Nu fuma! Imagini şocante pe noile pachete de ţigări


Când am citit acest articol pe http://www.semneletimpului.ro – si mai ales cand am vazut si fotografiile – m-am bucurat nespus ca sunt nefumator. Dar m-am şi întristat la gândul atâtor prieteni de-ai mei care sunt fumători…
Domnul să-i ajute  şi să le întărească voinţa tuturor celor care vor să se lase de fumat. Iar îngerul păzitor să vegheze asupra celor care au tendinţa de a se apuca de fumat: să nu o facă! Nu merită!
Iată ce spune articolul:

Dinți tocați, gingii negre, plămâni afectați și cadavre de fumători vor apărea pe noile pachete de țigări din America. Imaginile macabre fac parte dintr-un set de 9 etichete promovate oficial într-o campanie în care se folosește teama și dezgustul pentru descurajarea fumătorilor americani.

ucm259738Food and Drug Administration a anunțat ieri, 21 iunie, cea mai mare schimbare pe pachetele de țigări americane din ultimii 25 de ani. În setul de imagini vor fi și fotografia unui fumător cu mască de oxigen și a unei mame cu un copil mic. O altă imagine va avea imaginea unui bărbat care își arată tricoul clasic pe care scrie „Renunț”.

Avertismentele vor ocupa jumătate din fiecare față a pachetului de țigări. Ele trebuie să apară și în reclame în proporție de 20%. Producătorii de țigări trebuie să prezinte, prin rotație, fiecare din cele 9 etichete. Data limită până la care trebuie să se conformeze este septembrie 2012.

„Aceste etichete sunt ilustrații foarte concrete ale riscului fumatului, imagini cinstite și cu un puternic impact”, explică ministrul sănătății, Kathleen Sebelius. „Cu aceste avertismente fiecare om care ia un pachet de țigări va ști exact ce riscuri își asumă. Vrem ca adolescenții să înțeleagă că fumatul e „nașpa”, nu „marfă”, și că nu e nimic interesant în el.” Ministrul sănătății afirmă că pierderile aduse de fumat economiei americane sunt de 200 de miliarde de dolari anual, atât prin costuri de servicii de sănătate cât și prin pierderea forței de muncă.

ucm259737

Președintele American Cancer Society, John R. Seffrin, spune că etichetele au potențialul de „a-i încuraja pe adulți să renunțe la viciul fumatului și să-i descurajeze pe tineri să înceapă să fumeze.” David Hammond, cercetător la University of Waterloo din Canada, care a cooperat cu designerii de la FDA pentru noile etichete, afirmă că deși sunt șocante, sunt necesare. „Nu vorbim despre lucruri care să placă oamenilor.” Legalitatea noii măsuri e deja contestată, companiile producătoare de țigări acuzând faptul că brandurile lor nu vor mai fi vizibile, fiind așezate undeva în partea inferioară a pachetelor.

Primul avertisment care a apărut pe un pachet de țigări în America a fost în 1965 și conținea textul „Țigările pot dăuna sănătății”. În anii ’80 au apărut mesaje mult mai explicite, în care se atrage atenția cu privire la faptul că țigările pot produce cancer, boli de inimă și alte afecțiuni. Totuși mesajele nu au avut elemente grafice, ci doar un text într-un mic chenar.

FDA speră ca noile etichete să reducă cu 213.000 numărul fumătorilor în 2013. Aproximativ 20% dintre americani fumează, adică 46 de milioane de oameni, iar 443.000 mor anual din pricina acestui flagel. În 2011 aproximativ 14% dintre cazurile de cancer din SUA vor fi reprezentate de cei 221.000 de americani care vor fi diagnosticați cu cancer pulmonar. Aproximativ 157.000 vor muri de cancer pulmonar anul acesta în SUA. La nivel global, în fiecare an fumatul ucide 6 milioane de oameni, 10% dintre aceștia fiind victime ale fumatului pasiv.

Peste 40 de țări au aderat la politica de a inscripționa mesaje de avertizare pe pachetele de țigări. Conform unui studiu al OMS, majoritatea fumătorilor au văzut mesajele și peste 25% dintre ei au spus că acestea i-au pus pe gânduri. În anul 2000 Canada a introdus imagini șocante cu o femeie gravidă care fumează, un părinte fumând cot la cot cu copilul său, sau o țigaretă îndoită pentru a sugera impotența.

Diferite studii arată că oamenii se decid să renunțe la fumat în urma conștientizării riscurilor reale. Un om care fumează un pachet pe zi va vedea imaginile de aproximativ 7000 de ori pe an. Din păcate, însă, în Europa și în alte țări s-au inventat husele pentru pachetele de țigări care să mascheze imaginile sau mesajele nedorite.

Galerie foto

Articol preluat de pe www.semneletimpului.ro

Categorii:E bine de ştiut, sanatateEtichete:, , , , ,

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: