Adevăr sau minciună?


adevarul-si-minciunaPuține situații sunt mai dureroase decât momentul în care cineva drag te privește cu seninătate în timp ce te minte. Este atât de dureros să simți degajarea cu care o face și efortul pe care îl depune pentru a fi convingător. Trist este și că de prea puține ori aflăm adevăratele motive pentru care am fost mințiți. Oamenii mint pentru a se proteja sau pentru a-i proteja pe alții (deși știm că scopul nu scuză niciodată mijloacele!); mint pentru a evita explicațiile prelungite; mint pentru a-și proteja bunurile. Dar mint și pentru a face răul, așa cum am auzit în prima lectură de astăzi, vorbindu-se despre martorii mincinoși care au fost puși împotriva lui Ștefan pentru că nu puteau să facă față înțelepciunii sale.

Din totdeauna omul a fost pus să aleagă între bine și rău, între adevăr și minciună. Cei care au ales binele și adevărul, de cele mai multe ori au împărtășit soarta lui Ștefan. Aceasta nu înseamnă doar că au suferit, ci înseamnă și că și-au păstrat chipul senin, strălucitor, „ca o față de înger”. Numai cei care rămân în adevăr pot „beneficia” de acest chip, oglinda unui suflet curat. Binecuvântata răsplată pentru fidelitate și adevăr este liniștea inimii și seninătatea chipului.

Această zi ne va oferi și nouă posibilitatea de a alege între adevăr și minciună. Cum vom reacționa? Ce vom alege? Știm că suntem înclinați să alegem ceea ce este mai comod și de multe ori calea minciunii ni se prezintă tocmai sub acest chip ademenitor. De multe ori ne temem de reacțiile pe care le provocă adevărul, ne temem de neînțelegere și abandon. De multe ori ne zbatem în nesiguranță și nu avem cu cine să ne consultăm pentru a alege binele, adevărul. Însă în toate aceste frământări suntem chemați să urmăm exemplul mulțimii din evanghelie: să-l căutam pe Isus. El este cel care așteaptă întrebările noastre, gata să ne ofere răspuns la orice frământare a inimii.

Omenirea are nevoie de mai multe voci care să strige: „Ce trebuie să facem ca să săvârșim lucrările lui Dumnezeu?” „Ce trebuie să facem ca să avem mereu forța și curajul de a alege adevărul?” „Doamne, ce trebuie să facem ca să nu ne pierdem strălucirea chipului și liniștea inimii?” Iar răspunsul său este mereu același: „Credeți în acela pe care Dumnezeu l-a trimis”, trăiți așa cum el v-a învățat, alegând mereu calea adevărului.

Reține

Zilnic trebuie să cerem această forță și înțelepciune împreună cu psalmistul: „Doamne, ține departe de mine calea minciunii și dă mi harul să urmez calea ta” (Ps 118,29).

Luni, 5 mai 2014 

Luni din saptamâna a 3-a a Pastelui
Ss. Angelo, calug. m.; Gottard, ep.
Fap 6,8-15; Ps 118; In 6,22-29

