Cum de l-a ales Domnul şi pe „ăsta”?!

preotCând privim la cei pe care Domnul îi alege pentru a fi preoți – buni sau mai puțini buni – simțim cum se naște în noi cel puțin o întrebare: „Oare cum își alege Domnul ucenicii?” Altfel spus, care sunt criteriile pe care le-a folosit de l-a ales și l-a chemat până și pe „acesta” care este așa și face aceasta și aceasta?

Nimeni nu știe care sunt gusturile și criteriile după care Dumnezeu își alege ucenicii. Nimeni. Nu știm criteriile sale, știm doar că Domnul nu privește la chip, la ceea ce se vede în exterior, nu se uită la ceea ce se uită oamenii, ci privește inima, cum a făcut în cazul alegerii lui David ca rege (cf. 1Sam 16,7).

Pentru noi însă, mai important decât a ști criteriile Domnului, este faptul că știm așteptările sale. Lecturile de astăzi ne amintește câteva din așteptările Domnului. Dumnezeu așteaptă ca toți cei aleși să predice Evanghelia pentru ca toți să știe că „Dumnezeu l-a înălțat ca Domn și Mesia pe Cristos cel răstignit”. Așteaptă ca ucenicii săi să fie cei care nu doar că îi invită pe alții la convertire, ci ei înșiși să fie primii care se convertesc și care, împreună cu cei încredințați lor, se salvează „din mijlocul acestui popor rătăcit”. De fapt, nimeni nu trebuie să caute doar propria salvare, ci salvarea întregului popor.

Apostolul Petru ne amintește vindecarea primită prin rănile lui Cristos, acea vindecare ce ne obligă pe toți – în special pe cei chemați – „să trăiască pentru dreptate”, mereu aproape de păstorul cel bun care „are în grijă sufletele noastre”. Nu există nicio altă posibilitate de a trăi într-o continuă stare de dreptate, departe de păcat, decât apropierea de Domnul, singurul care „ne eliberează de tot ce ne înspăimântă”.

Și nu în ultimul rând Domnul așteaptă ca toți cei chemați să asculte mereu glasul Bunului Păstor și să își țină pașii pe calea care duce spre adevărata Poartă. Una singură este poarta prin care se poate intra în viața veșnică. Nu există mii de intrări, chiar dacă sunt multe căi pentru a ajunge la poartă. Poarta e una singură, după cum unul singur este păstorul, adică Cristos.

În această zi suntem chemați să ne rugăm pentru vocații la sfânta preoție. Să înălțăm glasul nostru nu pentru ca Domnul să cheme, pentru că el cheamă și alege mereu, ci să ne rugăm pentru ca toți cei chemați și aleși să răspundă Domnului și apoi să corespundă mereu așteptărilor sale.

Reține

Domnul este păstorul meu, nu voi duce lipsă de nimic și ajutat de el voi duce la îndeplinire misiunea încredințată: voi muri pentru păcat și voi trăi pentru dreptate.

Duminică, 11 mai 2014 

† DUMINICA a 4-a a Pastelui
Sf. Mamert, ep.
Fap 2,14a.36-41; Ps 22; 1Pt 2,20b-25; In 10,1-10

LECTURA I
Dumnezeu l-a înălţat ca Domn şi Mesia.
Citire din Faptele Apostolilor 2,14a.36-41
În ziua Rusaliilor, 14a Petru, însoţit de ceilalţi unsprezece ucenici a luat cuvântul şi a spus cu glas puternic: 36 „Să ştie bine tot poporul lui Israel, că Dumnezeu l-a înălţat ca Domn şi Mesia, pe acest Isus pe care voi l-aţi răstignit”. 37 Auzind ei acestea, au fost mişcaţi până în adâncul inimii şi l-au întrebat pe Petru şi pe ceilalţi apostoli: „Fraţilor, ce trebuie să facem?” 38 Petru le-a răspuns: „Convertiţi-vă şi fiecare dintre voi să se boteze în numele lui Isus Cristos, pentru a primi iertarea păcatelor voastre. Astfel veţi primi darul Duhului Sfânt. 39 Căci făgăduinţa aceasta este pentru voi, pentru copiii voştri şi pentru toţi cei care sunt departe acum: pentru toţi aceia pe care Domnul Dumnezeul nostru îi va chema, oricât ar fi de mare numărul lor”. 40 Şi cu multe alte cuvinte, îi convingea şi-i îndemna, zicându-le: „Salvaţi-vă din mijlocul acestui popor rătăcit”. 41 Cei care au primit îndemnul lui Petru s-au botezat. În ziua aceea, comunitatea a crescut cu circa trei mii de suflete.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 22,1-3a.3b-4.5.6 (R.: 1)
R.: Domnul este păstorul meu, nu voi duce lipsă de nimic!
sau
Aleluia.
1 Domnul este păstorul meu, nu voi duce lipsă de nimic!
2 El mă conduce la păşuni verzi
şi mă îndreaptă spre ape liniştite,
3a îmi întăreşte sufletul. R.

3b Mă călăuzeşte pe cărări drepte pentru cinstea numelui său.
4 Chiar dacă ar fi să umblu prin valea întunecată a morţii,
nu mă tem de nici un rău, căci tu eşti cu mine,
toiagul şi nuiaua ta mă apără. R.

5 Tu îmi întinzi masă în faţa duşmanilor mei,
îmi ungi capul cu untdelemn
şi paharul meu mă umple de bucurie. R.

6 Fericirea şi îndurarea mă vor însoţi
în toate zilele vieţii mele
şi voi locui în casa Domnului
până la sfârşitul zilelor mele. R.

LECTURA A II-A
V-aţi întors la păstorul care are în grijă sufletele voastre.
Citire din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Petru 2,20b-25
Preaiubiţilor, 20b dacă pentru binele făcut veţi avea de suferit, rămânând statornici, veţi fi plăcuţi înaintea lui Dumnezeu. 21 Căci la aceasta aţi fost chemaţi, pentru că însuşi Cristos a suferit şi v-a lăsat exemplu, ca să călcaţi pe urmele lui. 22 El nu a făcut păcat, în vorbirea lui nu s-a aflat vicleşug. 23 El când era insultat, nu răspundea cu insulte; când era chinuit, nu ameninţa; dar încredinţa cauza lui aceluia care judecă cu dreptate. 24 În trupul său, el a purtat păcatele noastre pe lemnul crucii, pentru ca noi să putem muri pentru păcat şi să trăim pentru dreptate; prin rănile lui aţi fost vindecaţi. 25 Eraţi ca nişte oi rătăcite, dar acum v-aţi întors la păstorul, care are în grijă sufletele voastre.

Cuvântul Domnului

ALELUIA In 10,14
(Aleluia) Eu sunt păstorul cel bun, spune Domnul.
Eu cunosc oile mele, iar ele mă cunosc pe mine. (Aleluia)

EVANGHELIA
Eu sunt poarta oilor.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 10,1-10
În acel timp, Isus a zis: 1 „Adevăr, adevăr vă spun: cine intră în staulul oilor, dar nu pe poartă, ci sare prin altă parte, acela este un hoţ şi un tâlhar. 2 Cine intră pe poartă, acela este păstorul oilor. 3 Acestuia portarul îi deschide, iar oile ascultă de glasul lui. El cheamă pe nume fiecare dintre oile sale şi le conduce afară. 4 După ce le-a condus afară pe toate oile sale, el merge înaintea lor şi oile merg după el, căci cunosc glasul lui. 5 După un străin ele nu vor merge niciodată şi vor fugi de el, pentru că nu cunosc glasul străinului”. 6 Această pildă le-a spus-o Isus fariseilor, dar ei n-au înţeles ce voia să le spună. 7 De aceea Isus le-a zis din nou: „Da, adevăr, adevăr vă spun: Eu sunt poarta oilor. 8 Toţi câţi au venit înaintea mea sunt hoţi şi tâlhari, dar oile nu i-au ascultat. 9 Eu sunt poarta: dacă cineva intră prin mine, va fi mântuit; va putea intra şi ieşi şi va găsi păşunea. 10 Hoţul nu vine decât să fure, să ucidă şi să distrugă. Eu am venit ca să aibă viaţă şi să o aibă din plin”.

Cuvântul Domnului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: