Bucuria – Nu fiți triști, pentru că bucuria Domnului este forța voastră!


Bucuria Domnului este puterea noastră!

Bucuria Domnului este puterea noastră!

În fiecare om există dorința de a schimba lumea, într-o formă sau alta. Toți ne dorim o lume mai bună, mai frumoasă. Toți visăm la „o lume colorată în roz”, luptăm (uneori) pentru o lume cu mai puțină suferință, violență, falsitate etc. Însă mereu ne întrebăm: de unde trebuie să pornim pentru a crea o lume mai bună?

Printre sutele de soluții prezentate, unii au spus: lumea va deveni mai bună când fiecare va ști să se bucure. Va fi mai bine când fiecare se va bucura de ceea ce are; când fiecare se va bucura pentru binele ce tocmai i se întâmplă vecinului său; când fiecare va fi doar prilej de bucurie pentru cei din jur. Astfel, bucuria devine izvorul unei lumi noi. Cum este bucuria noastră? Care este relația noastră cu bucuria, acea bucurie la care ne invită apostolul Paul: „Bucurați-vă mereu în Domnul! Iarăși vă spun: bucurați-vă!” (Fil 4,4). Avem nevoie de această „virtute”- bucuria – chiar și în acest timp al Postului Mare, căci ne spune Isus: „când postiți nu fiți triști…” (Mt 6,16)

Dar ce motive avem să ne bucurăm?! În jurul nostru nu vedem decât tristețe și descurajare. Criza a alungat speranța și seninătatea. Dacă întunericul și tristețea au luat cu asalt sufletele, cum să ne mai bucurăm?

Bucuria care poate schimba faţa pământului nu vine din această lume. Dacă ar veni din această lume, dacă lumea ar fi doar prilej de bucurie nimeni nu ar mai dori să o schimbe, nimeni nu ar tânji spre o altă lume. Adevărata bucurie vine de la Domnul, din prezența, faptele și promisiunile sale. Noi știm că nimic din ce a fost profețit nu a rămas neîmplinit pentru că Dumnezeu este mereu credincios cuvântului său, nu înșală și nu poate fi înșelat. Astăzi el ne oferă încurajări care trebuie să devină pentru noi prilej de bucurie: „Bucurați-vă și înveseliți-vă pentru ceea ce voi face, căci iată, voi preface Ierusalimul în veselie și poporul lui în bucurie… Nu se va mai auzi în el nici plâns, nici strigăt de durere”. Dacă avem credință, vom simți bucuria împlinirii cuvântului său, așa cum a simțit slujbașul împărătesc. Trebuie să credem în promisiunile sale, trebuie să fim convinși că „Domnul ne schimbă plânsul în bucurie”.

La rândul nostru trebuie să fim bucurie pentru ceilalți ieșind din indiferență, sacrificând din timpul nostru și din ceea ce avem mai bun, analizând bine talanții cu care suntem înzestrați și văzând ce putem oferi celor din jur pentru o lume mai bună, pentru mai multă bucurie în inimi.

Reține

„Nu fiți triști, pentru că bucuria Domnului este forța voastră” (Neh 8,10).

Luni, 31 martie 2014 

Luni din saptamâna a 4-a din Post
Sf. Beniamin, diacon m.
Is 65,17-21; Ps 29; In 4,43-54

LECTURA I
Nu se va mai auzi nici plânset, nici vaiet.
Citire din cartea profetului Isaia 65,17-21
Aşa zice Domnul: 17 „Iată, eu fac un cer nou şi un pământ nou. Nimeni nu-şi va mai aduce aminte de cele din trecut, nimănui nu-i vor mai veni în minte. 18 Bucuraţi-vă şi înveseliţi-vă pentru ceea ce voi face, căci iată, voi preface Ierusalimul în veselie şi poporul lui în bucurie. 19 Eu însumi mă voi bucura de Ierusalim şi mă voi înveseli de poporul meu. Nu se va mai auzi în el nici plâns, nici strigăt de durere. 20 Nu vor mai fi acolo nici copii care să moară după câteva zile, nici bătrâni care să nu ajungă la capătul bătrâneţii. Cel mai tânăr va muri la o sută de ani, iar cine nu va ajunge suta de ani va fi socotit ca blestemat. 21 Se vor construi case şi se va locui în ele, se vor sădi vii şi se va mânca din rodul lor.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 29,2 şi 4. 5-6.11-12a şi 13b (R.: 2a)
R.: Te voi preamări, Doamne, pentru că m-ai mântuit.
2 Te preamăresc, Doamne, pentru că m-ai eliberat
şi n-ai lăsat pe duşmanii mei să râdă de mine.
4 Doamne, tu m-ai scos din locuinţa morţilor,
tu mi-ai redat viaţa, ca să nu cobor în mormânt. R.

5 Cântaţi Domnului, voi credincioşii lui,
măriţi prin laudele voastre numele lui cel sfânt!
6 Căci mânia lui ţine numai o clipă, dar îndurarea lui ţine toată viaţa.
Seara ne stăpâneşte plânsul, iar dimineaţa se revarsă bucuria. R.

11 Ascultă-mă, Doamne, ai milă de mine!
Doamne, ajută-mă!
12a Mi-ai schimbat plânsul în veselie,
13b Doamne Dumnezeule, eu pururi te voi lăuda! R.

VERS LA EVANGHELIE Am 5,14
Căutaţi binele şi nu răul,
ca să aveţi viaţă şi Domnul va fi cu voi.

EVANGHELIA
Mergi, fiul tău trăieşte.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 4,43-54
În acel timp, 43 după ce a stat două zile în Samaria, Isus a plecat în Galileea. 44 El însuşi spusese, că un profet nu este preţuit în patria sa. 45 Când a ajuns în Galileea, a fost bine primit de galileeni, care văzuseră tot ce făcuse la Ierusalim, în timpul sărbătorii, deoarece luaseră şi ei parte la sărbătoare. 46 Isus s-a întors deci în Cana Galileii, unde prefăcuse apa în vin. În Cafarnaum era un slujbaş împărătesc al cărui fiu era bolnav. 47 Slujbaşul acesta, aflând că Isus venise din Iudeea în Galileea, s-a dus la el şi l-a rugat să vină şi să-i vindece fiul, care era pe moarte. 48 Isus i-a zis: „Dacă nu vedeţi semne şi minuni, nu credeţi!” 49 Slujbaşul împărătesc i-a spus: „Doamne, vino până nu moare fiul meu”. 50 „Mergi, i-a zis Isus, fiul tău trăieşte”. Şi omul acela a crezut cuvântul pe care i l-a spus Isus şi a pornit la drum. 51 Pe când se cobora el, l-au întâmpinat slujitorii lui şi i-au adus vestea că fiul lui trăieşte. 52 El i-a întrebat la ce oră a început să-i fie mai bine. Ei i-au zis: „Ieri, la ora unu după-amiază l-au lăsat frigurile”. 53 Tatăl şi-a dat seama că tocmai la ora aceea îi spusese Isus: „Fiul tău trăieşte”. Şi a crezut el şi toţi cei din casa lui. 54 Aceasta este a doua minune făcută de Isus, după ce s-a întors din Iudeea în Galileea.

Cuvântul Domnului

Categorii:Predici si meditatiiEtichete:, ,

4 comentarii

  1. LAUDA TIE CRISTOASE!
    In jurul nostru vedem multa tristete, dar cel mai mult te apasa tristetea din rindul tinerilor. Din mai multe motive nu mai au parte de veselia pe care ar trebui sa o aiba la virsta lor. De multe ori nu ne dam seama ca poate altii sunt si mai rau ca noi si atunci chiar ca ar trebui sa cautam se na bucuram de orice moment al vietii… Si sa fim optimisti.
    Multumesc!

    Apreciază

  2. Domnul nu ne făgăduiește împlinirea nevoilor, ci eliberarea de ele

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: