Fericitul Ioan Paul al II-lea


Astăzi este comemorat fericitul Ioan Paul al II-lea. Viaţa şi cuvintele sale mi s-au păstrat în inimă. Vă propun un fragment din predica pe care „Martorul speranţei” a ţinut-o în ziua în care a fost inaugurat pontificatul său, 22 octombrie 1978, acum 34 de ani. Este un cuvânt atât de actual: „Nu vă fie frică! Deschideţi, ba chiar deschideţi larg porţile lui Cristos! Permiteţi-i lui Cristos să vorbească omului”.

Petru a venit la Roma! Ce l-a călăuzit şi l-a condus în această Urbe, inimă a Imperiului Roman, dacă nu ascultarea faţă de inspiraţia primită de la Domnul? Probabil că acest pescar din Galileea nu ar fi voit să vină până aici. Probabil că ar fi preferat să rămână acolo, pe malurile lacului Genezaret, cu barca sa, cu năvoadele sale. Însă, condus de Domnul, ascultător faţă de inspiraţia sa, a ajuns aici!

Conform unei tradiţii antice (care a găsit şi o exprimare literară magnifică într-un roman al lui Henryk Sienkiewicz), în timpul persecuţiei lui Nero, Petru voia să părăsească Roma. Însă Domnul a intervenit: i-a ieşit în întâmpinare. Petru i s-a adresat întrebând: „Quo vadis, Domine?” (Unde mergi, Doamne?). Şi Domnul i-a răspuns imediat: „Merg la Roma ca să fiu răstignit pentru a doua oară”. Petru s-a întors la Roma şi a rămas aici până la răstignirea sa.
Timpul nostru ne invită, ne stimulează, ne obligă să privim la Domnul şi să ne cufundăm într-o umilă şi evlavioasă meditare a misterului puterii supreme a lui Cristos însuşi.
Cel care s-a născut din Fecioara Maria, Fiul tâmplarului – aşa cum se considera – Fiul Dumnezeului celui viu, aşa cum a mărturisit Petru, a venit pentru a face din noi toţi „o împărăţie de preoţi”.
Conciliul al II-lea din Vatican ne-a amintit misterul acestei puteri şi faptul că misiunea lui Cristos – Preot, Profet-Învăţător, Rege – continuă în Biserică. Toţi, întregul popor al lui Dumnezeu este părtaş de această triplă misiune. Şi probabil în trecut se depunea pe capul Papei tiara, acea triplă coroană, pentru a exprima, prin acest simbol, că toată ordinea ierarhică a Bisericii lui Cristos, toată „puterea lui sacră” exercitată în ea nu este altceva decât slujirea, slujire care are ca scop un singur lucru: ca tot poporul lui Dumnezeu să fie părtaş de această triplă misiune a lui Cristos şi să rămână mereu sub puterea Domnului, care îşi trage originile sale nu din puterile din această lume, ci din Tatăl ceresc şi din misterul Crucii şi al Învierii.
Puterea absolută şi chiar dulce şi uşoară a Domnului răspunde la toată profunzimea omului, la cele mai înalte aspiraţii ale sale de intelect, de voinţă, de inimă. Ea nu vorbeşte cu un limbaj de forţă, ci se exprimă în caritate şi în adevăr.
Noul Succesor al lui Petru în Scaunul de la Roma înalţă astăzi o rugăciune umilă, încrezătoare: „O, Cristoase! Fă ca eu să pot să devin şi să fiu servitor al puterii tale unice! Servitor al puterii tale dulci! Servitor al puterii tale care nu cunoaşte apus! Fă ca eu să pot fi un servitor! Mai mult, servitor al servitorilor tăi”.
Fraţi şi Surori! Nu vă fie frică să-l primiţi pe Cristos şi să acceptaţi puterea lui!
Ajutaţi-l pe Papa şi pe toţi cei care vor să-l slujească pe Cristos şi, cu puterea lui Cristos, să-l slujească pe om şi întreaga omenire!
Nu vă fie frică! Deschideţi, ba chiar deschideţi larg porţile lui Cristos!
În faţa puterii sale salvatoare deschideţi graniţele statelor, sistemele economice precum şi cele politice, domeniile vaste de cultură, de civilizaţie, de dezvoltare. Nu vă fie frică! Cristos ştie „ce este înlăuntrul omului”. Numai el ştie asta!
Astăzi aşa de des omul nu ştie ce are înlăuntrul său, în adâncul sufletului său, al inimii sale. Aşa de des este nesigur de sensul vieţii sale pe acest pământ. Este invadat de îndoiala care se transformă în disperare. Deci permiteţi-i – vă rog, vă implor cu umilinţă şi cu încredere – permiteţi-i lui Cristos să vorbească omului. Numai el are cuvinte de viaţă, da, de viaţă veşnică.

Din Predica pentru inaugurarea pontificatului fericitului Ioan Paul al II-lea, papă
(22 octombrie 1978: A.A.S. 70 [1978], pp. 945-947)

Categorii:Ioan Paul al II-leaEtichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: