Ipocrizie… chiar și sub cruce!


ipocrizie sinceritateTrăim încojurați de oameni despre care Cristos spune și astăzi: „Toate faptele lor le fac pentru a fi văzuți de oameni” (Mt 23,5). Ba mai mult, noi înșine am devenit astfel de oameni ipocriți, fățarnici, însetați de vorbe bune din partea tuturor (cf. Lc 6,26!). Stăm la picioarele crucii doar dacă ne vede cineva! Altfel, fugim, mergem acolo unde lumea ne vede și ne apreciază.

Este uimitoare violența și viteza cu care ipocrizia ne cuprinde viața. Fățărnicia nu ține cont de vârstă, de ocupație. De nimic! Poți fi ipocrit chiar și la picioarele crucii (cf. Mc 15,29-37). Ba mai rău, chiar și pe cruce (cf. Lc 23,39-41).

Ipocrizia este un viciu molipsitor. Este tentant pentru că știm ipocriți care par fericiți. Suntem înșelați de aparențe, de ceea ce se vede în exterior, și râvnim să fim ipocriții perfecți. Însă există oare ceva mai amăgitor decât să trăiești într-o continuă prefăcătorie doar ca să fii apreciat(ă) de alții? Cât de sfâșietor este să te îmbraci în lumină și zâmbet când ești văzut(ă), dar să tremuri în cea mai cumplită beznă, în cele mai amare lacrimi atunci când ești singur(ă), atunci când îți privești inima în singurătate!

Ipocritul este fericit, dar doar în ochii lumii, nu și în singurătatea inimii. Ipocritul este lăudat și înconjurat de oameni, dar nu și de Dumnezeu. Iar adevărul este că, pe termen lung – adică Veșnicie! –, contează ceea ce știe și spune Cristos despre noi, nu oamenii. Domnul are ultimul și cel mai important cuvânt despre noi și fericirea noastră (veșnică): „Fericit este doar omul în viața căruia căruia nu este prefecătorie” (cf. Ps 31,2).

Fericiți suntem dacă, așezați la picioarele crucii, Cristos ne privește și ne spune: „Iată cu adevărat un om în care nu este viclenie, prefăcătorie!” (cf. In 1,47). Fericiți suntem dacă „aruncăm de la noi toate răutăţile, toată ipocrizia și să ne înnoim inima şi duhul!” (cf. Ez 18,31).


Meditația face parte din Locul meu sub cruce – Itinerar pentru tineri, un proiect destinat tinerilor. Mai multe meditații găsiți accesând: http://itinerar-postulmare2018.blogspot.it 


27 februarie 2018 

Marţi din săptămâna a 2-a din Post
Sf. Gabriel al Maicii Îndurerate, călug.
Is 1,10.16-20; Ps 49; Mt 23,1-12

LECTURA I
Învăţaţi să faceţi binele, căutaţi judecata.
Citire din cartea profetului Isaia 1,10.16-20
Ascultaţi cuvântul Domnului, căpetenii din Sodoma! Pleacă-ţi urechea la legea Dumnezeului nostru, popor al Gomorei! 16 „Spălaţi-vă, purificaţi-vă deci şi curăţaţi-vă! Îndepărtaţi răul faptelor voastre dinaintea ochilor mei! Încetaţi să faceţi răul! 17 Învăţaţi să faceţi binele, căutaţi judecata, îndreptaţi-l pe opresor, faceţi dreptate orfanului şi apăraţi-o pe văduvă! 18 Veniţi să discutăm!”, zice Domnul. „Dacă păcatele voastre vor fi roşii ca pânza stacojie, ca zăpada le voi albi şi, dacă vor fi roşii ca purpura, vor deveni albe ca lâna. 19 Dacă veţi binevoi şi veţi asculta, veţi mânca bunătăţile pământului. 20 Dar dacă veţi refuza şi vă veţi răzvrăti, de sabie veţi fi devoraţi, căci gura Domnului a vorbit”.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 49(50),8-9.16bc-17.21.23 (R.: 23b)
R.: Celui care merge pe calea cea dreaptă îi voi arăta mântuirea lui Dumnezeu.

8 Nu pentru jertfele tale te dojenesc,
pentru că arderile tale de tot sunt pururi înaintea mea.
9 Nu voi primi viţei din casa ta,
nici ţapi din turmele tale. R.

16bc Pentru ce vorbeşti despre poruncile mele
şi alianţa mea este pe buzele tale,
17 de vreme ce urăşti disciplina mea
şi cuvintele mele le arunci la spate? R.

21 Iată ai făcut aceasta, iar eu să tac?
Îţi închipui că eu sunt ca tine?
Te voi mustra şi voi pune totul sub ochii tăi.R.

23 Cine aduce jertfă de laudă, acela mă cinsteşte;
celui care merge pe calea cea dreaptă
îi voi arăta mântuirea lui Dumnezeu. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE Ez 18,31ac
„Aruncaţi de la voi toate răutăţile voastre, spune Domnul, şi înnoiţi-vă inima şi duhul!”

EVANGHELIA
Ei spun şi nu fac.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 23,1-12
În acel timp, Isus s-a adresat mulţimilor şi discipolilor săi, spunând: „Cărturarii şi fariseii s-au aşezat pe catedra lui Moise. 3 Faceţi şi împliniţi tot ce vă spun ei, dar nu faceţi după faptele lor, pentru că ei spun, şi nu fac! 4 Ei leagă poveri apăsătoare şi greu de purtat şi le pun pe umerii oamenilor, iar ei nu vor să le mişte nici cu un deget. 5 Toate faptele lor le fac pentru a fi văzuţi de oameni: îşi lărgesc filacterele şi îşi lungesc ciucurii; 6 le plac locurile de onoare la ospeţe şi primele locuri în sinagogi, 7 să fie salutaţi prin pieţe şi să fie numiţi de oameni «rabbi». 8 Dar voi să nu fiţi numiţi «rabbi», pentru că unul este învăţătorul vostru, iar voi toţi sunteţi fraţi! 9 Şi nici «tată» să nu spuneţi nimănui între voi pe pământ, pentru că unul este Tatăl vostru, cel ceresc! 10 Nici să nu fiţi numiţi «maeştri», pentru că unul este maestrul vostru: Cristos! 11 Cel mai mare dintre voi să fie slujitorul vostru! 12 Căci oricine se va înălţa va fi umilit şi oricine se va umili va fi înălţat!”

Cuvântul Domnului


 

Categorii:Predici si meditatiiEtichete:, , , ,

3 comentarii

  1. Din fericire are si ipocrizia masura ei, iar cand se termina, ramane omul (cel pe care multi nu-l mai recunosc atunci).

    Apreciat de 1 persoană

  2. Cand eram cu ei in lume, ii pazeam Eu, in Numele Tau. Eu am pazit pe aceia pe care Mi i-ai dat; si niciunul din ei n-a pierit …Si Ma rog nu numai pentru ei, ci si pentru cei ce vor crede in Mine prin cuvantul lor. Ma rog ca toti sa fie una, cum Tu, Tata, esti in Mine, si Eu in Tine; ca si ei sa fie una in Noi, pentru ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis.

    Apreciază

Lasă un comentariu