LECTURA I
Nu puteau ţine piept înţelepciunii Duhului care vorbea.
Citire din Faptele Apostolilor 6,8-15
În zilele acelea, 8 Ştefan, care era plin de har şi de puterea lui Dumnezeu, săvârşea în popor semne mari şi minuni. 9 Într-o zi, s-au ridicat unii dintr-o sinagogă, cea a sclavilor eliberaţi, a cirenenilor, a alexandrinilor şi de asemenea a celor din Cilicia şi din Asia Proconsulară şi au început să discute aprins cu Ştefan; 10 însă nu puteau ţine piept înţelepciunii şi Duhului care vorbea. 11 Atunci au pus pe nişte bărbaţi să spună: „L-am auzit spunând cuvinte de blestem împotriva lui Dumnezeu şi a lui Moise”. 12 Ei au întărâtat poporul, pe bătrâni şi pe cărturari şi, năvălind asupra lui Ştefan, l-au prins şi l-au dus în faţa Sinedriului. 13 Acolo s-au prezentat martori mincinoşi care ziceau: „Acest om nu încetează a rosti cuvinte de blestem împotriva acestui loc sfânt şi a Legii. 14 Noi l-am auzit zicând că „Isus Nazarineanul va distruge locul acesta şi va schimba legile pe care ni le-a lăsat nouă Moise”. 15 Şi aţintindu-şi ochii asupra lui, toţi cei ce şedeau în Sinedriu au văzut faţa lui ca o faţă de înger.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 118,23-24.26-27.29-30 (R.: 1)
R.: Fericiţi cei care împlinesc Legea Domnului.
sau
Aleluia.
23 Chiar dacă cei mari ţin sfat împotriva ta,
eu, slujitorul tău, mă gândesc la legile tale.
24 Da, mărturiile tale sunt desfătarea mea,
ele sunt sfătuitorii mei. R.

26 Eu îţi fac cunoscute cărările mele
şi tu mă asculţi: Învaţă-mă îndreptările tale.
27 Fă-mă să pricep calea poruncilor tale
şi voi cugeta la lucrările tale minunate. R.

29 Ţine departe de mine calea minciunii
şi dă-mi să urmez calea ta.
30 Mi-am ales calea adevărului
şi nu am uitat judecăţile tale. R.

ALELUIA Mt 4,4b
(Aleluia) Nu numai cu pâine trăieşte omul,
ci şi cu tot cuvântul care vine din gura lui Dumnezeu. (Aleluia)

EVANGHELIA
Lucraţi nu pentru mâncarea cea pieritoare, ci pentru cea care rămâne spre viaţa veşnică.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 6,22-29
Isus traversase marea mergând pe apă. 22 A doua zi, mulţimea rămasă pe celălaltă parte a mării a văzut că nu era acolo decât numai o luntre mai mică şi că Isus nu intrase în luntre împreună cu ucenicii săi, ci plecaseră numai ucenicii lui. 23 Totuşi alte bărci mai mici veniseră din Tiberiada în apropiere de locul unde ei mâncaseră pâine, după ce Domnul mulţumise. 24 Când mulţimea a văzut că Isus nu este acolo, nici ucenicii lui, au intrat şi ei în bărcile cele mici şi au venit la Cafarnaum, căutându-l pe Isus. 25 Şi găsindu-l dincolo de mare, i-au zis: „Învăţătorule, când ai venit aici?” 26 Isus le-a răspuns: „Adevăr, adevăr vă zic: mă căutaţi nu pentru că aţi văzut minuni, ci pentru că aţi mâncat pâine şi v-aţi săturat. 27 Lucraţi nu pentru mâncarea cea pieritoare, ci pentru mâncarea ce rămâne spre viaţa veşnică şi pe care v-o va da Fiul Omului, el, pe care l-a pecetluit Dumnezeu Tatăl”. 28 Atunci au zis: „Ce trebuie să facem ca să săvârşim lucrările lui Dumnezeu?” 29 Isus a răspuns: „Aceasta este lucrarea lui Dumnezeu, ca să credeţi în acela pe care l-a trimis el”.

Cuvântul Domnului

Categorii:Predici si meditatiiEtichete:, , ,

3 comentarii

  1. LAUDA TIE CRISTOASE!
    Cred ca fiecare a avut parte in viata si de prieteni fatarnici si mincinosi.
    E dureros ca anumite personae, in care ai incredere, te dezamagesc pur si sinplu… si aceasta ca sa le fie lor bine. Si eu am mintit de multe ori intentionat sau nevinovat (dar tot minciuna este). Insa sa jur strinb sa fac altei persoane rau, nu! Si nici nu vreau sa fac acest lucru niciodata!
    DOAMNE, FA-MA SA FIU CONSTIENTA DE PUTEREA TA SI SA MA FERESC DE RAU. AMIN

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: