Ce fac oamenii cu răspunsurile pe care le primesc?


adevaratele intrebariOamenii cei mai obositori sunt cei care mereu „știu” (pun!) multe (și doar) întrebări. Nu de puține ori noi înșine suntem cei care îi asaltăm pe cei din jurul nostru cu tot felul de întrebări, unele care nici măcar nu pot avea un răspuns. Mai nou vedem că există pe internet diferite site-uri care îți permit să intri „în direct” cu Dumnezeu, să-l întrebi și să îți răspundă (http://www.askgod.biz/, http://www.projectaskgod.com/). Sunt fel și fel de întrebări și „Dumnezeu” răspunde. Unii, probabil, iau întrebările și răspunsurile în serios, alții nu. Unii vor să știe numerele câștigătoare la loto săptămâna viitoare, alții „doar” ziua când vor muri.

Mult mai interesant decât să urmărim întrebările este să vedem ce fac oamenii cu răspunsurile: câți după ce îl întreabă pe Dumnezeu pun în practică răspunsul primit? Când Dumnezeu, în diferite feluri, răspunde întrebărilor noastre, ce urmează? Ascultăm de glasul său și ne schimbăm atitudinea, viața?

Isus ne spune astăzi că va veni o zi în care nu vom mai întreba nimic. Dar până atunci noi îl luăm la rost pe Dumnezeu. Zilnic ne prezentăm în fața sa cu o mulțime de probleme și întrebări. Facem aceasta deși știm că doar în rugăciune și în tăcere, doar citind și meditând Sfânta Scriptură, simțim răspunsul său. Însă ce facem cu răspunsul Domnului? Reușim noi să punem în practică ceea ce Domnul ne spune?

Nu este rău să intri în dialog cu Dumnezeu, să-l întrebi, să-i ceri răspunsuri, dar trebuie să te convingi să pui în practică soluția pe care el ți-o oferă. Mai înainte de a-l întreba pe Domnul, poate că ar fi bine să ne analizăm și să ne întrebăm pe noi înșine: ce am să fac cu răspunsul primit? Sunt dispus să urmez ceea ce el îmi va cere?

Să privim în această zi la sfânta Fecioară Maria. Putem spune că și ea „l-a luat” pe Dumnezeu la întrebări când a primit vestea arhanghelului: „Cum va fi aceasta?…” Dar edificatoare este atitudinea ei după ce a primit răspunsul, când s-a încredințat total în mâinile Tatălui: „Iată slujitoarea Domnului. Fie mie după cuvântul tău”. Maica Domnului să ne mijlocească și nouă puterea de a pune în practică răspunsurile pe care Dumnezeu ni le oferă. Doar trăind cuvântul pe care Dumnezeu ni-l transmite se va împlini în viața noastră adevărul proclamat de Domnul: „Bucuria noastră nu o va mai lua nimeni de la noi”.

Reține

Isaia a zis: „Ascultați, casă a lui David! Este puțin lucru că îi obosiți pe oameni, că vreți să îl obosiți și pe Dumnezeul meu?” (Is 7,13).

Vineri, 30 mai 2014 

Vineri din saptamâna a 6-a a Pastelui
Ss. Ferdinand, rege; Ioana d’Arc, fc.
Fap 18,9-18; Ps 46; In 16,20-23a

LECTURA I
În oraşul acesta am un popor numeros.
Citire din Faptele Apostolilor 18,9-18
9 La Corint, într-o noapte, Paul a avut o viziune, în care Domnul i-a spus: „Nu te teme, continuă să vorbeşti şi nu tăcea. 10 Eu sunt cu tine şi nimeni nu va ridica mâna să-ţi facă vreun rău. Căci în oraşul acesta am un popor numeros”. 11 Paul a stat la Corint un an şi şase luni, învăţând în mijlocul lor cuvântul lui Dumnezeu. 12 În timpul lui Galion, proconsulul Ahaiei, iudeii s-au ridicat cu toţii împotriva lui Paul şi l-au dus la tribunal, 13 acuzându-l că „acesta caută să convingă pe oameni să se închine lui Dumnezeu, într-un mod potrivnic Legii”. 14 În momentul când Paul voia să ia cuvântul, Galion a declarat iudeilor: „Dacă ar fi vorba de un delict sau o încălcare gravă a Legii, o, iudeilor, v-aş asculta aşa cum se cuvine. 15 Însă, deoarece este vorba de o ceartă în privinţa învăţăturii, a numelor şi a Legii voastre, vă priveşte pe voi! Eu nu vreau să fiu judecător în astfel de lucruri”. 16 Şi i-a dat afară din tribunal. 17 Atunci toţi grecii au pus mâna pe Sostene, mai marele sinagogii, şi l-au luat la bătaie în faţa tribunalului, fără ca Galion să ia vreo atitudine. 18 Paul, după ce a stat încă multe zile la Corint, şi-a luat rămas bun de la fraţi şi a plecat cu corabia în Siria, împreună cu Priscila şi cu Acvila; la Cancreea şi-a tuns părul, căci făgăduinţa pe care o făcuse tocmai se terminase.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 46,2-3.4-5.6-7 (R.: 8a)
R.: Dumnezeu este împărat peste întreg universul.
sau
Aleluia.
2 Bateţi din palme, voi, toate popoarele,
înălţaţi lui Dumnezeu strigăte de bucurie!
3 Căci Domnul, Cel Preaînalt este înfricoşător,
el este împărat peste tot pământul. R.

4 El ne supune popoarele
el aşază neamurile sub picioarele noastre.
5 El ne alege ca moştenire o ţară
care este mândria lui Iacob, pe care îl iubeşte. R.

6 Dumnezeu se înalţă în strigăte de bucurie,
Domnul înaintează în sunete de trâmbiţă.
7 Cântaţi-i lui Dumnezeu, cântaţi-i!
Cântaţi-i regelui nostru, cântaţi-i! R.

ALELUIA Lc 24,46
(Aleluia) Cristos trebuia să pătimească şi să învie din morţi,
ca să intre în slava sa. (Aleluia)

EVANGHELIA
Bucuria voastră nimeni nu o va lua de la voi.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 16,20-23a
În acel timp, Isus a spus ucenicilor săi: 20 „Adevăr, adevăr zic vouă: Voi veţi plânge şi veţi suspina, în timp ce lumea se va bucura. Voi vă veţi întrista, dar întristarea voastră se va întoarce în bucurie. 21Femeia, când trebuie să nască, se întristează, fiindcă i-a sosit ceasul; dar după ce a născut copilul, nu-şi mai aduce aminte de durere, de bucurie că s-a născut un om în lume. 22 Şi voi, acum, sunteţi trişti, dar iarăşi vă voi vedea şi se va bucura inima voastră; şi bucuria voastră nimeni nu o va lua de la voi. 23a În ziua aceea nu veţi mai întreba nimic”.

Cuvântul Domnului

Categorii:Predici si meditatiiEtichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: