Domnul este mereu aproape de cei cu inima zdrobită

14 ianuarie 2014 Dumnezeu asculta„Primiţi cuvântul lui Dumnezeu, căci nu este un cuvânt omenesc, ci, într-adevăr, Dumnezeu este cel care vă vorbeşte”. Iar noi am primit astăzi, cu emoţii, cuvântul Domnului din prima lectură. Am ascultat rugăciunea unei inimi zdrobite de suferinţă pentru că nu a primit copilul pe care şi-l dorea nespus. Şi am văzut că rugăciunea celor sărmani a fost ascultată: Domnul a privit cu drag la Ana, şi-a amintit de ea şi i-a binecuvântat viaţa cu un copil.

Da, Domnul Isus, care „învaţă ca unul care are putere” ne invită astăzi să-i primim cuvântul şi să înţelegem, privind la exemplul femeilor sfinte pe care ni le prezintă Scriptura, că Domnul binecuvântează şi împlineşte rugăciunile noastre.

Meditând cuvântul Domnului suntem chemaţi să ne amintim de propriile rugăciuni făcute în momentele dificile ale vieţii. Astăzi ne putem aminti şi de cuvintele de mângâiere şi încurajare pe care le-am primit de-a lungul timpului din partea unor preoţi sau credincioşi. Astăzi putem să ne amintim de speranţa pe care o avem în inima noastră, acea speranţă care ne umple de încredere că Dumnezeu ne va asculta, că-şi va aminti de noi şi de cei dragi ai noştri.

Dar în mod deosebit astăzi ne putem aduce în faţa ochilor minţii acea fericire ce ne-a  inundat fiinţa când am simţit că Dumnezeu ne-a ascultat, când ne-am văzut rugăciunea împlinită… De câte ori nu am tresăltat de bucurie şi am exclamat: „Ce bun este Dumnezeu cu mine. Domnul este bucuria şi mântuirea mea”. Şi de câte ori nu ne-am reaşezat în genunchi şi i-am mulţumit pentru zecile şi sutele de rugăciuni pe care ni le-a inspirat şi ni le-a ascultat!

E atât de bine să te rogi, să întinzi mâna şi să simţi că Dumnezeu te prinde încet şi te ridică!

Însă astăzi suntem chemaţi să învăţăm şi din atitudinea lui Eli: s-a grăbit să judece şi de aceea a alungat-o pe Ana. Însă când şi-a dat seama de greşeala sa, a rostit unul dintre cele mai încurajatoare îndemnuri: mergi în pace, Domnul te va asculta şi-ţi va da ceea ce i-ai cerut. Să învăţăm să nu condamnăm, ci să-i încurajăm pe cei cu inima zdrobită. Cuvintele noastre sunt alinare pentru cei în suferinţă.

Reţine

„Domnul ridică din ţărână pe cel sărman şi din gunoi pe cel lipsit, ca să-i aşeze alături de cei mari şi să le dea un loc de cinste”. Domnul este mereu aproape de cei cu inima zdrobită şi va şterge orice lacrimă din ochii noştri. Domnul, Sfântul lui Dumnezeu, este cel care ne vorbeşte şi ne ascultă în fiecare zi.

Marţi, 14 ianuarie 2014 

Marti din saptamâna 1 de peste an Sf. Felix de Nola, pr. m. 1Sam 1,9-20; Ps  1Sam 2,1.4-5. 6-7.8abcd; Mc 1,21-28

LECTURA I Domnul şi-a amintit de Ana şi ea l-a născut pe Samuel. Citire din cartea întâi a lui Samuel 1,9-20 În zilele acelea, 9 după ce a luat parte la ospăţul legat de jertfă, Ana s-a ridicat şi s-a prezentat în faţa Domnului. Preotul Eli şedea pe scaunul său, la intrarea în sanctuar. 10 Ana, cu inima plină de amărăciune şi cu ochii în lacrimi, a început să se roage Domnului. 11 Ea a făcut un legământ zicând: „Stăpâne al universului, dacă te vei uita cu bunăvoinţă la nefericirea slujitoarei tale, dacă îţi vei aminti de mine, dacă nu mă vei uita şi îmi vei da un fiu, atunci eu îl voi consacra Domnului pentru toată viaţa, iar foarfecele nu se va atinge de părul lui”. 12 În timp ce ea continua să se roage astfel în faţa Domnului, Eli privea cu atenţie la buzele ei. 13 Ana se ruga în inima ei şi îşi mişca numai buzele, dar glasul nu i se auzea. De aceea Eli se gândea că este beată 14 şi i-a spus: „Până când vei mai sta aici beată? Du-te şi te culcă!” 15 Ana i-a răspuns: „Nu, domnul meu, sunt o femeie apăsată de suferinţă; nu am băut nici vin nici altă băutură ameţitoare, ci mi-am descărcat inima în faţa Domnului. 16 Să nu crezi că slujitoarea ta este o femeie dezmăţată; o mare durere şi amărăciune m-au făcut să mă rog atâta timp”. 17 Eli i-a răspuns: „Mergi în pace, Dumnezeul lui Israel îţi va da ceea ce l-ai rugat”. 18 Ana i-a spus: „Cuvintele tale sunt o mare mângâiere pentru slujitoarea ta”. Apoi s-a dus în drumul ei, a început să mănânce şi faţa ei nu mai era cea de mai înainte. 19 A doua zi Elcana şi ai săi s-au sculat dis-de-dimineaţă; după ce s-au închinat încă o dată în faţa Domnului, s-au întors acasă la Rama. Elcana a cunoscut-o pe Ana, soţia sa, şi Domnul şi-a amintit de ea. 20 Când i s-a împlinit timpul, Ana a născut un fiu. Ea i-a pus numele Samuel adică „Dumnezeu ascultă”, căci zicea: „L-am cerut de la Dumnezeu”.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL 1Sam 2,1.4-5.6-7.8abcd (R.: 1a) R.: Domnul este bucuria şi mântuirea mea. 1 Inima mea se bucură în Domnul, căci Dumnezeu m-a întărit; acum râd de duşmanii mei, căci ajutorul tău, Doamne, este bucuria mea. R.

4 Arcul celor puternici s-a sfărâmat, iar cei slabi s-au încins cu putere. 5 Cei sătui s-au robit pentru pâine, iar cei flămânzi nu mai îndură foame. R.

6 Domnul este stăpânul vieţii şi al morţii, el trimite pe oameni în locuinţa morţilor şi tot el îi scoate de acolo. 7 Domnul face sărac şi tot el îmbogăţeşte, el înjoseşte şi tot el înalţă. R.

8abcd Domnul ridică din ţărână pe cel sărman şi din gunoi pe cel lipsit, ca să-i aşeze alături de cei mari şi să le dea un loc de cinste. R.

ALELUIA 1Tes 2,13 (Aleluia) Primiţi cuvântul lui Dumnezeu, căci nu este un cuvânt omenesc, ci, într-adevăr, Dumnezeu este cel care vă vorbeşte. (Aleluia)

EVANGHELIA El învăţa ca unul care are putere. Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 1,21-28 21 Însoţit de ucenicii săi, Isus a sosit la Cafarnaum. Aici, fiind zi de sâmbătă, a intrat în sinagogă şi a început să înveţe. 22 Cei care îl ascultau erau uimiţi de învăţătura lui, căci el învăţa ca unul care are putere, şi nu în felul cărturarilor. 23 În sinagoga lor era un om stăpânit de un duh necurat, care a început să strige: 24 „Ce ai cu noi, Isuse din Nazaret? Ai venit să ne pierzi? Eu ştiu cine eşti: Sfântul lui Dumnezeu!” 25 Atunci, Isus l-a dojenit cu asprime: „Taci şi ieşi din omul acesta!” 26 Duhul necurat l-a scuturat cu putere şi a ieşit din el, scoţând un strigăt puternic. 27 Toţi au rămas înmărmuriţi şi au început să se întrebe unii pe alţii: „Ce înseamnă aceasta? Iată o învăţătură nouă, vestită cu autoritate, el porunceşte până şi duhurilor necurate şi ele i se supun!” 28 Şi faima lui s-a răspândit cu repeziciune în toate împrejurimile Galileii.

Cuvântul Domnului

Reclame

5 gânduri despre „Domnul este mereu aproape de cei cu inima zdrobită

 1. De fiecare data cind l-am rugat ceva pe Dumnezeu, El mi-a ascultat rugaciunea si m-a ajutat asa cum a stiut sa fie mai bine pentru mine. Nu am cuvinte sa-i multumesc pentru bunatatea lui fata de mine.
  ITI MULTUMESC BUNUL MEU TATA CERESC PENTRU BUNATATEA TA FATA DE NOI SI MAI CU SEAMA FATA DE MINE. AMIN.
  Multumesc!

  Apreciază

  1. Binecuvântat să fie Dumnezeu pentru tot binele și frumosul pe care îl pune în viața noastră! Binecuvântat să fie numele său sfânt și pentru forța cu care ne ajută să trecem peste momentele grele! Binecuvântat să fie el pentru că nu ne lasă să ne simțim singuri, abandonați, chiar și atunci când singurătatea pare că zdrobește inima noastră.
   Lui, Domnului, să-i fie slavă și mărire în veci de veci!

   Apreciază

 2. Inima mea e zdrobita. Ma rog Domnului de 4 ani cu fiecare suflare si cu fiecare bataie a inimii mele, sa-l intoarca inapoi acasa pe sotul meu, cu care am fost impreuna „si la bine si la rau” 30 de ani. Ma rog, atat pot sa fac. Domnul tace.”Preotul Eli” imi spune ca asta este poate vointa Domnului, planul lui pentru mine. Poate ceva mai bun decat in viata de familie. Viata mea de familie a fost frumoasa. Domnul ne-a unit cu binecuvantarea Lui. De ce Domnul a ingaduit sa se intample intoarcerea cu 180 de grade a vietii sotului meu? Mediul in care este acum (Franta) este lipsit de viata spirituala, daca nu in totalitate, sigur in mare masura. Ma rog si intreb, de ce Doamne. Ma rog si astept, vorbeste-mi Doamne, ce sa fac cu viata mea acum si in aceasta stare?

  Apreciază

  1. Suferințele (trupești și sufletești ale) acestei vieți depășesc cu mult capacitatea noastră de înțelegere. Oricât ne-am strădui să avem răspunsurile cele mai bune, mereu ne vor lipsi cuvintele, gândurile, certitudinile, soluțiile. Mereu vom fi, pe acest pământ, în căutarea adevărului și a soluțiilor. Însă mereu, absolut mereu, trebuie să căutăm în inima noastră prezența lui Dumnezeu, acea prezență care nu ne eliberează de suferință, dar ne dă curajul de a merge mai departe cu speranță. Viitorul nostru numai în mâinile lui Dumnezeu se află în siguranță și liniște.
   Vă sunt aproape cu o rugăciune. Domnul să vă dăruiască puterea de a spune în fiecare zi rugăciunea pe care ne-a învățat-o Domnul: „Tatăl nostru, care ești în ceruri… facă-se voia ta, precum în cer așa și pe pământ” (și în inima mea). Amin!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: