pentru această tragedie, nici pentru multe alte rele care se petrec la noi în țară sau în lumea întreagă. După cum nu este meritul ei pentru lucrurile care merg bine în țară sau în alte locuri. Însă partea de vină a noastră și a Bisericii este că nu am făcut sau că nu facem mai mult pentru a trăi cu adevărat bine. A spus totul Înalt preasfințitul Ioan Robu, arhiepiscop de București: „I-am spus lui Dumnezeu că îi cer iertare pentru că noi toți, noi cei din țară, nu am făcut nimic deosebit ca să nu se întâmple așa ceva, ca România să fie altfel. Ar trebui să ne fie rușine, nouă tuturor, și Guvernelor și instituțiilor statului, și bisericilor, pentru că nu am schimbat ceva în țara noastră în 25 de ani și ne pare rău, trebuie să le cerem iertare celor care au murit și apoi să ne rugăm. Să ne cerem mai întâi iertare că nu am făcut ceea ce trebuia să facem și i-am încredințat milostivirii lui Dumnezeu și pe ei care au murit și pe cei care au rămas în viață. Cred că nu am lucrat îndeajuns în acești 25 de ani, noi, bisericile, în modul nostru de a gândi, de a acționa, pentru că noi înghițim foarte ușor corupția, minciuna, șmecheria și toate acestea ni se par nimic, însă vedeți aceste circumstanțe pot fi criminale. (https://www.youtube.com/watch?v=Hq2OToc9gQ0 ) . E vina noastră, a tuturor, cum deja din spunea Sergiu Celibidache: „Aveți cu toții o vină enormă!” (https://www.youtube.com/watch?v=UzB7u42JiYs ).

      Avem cu toții o vină enormă! O enormă vină mai ales pentru mediocritatea noastră, pentru, așa cum amintiți și dvs., lipsa de educație. Fiecare român, fiecare om își are partea lui de vină atunci când nu face mai mult pentru binele COLECTIV! … După cum vinovată este și fiecare Instituție atunci când îi primește în sânul ei pe acei oameni care o abat de la scopurile pentru care a fost creată!

      Apreciază

  10. Domnul sa miluiasca, sa aline, sa vindece de orice fel de moarte, trupurile si sufletele, sa invieze in ale Sale si vii si morti si sa binecuvanteze intreaga Sa Creatie aici si in vesnicie!Amin.

    Apreciază

    • Amin!
      Domnul să ne liniștească inima și să ne pună în ea gânduri de pace, de bine, de adevăr! Să muncim, să „strigăm” prin fapte și rugăciune „ca să se audă mai încet răul de pe pământ”!

      Apreciază

  11. Foarte multe lucruri scrise sunt adevarate si foarte bine subliniate (vezi Marius, vezi parintele catolic) ! Da, sustin si eu educatia, existenta unei asistente medicale superioare si da, sustin implicarea bisericilor in tot ceea ce este de folos omului ! nu numai rugaciunea, nu numai actul de credinta in sine, ci si nevoile sociale pt cei sarmani, care oricum l-i se adreseaza , mai ales in aceasta speranta! Si da, si eu ma intreb de ce oare intr-o tara ortodoxa cu atata istorie ortodoxa, este posibil sa se infiltreze atatea secte si credinte ‘indoielnice’?? Pararea mea este, pentru ca da, biserica este slab reprezentata prin ‘actiuni’ popularizate. De preainaltul si de obstinenta cu care se afiseaza in la orice manifestare….da, lasa de dorit si cred ca ne si transmite ‘ceva’ !

    Apreciază

    • Într-adevăr, tuturor ne revine obligația de a ne implica mai mult la nivel social. Trebuie să ieșim – toți (inclusiv Biserica!) – din comoditatea în care ne-am instalat. La unii, din păcate, comoditatea a devenit indiferență!
      Biserica are o doctrină socială, are un drum „social” pe care trebuie/ar trebui să-l parcurgă… însă acum cred că are nevoie de tot mai mulți oameni care să se implice în mod dezinteresat, oameni care să dea un trup mai vizibil operelor bisericești. Avem nevoie toți de o „deșteptare”, acea „deșteptare” atât de mult cântată și atât de puțin trăită, la toate nivelurile, nu doar spiritual sau social.
      Domnul să binecuvânteze România și poporul român!

      Apreciază

  12. Preotul ar trebui sa fie legatura dintre Dumnezeu si oameni, dar din pacate in ziua de astazi exista foarte putini „purtatori de sultana” care pot fi numiti preoti. In ziua de astazi Biserica este pur si simplu o afacere. Bisericile s-au inmultit ca ciupercile dupa ploiae care mai de care mai mare, mai aratoasa, dar s-a pierdut esenta ei. In viziunea mea veniturile Bisericii ar trbui intreptate catre persoanele anevoiase, catre oamenii care au nevoie de ajutor……. in schimb ele se duc pe lux, pe masini scumpe, biserici impopotonate, mese festive unde se serveste si caviar printre altele. In ziua de astazi preotul nu te ingroapa, nu te boteaza, nu te cununa fara bani! Aceste asazise taxe, care in reaitate sunt mult mai mari decat valoarea inscrisa pe chitanta pe care o primesti, ar trebui sa nu fie obligatorii. Daca omul doreste sa faca o donatie bisericii sa o faca din propria initiativa, nu impusa. Eu vorbesc aici despre Biserica Ortodoxa, nu stiu cum sunt alte biserici, dar asta este Biserica Ortodoxa, foarte departe de ceea ce ar trebui sa insemne o biserica!!! Asa ca nu aruncati cu pietre in mine caci imi doresc scoli si spitale in loc de catedrale si biserici. In judetul meu, un judet cu aprox. 500000 de locuitori avem in jur 550 biserici si 5 spitale. Faceti si voi calculul.

    Apreciază

  13. Cata ignoranta si cata rautate!!:((De ca si cum biserica ar fi vinovata pentru incendiu:(Uitati-va aici,sa vedeti cine e cu adevarat vinovat:(In clubul ala a intrat Satan,s-au sacrificat animale,s-a dat foc la cruci:(Doamne,multi sunt vrajmasii tai !:(((

    Apreciază

  14. Ca sa fim un popor educat trebuie ca statul sa iasa din educație. Sau depinde de cum se definește educatia.

    Apreciază

  15. Nu sunt de acord cu dumneata părinte, dreptul la propietate al bisericii trebuie redus la pamantul de sub biserica si cimitir, copii aia carr au murit in club, erau arhitecti, studenti la cibernetica, si cate alte profesii, oameni invatati care au frecventat si biblioteca nu doar cluburile.
    Nu ai inteles nimic din ce vrem noi. Vrem un stat laic, unde biserica se administreaza exclusiv din contribuitia enoriasilor, unde preotul este angajatul parohiei, pe salariul stabilit de parohie, si cu o fișă a postului, ce anume trebuie sa faca el de salariul ala.
    Atunci si doar atunci vor rămâne in biserici preotii cu adevărată chemare față de haina preoțească. Atunci si doar atunci preotii care vor fi un stalp al comunitatii vor fi apreciati, iar ce-i ce nu vor face fata concediați.
    Atunci si doar atunci, nu vom vedea pe cei care ar trebui sa fie exemple de umilință si pioșenie coborând din masini pe care unii dintre noi le vad doar la TV prin filme. Isus ia scos din acelasi motiv cu biciul pe farisei din templu, nu-l mai reprezentau pe Dumnezeu pe pământ, erau fățarnici, faceau negoț in templu cum azi cumparam lumânări și servicii bisericești. Dar poate nu ar trebui sa te învăț eu părinte povestile biblice, tu ar trebui sa le stii deja.

    Apreciază

  16. Parinte gresesti, nu pe tot locul dar ai pierdut esentialul, noi vrem delimitarea clară intre stat si biserica, vrem ca preoti sa fie plătiți si bisericile sa fie construite exclusiv din contribuitia parohiilor, vrem ca biserica sa nu mai fie o masina de facut bani, si atunci si doar atunci preoții angajati ai comunitatii vor fi doar cei cu adevarata chemare, atunci si doar atunci un preot care va fi stalp pentru comunitate va fi apreciat iar cei intrati pentru bani vor fi dați la o parte.
    Atunci si doar atunci comunitatea va scrie o fisa a postului pt preot, care e datoria lui in comunitate pentru salariul primit.
    Atunci si doar atunci nu vom mai vedea pe cine ar trebui sa fie exemple de modestie si pioșenie coborand semeț din mașini pe care unii dintre noi le vedem doar la TV in filme.
    Dacă nu ma înșel Isus i-a alungat pe farisei cu biciul din templu pentru ca faceau negot. Același lucru si azi, plătim lumanarea, nu e scumpă ok, plătim botezul, nunta, înmormântarea, contributia , bani in cutia milei care cine stie unde se duc si aia, poate unii merg la caritate dar altii cu siguranță in buzunare adanci, negre. Isus v-ar scoate cu biciul azi din biserici, nu pe dumneata parinte nu te cunosc ii fi unul dintre cei buni poate, dar pe marea majoritate, in frunte cu capi bisericilor i-ar scoate cu biciul afara. Nu-l mai reprezintă pe Dumnezeu, au uitat totul, vorbesc gol si fara har, sunt semeti si trufasi exact opusul a ce ar trebui sa fie preotii.
    Strabunicul meu avea o vorbă „popa ii sac fără fund”

    Apreciază

  17. Toata lumea care spune cate ceva de biserici se refera la cele ORTODOXE!!! s-a saturat lumea de Daniel!!!

    Apreciază

    • Probabil ca ”toata lumea” aia de care spui habar nu are de ”iubirea si compasiunea”(evident contra cost) a celorlalte denominatiuni asa zis crestine…Si nu ma refer la cea catolica…….Stii cum cer ADEVERINTA de salariu cei din cultele neoprotestante?ADEVERINTA, cu toate cele pe ea!!!Pentru a lua ”zeciuala”(pentru cei slabi la matematica, a 10-cea parte din venit……Altfel……te ușuiesc, te porcaiesc si te pun in discutia”pastorilor”(niște particulari ce zbiara in neștire)Daca nu stiti ce se petrece si pe la ”casele'(si nu ala Domnului˝)altora,ori va interesati de subiect serios ori nu mai aruncati cu vorbe…….Fiecare cu uscaturile lor(din pacate si cu durere o spun)dar sa nu privim numai intr-o parte…Sau…….poate tocmai aici e ceva in neregula(si e)……De ce TOCMAI pe Biserica Ortodoxa si numai pe ea?Hai sa fim , macar o clipa, seriosi si lucizi!

      Apreciat de 1 persoană

    • Andrada, ma tem ca asa este, cum spuneti dumneavoastra. Nemultumirile sunt indreptate impotriva BOR, nu a ortodoxiei, ci a institutiei. Si daca nu ne-am asumat si binele si raul din jur, si daca vorbim prea mult si nu facem pe masura vorbelor, si daca toate aceste sunt adevarate, cui revine greaua misiune de a ne educa in spiritul civic al secolului in care traim, cu responsabilitate si dragoste frateasca? Eu cred ca in primul rand religiei si deci Bisericii. Rabinul Abraham Skorka, despre educatie: „Religia este o conceptie despre lume. Si a educa inseamna a transmite o conceptie despre lume. Prin urmare, ambele lucruri sunt strans legate intre ele. Cand analizam cum s-au format diferitele culturi, observam doua planuri: progresul tehnologic al societatii, pe de o parte; si crearea culturii ca manifestare a valorilor ce alcatuiesc modul de viata al popoarelor, pe de alta parte. Cultura, in esenta, este raspunsul la trei intrebari: Ce este omul? Ce este natura? Ce este Dumnezeu?”

      Apreciază

    • IPS Daniel nu e mai mult biserica decat mine asa ca „toata lumea” s-a saturat de mine?

      Apreciază

  18. Biserica se folosește de numele lui D-zeu ca să fure oamenii,biserica nu mai e demult casa Domnului,e doar un negoț așa că,nu am nevoie de biserică,mă pot ruga la D-zeu și fără ea!!

    Apreciază

  19. Îți sunt veșnic recunoscătoare pt acest articol! Sper ca multi sa înțeleagă faptul ca nu exista nici o legătura între faptul ca sunt biserici multe dar nu sunt spitale suficiente! Cu toate ca sunt biserici foarte pline duminica. Spitale sunt suficiente doar ca nu este personal suficient si nu sunt dotate corespunzător. Bisericile sunt construite din donații, spitalele sunt construite din banii statului. Tragedia din club se datorează bisericii??? Dacă ar fi fost mai multe spitale ar fi reușit mai multi tineri sa iasă pe acea ușa??

    Apreciat de 1 persoană

  20. Daca omul are Credinta in DUMNEZEU se poate ruga in casa pe strada in timp ce munceste oriunde s_ar afla.
    Nu cred ca trebuie sa investesti milioane de euro pentru a face o catedrala si pentru ca preotul ortodox sa conduca boliduri de peste 100 000 € intr-o lume plina de nevoi.
    Si atunci intrebare mea este :credem in Biserica sau in DUMNEZEU?
    Deaceea suntem in criza in acest moment iar oamenii rabufnesc fata de acei preoti care fac afacere din biserica.
    Bineanteles nu toti preotii sunt identici.

    Apreciază

  21. Bisericile construite pe terenurile dintre blocurile din Bucuresti, cum au primit acel teren? Pe acele terenuri primaria putea sa amenajeze terenuri de sport, unde copiii nostri sa aiba acces gratuit? Va rog sa numarati cate biserici exista in Dr. Taberei si cate terenuri de acest gen exista.

    Apreciază

  22. Buna ziua. Desi sunt de acord cu dumneavoastra intr-o oarecare masura, as vrea sa va intreb totusi de ce avem nevoie de mai multe biserici? De ceva vreme ma intreb acest lucru si inca nu am gasit un raspuns. Poate ma puteti ajuta dumneavoastra in acest sens. In continuare am sa incerc sa va explic modul in care vad eu lucrurile si intrebarile care au dus la intrebarea de mai sus.
    1. Biserica este casa Domnului, insa de ce ar avea nevoie Dumnezeu de o casa cand Il regasim peste tot in jurul nostru, in fiecare dintre oamenii de langa noi? Eu cred ca Dumnezeu este mereu alaturi de noi si nu este necesar sa mergem intr-o anumita locatie pentru a fi mai aproape de El.
    2. Rugaciunile cred ca sunt la fel de bine primite de oriunde pentru ca Dumnezeu nu are atentia concentrata doar intr-o anumita locatie. El te asculta, te vede si te cunoaste indiferent de unde te-ai ruga. Si nu cred ca o rugaciune este mai bine primita daca se realizeaza intr-o biserica sau daca se roaga mai multi deoarece nu ar fi corect (pentru ca asta ar insemna ca Dumnezeu ar fi influentat de cat este o persoana de placuta de societate, de disponibilitatea de a merge la biserica si nu in ultimul rand de cat de multi bani are pentru a plati – pentru ca la bisericile la care am fost eu se cereau bani pentru asta). In plus, desi stiu ca din punctul multora de vedere este gresit ceea ce gandesc, cred ca rugaciunile formale sunt intr-o oarecare masura gresite deoarece mi s-ar parea mult mai personala o rugaciune deschisa, o conversatie cu Dumnezeu, pe care sa o spui din suflet si care sa nu ceara nimic pentru ca este cert faptul ca Dumnezeu stie ce e cel mai bine pentru noi. Noi vedem doar cu mintea din momentul rostirii rugaciunii (care are cunostinte limitate) ceea ce Dumnezeu stie peste puterea noastra de intelegere.
    3. Cred ca este nevoie de biserici pentru a face cunoscut cuvantul Domnului, nu pentru a crea iluzia ca te poti mantui doar prin a merge la biserica. In ultima perioada sunt incurajate tot mai mult actele de caritate fata de biserici si prezenta la slujbe si este lasata intr-un colt importanta unui comportament crestinesc, adica e exact pe dos de cum ar trebui sa fie. De ce nu zice nici un preot „Decat sa veniti la biserica si sa nu fiti crestini in suflet, mai bine fiti crestini si veniti mai rar la biserica ca e mai bine primit”? (- inca o data, e modul in care eu gandesc si care poate e gresit). Am urmarit niste interviuri date de preoti in legatura cu postul Craciunului si am constatat ca nu a fost zis un cuvant despre faptul ca prima conditie a postului este sa incerci sa fi un om mai bun. Nu e pacat ce intra pe gura cat e pacat ce iese. Ca sa revin la idea de la care am pornit, cred ca jumatate din bisericile de acum ar fi mai mult decat suficiente.
    4. Bisericile sunt construite pentru oameni, ori in cele mai dezolante peisaje sa vezi cate o biserica construita parca din aur e dezolant. Adica noi il cinstim pe Dumnezeu cum, daca nu avem grija de aproapele nostru? Intai fetele bisericesti ar trebui sa se ingrijeasca de nevoiasi si abia apoi sa poleiasca acoperisul cu aur… Nu?
    5. Cred ca bisericile si scolile sau azilele sau orferinatele merg mana in mana de minune. Ce frumos ar fi daca jumatate din bisericile si manastirile existente ar fi si scoli, azile, orferinate. Sa fie 2 in 1, nu sa se desfinteze. Chiar daca nu ar fi loc de mai mult de 5 persoane, tot ar fi un mare, MARE plus. Sunt constienta ca de multe ori sunt limitari de spatiu si de personal, insa se pot face alte gesturi caritabile, cum ar fi o masa calda pentru sarmani organizata periodic sau vesminte si rechizite pentru copii. Biserica este invizibila pentru multi in actiunile caritabile. Nu spun ca nu se fac, insa pentru cate dari, taxe si donatii sunt, in orice biserica ar trebui sa se gaseasca un refugiu pentru cei ce nu au nimic.
    Asadar, intelept mi s-ar parea sa fie mai multa implicare a bisericii in societate si mai putin in cladiri din care lipseste sufletul. Biserica ar trebui sa invete sa fie smerita si inature opulenta si toate lucrurile materiale si sa puna accent pe sufletul credinciosilor si pe nevoile amaratilor. In final imi cer iertare daca v-am suparat, pe dumneavoastra sau pe orice cititor, insa mi-am exprimat parerea sincer si fara vreo intentie de a ofensa pe cineva.

    Apreciază

  23. Pentru binele tuturor, ar trebuie combinat spitalul cu biserica, se pot trata astfel afectiunile trupesti cit cele sufletesti, dupa nevoie, s-ar stinge poate si gilceava pe tema cresterii numarului bisericilor,biserici ce stau in mare parte goale, sau gilceava pe tema scaderii numarului de spitale cu adevarat functionale, combinatia spital biserica functioneaza cu mult succes de sute de ani in multe tari europene, este doar o chestiune de intelegere intre doua institutii ,pe de-o parte Ministerul Sanatatii Publice saracit si Biserica dornica de investitii mari.

    Apreciază

Lasă un comentariu