Iubirea lui Cristos ne constrânge


Citim Evanghelia și vedem că marea era agitată. Citim ziarele și ascultăm știrile de astăzi și vedem că acum toată lumea este agitată. Și încă ce furtuni! Atunci, oare de ce nu-l trezim pe Dumnezeu cu rugăciunile noastre? Dacă l-am trezi pe Cristos prin post, pomană și rugăciune, ce liniște ne-ar dărui! El poate striga armelor, urii, profitorilor, conducătorilor: „Potolește-te! Taci!”. „Iubirea lui Cristos ne constrânge” să ne rugăm și să implorăm calmarea furtunilor.

„Iubirea lui Cristos ne constrânge” să înțelegem că fără Dumnezeu nu putem face nimic și nu suntem decât praf, nimic. Tot ceea ce suntem și avem este un dar din partea lui Dumnezeu pentru binele omenirii și pentru mântuirea sufletului.

„Iubirea lui Cristos ne constrânge” să conștientizăm cât de importantă este fidelitatea față de rugăciune, față de promisiunile făcute. De la inima lui Isus, ascultătoare până la moarte și încă moartea pe cruce, învățăm cât de importantă este ascultarea, fidelitatea, statornicia, sinceritatea. Iubirea lui Cristos și exemplul său ne constrâng ca persoana şi misiunea noastră – de preoți, persoane consacrate, laici – să fie autentice, lipsite de orice ipocrizie. Într-una din călătoriile sfântului Ioan Paul al II-lea un copil s-a apropiat de el  şi i-a spus: „Te ştiu! Te ştiu de la televizor! Eşti Papa! Te ştiu şi mă bucur să văd că în realitate eşti ca la televizor şi la televizor eşti ca în realitate… Mereu acelaşi!”.

„Iubirea lui Cristos ne constrânge” să mărturisim, să fim martori mai mult decât învăţători: „Omul contemporan îi ascultă mai cu plăcere pe martori decât pe învăţători, sau dacă-i ascultă pe învăţători face asta pentru că sunt nişte martori” (sf. Paul al VI-lea).

„Iubirea lui Cristos ne constrânge” să luptăm mai mult pentru mântuirea sufletelor: trebuie să ne îngrijim de noi şi de mântuirea aproapelui cu deplina convingere că salvarea tuturor vine de la Cristos. El singur este mântuirea noastră.

„Iubirea lui Cristos ne constrânge” să reevaluăm – astăzi şi aici! – relaţia noastră cu Cuvântul lui Dumnezeu, cu Isus Cristos. Îl cunoaştem noi cu adevărat pe cel pe care-l slujim? Nicolae Steinhardt spunea că „dacă ajungi să-l cunoşti cu adevărat pe Isus Cristos, ţi-e teribil de ruşine să mai păcătuieşti”. Mai avem mult de lucrat la această cunoaştere, însă să fim convinşi că el, Cristos, ne cunoaşte pe deplin. Cristos ne ştie exact aşa cum suntem şi cu toate acestea se bazează pe noi, are încredere în noi.

„Iubirea lui Cristos ne constrânge” să avem o conștiință curată, adică să putem dormi liniștiți. Vă doresc să puteți dormi bine! E un mare har să poți dormi liniștit în mijlocul furtunii. Ca Isus! Ce mare har să privești „barca”, nu furtuna! Doamne, ajută-ne să dormim bine, liniștiți. Suntem în Barca ta, suntem cu tine. Alături de tine credem în tinereţea Bisericii şi în bogăţia carismelor. „Aparţinem unei Biserici care este vie şi tânără şi care îşi continuă fără frică lucrarea în viitor” (sf. Ioan al XXIII-lea).


Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 4,35-41
În aceeaşi zi, după ce s-a înserat, Isus le-a spus discipolilor săi: „Să trecem pe ţărmul celălalt!” 36 Şi, părăsind mulţimea, l-au luat aşa cum era în barcă. Erau şi alte bărci cu el. 37 Şi a fost o mare furtună, iar valurile izbeau în barcă, încât aproape se umpluse. 38 El dormea în partea dinapoi a bărcii, pe un căpătâi. Atunci l-au trezit şi i-au spus: „Învăţătorule, nu-ţi pasă că pierim?” 39 Ridicându-se, a mustrat vântul şi a spus mării: „Potoleşte-te! Taci!” Şi vântul s-a calmat şi s-a făcut linişte mare. 40 Atunci le-a spus: „De ce sunteţi fricoşi? Încă nu aveţi credinţă?” 41 Dar ei au fost cuprinşi de teamă mare şi spuneau unii către alţii: „Cine este, oare, acesta, că şi vântul şi marea îl ascultă?”

Cuvântul Domnului


Citire din Scrisoarea a doua a sfântului apostol Paul către Corinteni 5,14-17
Fraţilor, iubirea lui Cristos ne constrânge pe noi care judecăm că unul singur a murit pentru toţi, ca atare toţi au murit. 15 El a murit pentru toţi, pentru ca toţi cei care trăiesc să nu mai trăiască pentru ei înşişi, ci pentru acela care a murit şi a înviat pentru ei. 16 Astfel, de acum înainte, noi nu mai cunoaştem pe nimeni după trup şi, dacă l-am cunoscut pe Cristos după trup, acum nu-l mai cunoaştem astfel. 17 Deci, dacă cineva este în Cristos, este o creatură nouă: cele vechi au trecut, iată, au devenit noi!

Cuvântul Domnului

Categorii:Predici si meditatiiEtichete:, , , , ,

1 comentariu

Lasă un comentariu