Virusul și grăuntele de muștar


Este impresionat ce poate face Diavolul cu un virus atât de mic, invizibil: într-un timp atât de scurt a semănat zâzanie, dezordine, disperare, neîncredere, moarte… E ca și cum nimic altceva nu ar mai exista în jurul nostru. Spaima morții și a disperării ne dă târcoale în fiecare clipă… 

Și totuși, ce se întâmplă dacă astăzi punem față în față virusul și un grăunte de muștar. Da, grăuntele acela despre care vorbea Isus acum 2000 de ani și care între timp a făcut mii și mii de arbori. Și continuă să crească…

E impresionantă această imagine: virusul și grăuntele de muștar față în față. Realități atât de mici, dar atât de puternice. Doar că în timp ce unul distruge tot, celălalt aduce speranță, viață, ocrotire. Tocmai pentru roadele sale, grăuntele de muștar este mult mai fascinant și merită atenția noastră mai mult decât virusul. Grăuntele este realitatea care ne amintește despre puterea lui Dumnezeu, de ceea ce Domnul poate să facă printr-un cuvânt, cu o atingere, cu un grăunte de muștar. Este impresionant ce a putut să facă Dumnezeu cu niște oameni simpli din Galileea, cu niște pescari, cu tine, cu noi. Ce operă măreață Biserica sa! Ce fascinant e Universul! Ce minunăție omul! 

Despre aceste roade astăzi se vorbește prea puțin. Toți privim numai spre rău, spre virus, spre haos. Oare astăzi, în era Covid, nu se mai întâmplă chiar nimic bun? Sau poate că nu mai suntem noi capabili să vedem binele și vedem doar răul. Oare astăzi, chiar în această clipă, nu crește acest arbore de muștar? Sigur că da: și grăuntele de muștar, și drojdia, au astăzi același efect, aceeași forță, aceeași misiune: să rodească, să crească, să dospească și să ne amintească de Împărăția lui Dumnezeu. 

Este timpul să vedem și să facem binele, nu răul. E adevărat că Diavolul continuă să lucreze, dar nici Dumnezeu nu stă degeaba. Și el, Domnul, este mult mai puternic. La final binele învinge. Și viața! Să rămânem de partea lui Dumnezeu și a binelui și nu vom regreta.Răul, oricât de „profund” ar fi, nu e decât o imitație nereușită a binelui. Și în timp ce le amintim asta celor răi, noi să fim/rămânem/devenim originali: să fim buni! Fii bun! Fii original! 

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 13,18-21
În acel timp, Isus a spus: „Cu ce este asemănătoare împărăţia lui Dumnezeu şi cu ce o voi compara? 19 Este asemănătoare cu un grăunte de muştar pe care un om, luându-l, îl seamănă în grădina lui; acesta creşte şi devine copac, iar păsările cerului îşi fac cuiburi între ramurile lui”. 20 Şi a mai spus: „Cu ce voi asemăna împărăţia lui Dumnezeu? 21 Este asemenea cu plămada pe care o femeie, luând-o, o ascunde în trei măsuri de făină până când dospeşte totul”.

Cuvântul Domnului

Categorii:E bine de ştiut, Predici si meditatiiEtichete:, , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: