Iubirea – pe cine, cum și cât iubim

iubirea rastignitaPentru puține lucruri a curs mai multă cerneală și sânge decât pentru iubire. Și ne gândim la iubirea în toate formele pe care le cuprinde: iubirea față de Dumnezeu, față de oameni, față de propria persoană, față de putere, față de bani etc. Fiecare om are modul său de a iubi și fiecare își caută destinatari pentru acest sentiment atât de puternic care nu-și găsește liniștea până nu este exteriorizat. Nici un om nu scapă fără să „spună” cuvintele „Te iubesc!”, chiar dacă fiecare îşi găseşte propriul destinatar, în oameni sau în lucruri. Acest lucru este sigur: toți iubim! De aceea, astăzi trebuie să valorificăm și să reînsuflețim în noi această virtute: iubirea. Să ne analizăm în lumina evangheliei și să vedem pe cine și cum și cât iubim.

Exigența iubirii mărturisită de Isus este univocă, clară, nu lasă loc de interpretări: „Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn, să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău și din toată puterea ta. Și să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți! Altă poruncă mai mare decât acestea nu este”. Cine reușește să trăiască această iubire, cu siguranță simte că „nu este departe de împărăția lui Dumnezeu”. Însă nu este ușor pentru că în noi se poartă mereu acea luptă a iubirilor, despre care vorbește și sfântul Augustin: „Două iubiri au făcut astfel două cetăți: cea pământească prin iubirea de sine până la disprețul lui Dumnezeu; cea cerească prin iubirea de Dumnezeu până la disprețul de sine. Una caută gloria în oameni; în timp ce pentru cealaltă cea mai mare glorie este mărturia conștiinței lui Dumnezeu”. Fericit este omul care reușește să ajungă la iubirea de Dumnezeu (și de aproapele) până la disprețul de sine.

Iubirea este acea forță de proporții cosmice „care mișcă sori și stele” (Dante). „Iubirea este tare ca moartea,… este ca văpaia focului… apele mari nu pot să stingă iubirea, nici râurile să o spele. Dacă un om și-ar da toată averea casei sale pentru iubire, ar fi disprețuit” (Ct 8,6-7). Iubirea este vocația fiecărui om, iubirea este numele lui Dumnezeu, iubirea mișcă totul: pe Dumnezeu l-a coborât pe pământ și pe om îl înalță în cer. Trăim din iubire și pentru iubire. Tot ceea ce suntem și facem este din iubire. Cine nu iubește moare, iar cine nu iubește bine rătăcește departe de împărăția lui Dumnezeu.

Reține

„Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său unul născut” (In 3,16). Iar tu, ca răspuns, atât de mult îl iubești pe Dumnezeu și pe aproapele încât… ???

Vineri, 28 martie 2014 

Vineri din saptamâna a 3-a din Post
Fer. Renata, m.
Os 14,2-10; Ps 80; Mc 12,28b-34

LECTURA I
Nu vom mai numi dumnezeu nici un lucru făcut de mâinile noastre.
Citire din cartea profetului Osea 14,2-10
Aşa vorbeşte Domnul: 2 „Întoarce-te, Israele, la Domnul Dumnezeul tău, căci te-ai prăbuşit din pricina fărădelegilor tale. 3 Căutaţi cuvinte de căinţă şi întoarceţi-vă la Domnul şi spuneţi-i: «Iartă-ne toate nelegiuirile, primeşte o jertfă care-ţi place: în locul viţeilor îţi oferim ca jertfă cuvintele buzelor noastre. 4 Pentru că asirienii nu pot să ne salveze, nu vom mai încăleca pe cai şi nu vom mai zice vreunui lucru făcut de mâinile noastre: Tu eşti Dumnezeul nostru, căci numai la tine găseşte milă cel orfan». 5 Voi vindeca rănile căderii lor, îi voi iubi cu adevărat, căci mânia mea s-a abătut de la ei; 6 voi fi ca roua pentru Israel, el va înflori ca un crin şi îşi va întinde rădăcinile ca pomii Libanului. 7 Ramurile lui vor creşte, podoaba lui va fi ca aceea a măslinului şi mireasma lui ca aceea a pădurii Libanului. 8 Se vor întoarce şi se vor aşeza la umbra mea; vor cultiva din nou grâul, vor face să rodească viile, iar vinul lor va avea renumele celui din Liban. 9 Efraime, poţi tu să mă mai confunzi cu idolii? Eu sunt cel care te ascult şi am privirea îndreptată asupra ta, eu sunt ca un chiparos verde, de la mine provin roadele tale. 10 Cine este atât de înţelept ca să înţeleagă lucrurile acestea? Cine este atât de priceput ca să le pătrundă? Drepte sunt căile Domnului, cei drepţi merg pe ele, iar cei păcătoşi se poticnesc şi cad”.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 80,6c-8a.8bc-9.10-11ab.14 şi 17 (R.: cf. 11 şi 9a)
R.: Eu sunt Domnul Dumnezeul tău: ascultă glasul meu.
6c Am auzit un glas până atunci necunoscut:
7 I-am îndepărtat povara de pe umeri
şi am luat coşul din mâinile sale.
8a În necazul tău ai strigat la mine şi eu te-am eliberat. R.

8bc Ţi-am răspuns din mijlocul furtunii
şi te-am încercat la apele din Meriba.
9 Ascultă, poporul meu, şi ia aminte,
o, de m-ai asculta, Israele! R.

10 Nici un Dumnezeu străin să nu fie în mijlocul tău,
şi să nu slujeşti dumnezeilor străini.
11ab Căci eu sunt Domnul Dumnezeul tău,
care te-am scos din ţara Egiptului. R.

14 O, de m-ar asculta poporul meu,
de-ar umbla Israel pe căile mele!
17 L-aş hrăni cu cel mai bun grâu
şi l-aş sătura cu mierea din stâncă. R.

VERS LA EVANGHELIE Mt 4,17
Convertiţi-vă, căci s-a apropiat împărăţia cerurilor.

EVANGHELIA
Să-l iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 12,28b-34
În acel timp, 28b un cărturar s-a apropiat de Isus şi l-a întrebat: „Care este cea dintâi dintre toate poruncile?” 29 Isus i-a răspuns: „Cea dintâi este aceasta: «Ascultă, Israele: Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn, 30 să-l iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău şi din toată puterea ta». 31 Iar a doua este aceasta: «Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi!» Altă poruncă mai mare decât acestea nu este”. 32 Cărturarul i-a zis: „Foarte bine, Învăţătorule. Ai spus adevărul zicând că Dumnezeu este unul, că nu este altul în afară de el 33 şi că a-l iubi din toată inima, din tot cugetul, din tot sufletul şi din toată puterea, şi a iubi pe aproapele ca pe tine însuţi înseamnă mai mult decât toate arderile de tot şi decât toate jertfele”. 34 Văzând Isus că a dat un răspuns înţelept, i-a spus: „Nu eşti departe de împărăţia lui Dumnezeu”. Şi nimeni nu mai îndrăznea să-i pună întrebări.

Cuvântul Domnului

Reclame

2 gânduri despre „Iubirea – pe cine, cum și cât iubim

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: