A început… Vino, Duhule Sfinte!

Coborarea Duhului Sfant_1Astăzi este o zi mare. Cei care doresc pot fi alături de domnii Cardinali cu rugăciunea lor. Chiar acum se poate urmări în direct liturghia care se celebrează special pentru alegerea Suveranului Pontif în Vatican, în bazilica „Sfântul Petru”.

Duhul Sfânt să fie în mijlocul nostru şi să-i lumineze cu înţelepciunea sa pe cei care vor alege pentru ca Biserica să se bucure de un nou păstor după inima Domnului Isus!

Puteţi urmări totul în direct aici: http://player.rv.va/

Iată şi câteva lucruri importante de ştiut, legat de alegerea Papei, dintr-un articol preluat de pe http://www.ercis.ro:

Spre Conclav. Rugăciunea noului papă

Noul papă, imediat ce a fost ales, în timp ce iese din Capela Sixtină după actul de omagiu al cardinalilor, pentru a merge la Lojă trece la Capela Paulină şi face „o scurtă rugăciune personală, tăcută în faţa Preasfântului Sacrament”. Apoi reia drumul şi se arată la Loja Binecuvântărilor pentru a da mulţimii în Piaţa „Sfântul Petru” salutul său şi a împărţi prima binecuvântare „Urbi et Orbi”. Cu această ocazie, protodiaconul anunţă şi Indulgenţa, aşa cum se face la Paşti şi la Crăciun. Cel care a reamintit, în briefingul de astăzi, ce anume se întâmplă când un cardinal obţine acel cvorum de două treimi necesar pentru a fi ales Pontif – în acest Conclav cel puţin 77 de voturi – a fost părintele Federico Lombardi, director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, anunţând „noutatea semnificativă”, pentru Pontiful Roman care va ieşi din Conclavul care începe marti, 12 martie 2013, a momentului de „rugăciune personală şi tăcută” în Capela Paulină. Odată obţinut cvorumul pentru alegerea validă din punct de vedere canonic a noului papă, cardinalul decan – în acest caz preşedintele adunării, care este cardinalul Re – se adresează lui cu întrebarea: „Accepţi alegerea canonică a ta ca Suveran Pontif?”. Şi, după răspuns, cealaltă întrebare: „Cu ce nume vrei să fi numit?”.

Camera lacrimilor şi gestul de supunere al cardinalilor

După această „scurtă ceremonie” în Capela Sixtină, are loc arderea buletinelor de vot şi fumul, care este alb dacă acceptarea a avut loc. Noul Pontif merge în aşa-numita „Cameră a lacrimilor” pentru a îmbrăca veşmintele papale. Se întoarce în Capela Sixtină, unde se desfăşoară o altă mică ceremonie cu o rugăciune, citirea unui text din Evanghelie „tipic legat de slujirea petrină”, şi o rugăciune în care – a explicat părintele Lombardi – „intră ca actori primul din Ordinul diaconilor, primul din Ordinul preoţilor, primul din Ordinul episcopilor”. Apoi este actul de supunere şi de ascultare al cardinalilor faţă de noul papă, tot în Capela Sixtină. „Centrul de televiziune vatican va monitoriza cu imaginile în direct hornul, dimineaţa şi după-amiază, în aşa fel încât să controleze în fiecare moment dacă ar trebui să înceapă fumul”, a asigurat purtătorul de cuvânt al Vaticanului. De la fumul alb până la anunţarea noului papă trec circa patruzeci şi cinci de minute, „dar cu pauza de rugăciune în Capela Paulină ar putea să devină mai multe”. O altă informaţie importantă dată jurnaliştilor se referă la liturghia de inaugurare a Pontificatului, care „poate să fie celebrată şi într-o zi din timpul săptămânii, nu în mod necesar duminica, în funcţie de cât a durat Conclavul şi de cât tip este oportun să se dea şi delegaţiilor străine care vor să intervină”.

Ultima Congregaţie generală

28 de intervenţii, care au făcut să se ajungă la un total de 161 de intervenţii în aulă, în timpul tuturor Congregaţiilor din aceste zile. Sunt „numerele” de la ultima Congregaţie generală a Colegiului Cardinalilor, a zecea, desfăşurată astăzi dimineaţă. Erau prezenţi 152 de cardinali, când la început au fost traşi la sorţi noii membri ai Congregaţiei particulare, care trebuie să se alterneze la fiecare trei zile şi care rămân deci în funcţie şi în timpul Conclavului: cardinalul Naguib pentru Ordinul episcopilor, cardinalul Ouellet pentru Ordinul preoţilor şi cardinalul Monterisi pentru diaconilor. „În cazul în care Conclavul ar trebui să dureze mai mult, vor trebui traşi la sorţi alţi trei cardinali”, a amintit purtătorul de cuvânt. Printre temele intervenţiilor de la ultima Congregaţie, şi problema IOR (Istituto Opere di Religione), cu un „scurt raport” ţinut de cardinalul Bertone în calitate de preşedinte al Comisiei de supraveghere, „despre natura IOR şi despre procedura de inserare în sistemul internaţional al controalelor Moneyval”. Şi în Congregaţia de astăzi, tema intervenţiilor care a apărut mai des a fost „profilul şi aşteptările” faţă de noul papă.

Jurământul celor 90 de lucrători la Conclav

Vor fi circa 90 persoanele care astăzi după-amiază vor rosti jurământul lucrătorilor la Conclav, prevăzut de Constituţia apostolică Universi Dominici Gregis la nr. 48. Jurământul va avea loc în Capela Paulină, la ora 17.30, şi va fi prezidată de cardinalul conducător al Camerei Apostolice. Printre figurile fundamentale ale „celor care trebuie să jure”, secretarul Colegiului Cardinalilor, care nu este un cardinal şi îi asistă pe cardinali în decursul Conclavului; maestrul Ceremoniilor şi ceremonierii; călugării şi călugăriţele care lucrează la sacristia Conclavului, sacristia papală. Apoi mai sunt călugării pentru spovezi, medicii şi infirmierii, personalul de serviciu la masă şi la curăţenie din Casa „Sfânta Marta”, serviciile tehnice, şoferii microbuzului cu care cardinalii se deplasează de la Sfânta Marta la Palatul Apostolic, lucrătorii de la supraveghere din Garda Elveţiană şi din Jandarmerie. Aşadar, o întreagă serie de figuri care ajută, colaborează în interiorul Capelei Sixtine şi care trebuie, deci, să facă jurământul de secret”, aşa cum este prevăzut de Constituţia lui Ioan Paul al II-lea.

Pregătită Capela Sixtină, mâine Liturghia şi intrarea în Conclav

Marti dimineaţă, 12 martie 2013, la ora 10.00 va fi celebrată în bazilica Sfântul Petru „Missa Pro Eligendo Romano Pontifice”. Liturgia, în latineşte, va fi prezidată de cardinalul decan Angelo Sodano, care va rosti omilia în italiană. „Vor concelebra toţi cardinalii, nu numai electorii”, a precizat părintele Lombardi. În Conclavul trecut, Liturghia „Pro Eligendo Pontifice” a durat o oră şi 40 de minute, deci se poate presupune că aceasta nu va dura mai mult de două ore. „Nu există bilete pentru credincioşi, intrarea este liberă”, a amintit purtătorul de cuvânt al Vaticanului. Mâine, la ora 16.30, procesiunea cardinalilor de la Capela Paulină – unde cei 115 cardinali electori se vor fi deplasat înainte de la Sfânta Marta – la Capela Sixtină, apoi jurământul cardinalilor, acel „extra omnes” şi meditaţia cardinalului Grech, după care – a spus părintele Lombardi – „este posibil ca electorii să facă prima votare”, aşa cum s-a întâmplat în Conclavul trecut. „După această votare, care cu greu va avea un rezultat pozitiv, fiind prima – a declarat purtătorul de cuvânt – trebuie să ne aşteptăm la fumul negru”. Apoi cardinalii celebrează împreună Vesperele, moment care încheie prima zi de Conclav, înainte de întoarcerea în Casa Sfânta Marta. Capela Sixtină este deja pregătită: pentru fiecare cardinal este „Ordo rituum conclavis„, copia Constituţiei şi cartea Liturgiei Orelor.

(După Agenţia SIR, luni 11 martie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

6 comentarii la „A început… Vino, Duhule Sfinte!

  1. o, Spirite Sfinte,lumineaza mintea lor ca sa pot alege un pastor adevarat pentru Biserica noastra iar noua credinciosilor Tai care ne incredem in Tine daruieste-ne Sfintele Tale Daruri!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat: