Cele ce se spun şi se aud despre noi


Nu e greu să tresari când un străin, sau cineva cu care nu ai mai vorbit de multă vreme, se apropie şi-ţi spune: „Nu-mi vine să cred ce aud despre tine!”… Şi poate urma ceva de bine, care te va face să tresari de bucurie, sau poate urma ceva de rău, care te va face tot să tresari, doar că nu de bucurie! Îmi amintesc de episodul din Evanghelia după Luca, în care stăpânul se apropie de administratorul necinstit şi-i spune: „Ce aud despre tine?”. Cum trebuie să fi tresărit administratorul ascultând continuarea: „Dă cont de administraţia ta, căci de acum nu mai poţi fi administrator” (Lc 16,1-13). Nu ştim ce a auzit stăpânul despre slujitorul său, dar sigur nu erau lucruri bune. Asta spre deosebire de ceea ce notează scriptura în legătură cu un alt om, sărbătorit astăzi: „Barnaba era un om bun, plin de Duhul Sfânt şi de credinţă” (Fap 11,24), aşa cum am auzit în prima lectură. Este unul despre care auzim şi după două mii de ani că a mers şi a făcut ce i-a cerut Domnul: „Mergi şi spune că împărăţia cerurilor este aproape” (Mt 10,7), după îndemnul din Evanghelia zilei. Este unul dintre oamenii despre care auzim lucruri bune. Este unul dintre cei despre care spunem lucruri bune. Este cel prin care „s-a întors la Domnul o mare mulţime de oameni” (Fap 11,24). Ferice de el. Despre el am auzit numai lucruri bune.

Astăzi sunt oameni care se apropie de noi şi care ne strigă: „Ce aud despre tine”, şi de cele mai multe ori ne bucură cele ce se aud. Mâine vine ziua în care însuşi Domnul ne va spune: „Iată ce am auzit despre tine”… va fi ziua judecăţii. Dar până la acea zi şi acel strigăt al Domnului, ba chiar până la strigătul omului de lângă noi, în fiecare clipă strigă conştiinţa noastră: „Ce aud despre tine?!”. Şi nu oboseşte niciodată!

Suntem administratorii vieţii noastre, dar suntem pentru puţin timp, mai exact până în clipa când ni va spune: „Dă cont de administraţia ta!”. Simt că-mi tot spune cineva în ureche: „ce aud despre tine?”… Şi-mi tot vine să-mi întorc capul să văd cine strigă şi-l întorc în zadar, că strigătul e de cele mai multe ori din interior. Şi mai mult decât atât, îmi vine să-i spun să nu mai strige pentru că vede clar că nu am tresărit mereu de bucurie!

Ce aud despre tine?! Ce auzi despre tine?!… Un strigăt neîntrerupt nici de muzică, nici de somn, nici de vântul care s-a dezlănţuit chiar acum.

LECTURA I
Barnaba era un om bun, plin de Duhul Sfânt şi de credinţă.

Citire din Faptele Apostolilor 11,21b-26; 13,1-3
În zilele acelea, 21b un mare număr de oameni au îmbrăţişat credinţa şi s-au întors la Domnul. 22Biserica din Ierusalim a auzit vorbindu-se despre acestea şi atunci Barnaba a fost trimis până la Antiohia. 23 Acesta, când a ajuns şi a văzut cum a lucrat harul lui Dumnezeu, s-a bucurat şi-i îndemna pe toţi să rămână ataşaţi de Domnul, din toată inima. 24 Barnaba era un om bun, plin de Duhul Sfânt şi de credinţă. Şi s-a întors la Domnul o mare mulţime de oameni. 25 De aceea Barnaba a plecat la Tars ca să-l caute pe Saul, 26 şi aflându-l, l-a adus la Antiohia. Un an întreg ei au fost oaspeţii acestei Biserici şi au instruit foarte mult popor. Astfel că la Antiohia s-a dat ucenicilor, pentru întâia oară, numele de creştini. 13,1 În această Biserică din Antiohia erau nişte oameni care profeţeau şi învăţau: Barnaba şi Simeon, numit Negru, Luciu din Cirene, Manahen, cel care fusese crescut împreună cu Irod Tetrarhul, şi Saul. 2 Într-o zi, pe când slujeau Domnului şi posteau, Duhul Sfânt le-a zis: „Păstraţi-mi pe Barnaba şi pe Saul pentru misiunea la care i-am chemat!” 3 Atunci, după ce au postit şi s-au rugat, şi-au pus mâinile peste ei şi i-au lăsat să plece.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 97,1.2-3ab.3cd-4.5-6
R
.: Voi vesti fraţilor mei mântuirea Domnului.

1 Cântaţi Domnului un cântec nou,
pentru că a făcut lucruri minunate;
dreapta şi braţul lui cel sfânt
i-au adus biruinţă. R.

2 Domnul şi-a făcut cunoscută mântuirea,
şi-a descoperit dreptatea înaintea neamurilor;
3ab şi-a adus aminte de bunătatea şi fidelitatea lui
faţă de casa lui Israel. R.

3cd Toate marginile pământului
au văzut biruinţa Dumnezeului nostru.
4 Strigaţi către Domnul, cu strigăte de bucurie, toţi locuitorii pământului,
izbucniţi în strigăte de veselie şi cântări de laudă. R.

5 Cântaţi Domnului din harpă,
să răsune harpa împreună cu toate instrumentele.
6 Sunând din trompetă şi din corn,
strigaţi de bucurie în faţa Domnului, regele nostru. R.

ALELUIA Cf. Lc 4,18
(Aleluia) Domnul m-a trimis să vestesc săracilor evanghelia;
să propovăduiesc celor închişi eliberarea. (Aleluia)

EVANGHELIA
Mergeţi şi spuneţi că împărăţia cerului este aproape.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 10,7-13
În acel timp, Isus a spus ucenicilor săi: 7 „Mergeţi şi spuneţi că împărăţia cerurilor este aproape, 8vindecaţi pe cei bolnavi, înviaţi-i pe cei morţi, curăţaţi-i pe cei leproşi şi scoateţi-i pe diavoli. Gratis aţi primit, gratis să daţi. 9 Nu purtaţi la brâiele voastre nici aur, nici argint, nici monede de aramă; 10 să nu luaţi cu voi nici desagă pentru drum, nici haină de schimb, nici încălţăminte, nici toiag, pentru că cel care munceşte are dreptul la hrană. 11 Când intraţi într-o cetate sau într-un sat, interesaţi-vă dacă este acolo un om vrednic şi rămâneţi la el până la plecarea voastră. 12 Când intraţi într-o casă, salutaţi-i pe cei care locuiesc într-însa, dorindu-le pace. 13 Dacă acea casă este vrednică, pacea voastră să vină asupra ei, iar dacă nu este vrednică, pacea voastră să se întoarcă la voi.

Cuvântul Domnului

Categorii:Predici si meditatiiEtichete:, ,

Lasă un comentariu