Despărţirea!

despartireaSunt zile în care am vrea să avem posibilitatea de a alege să ni se îndeplinească o dorință. Am vrea o minune. Mereu vom găsi ceva de „cerut”, ceva care să amelioreze viața noastră. Una dintre dorințe poate fi aceasta: prietenii și cei care se iubesc să nu se despartă niciodată. Să nu mai existe acest termen „despărțire” și mai ales realitatea care îi corespunde. Să nu mai fie acel potop de lacrimi și sfâșierea inimii pe care le provoacă despărțirea: „Au fost cuprinși de jale mai ales pentru cuvântul pe care îl spusese: că n-au să mai vadă fața lui”.

Despărțirile sunt realitățile care ne aduc atât de multă durere în suflet. Însă multe dintre ele cimentează pentru totdeauna amintirea și învățăturile celor dragi. Ucenicii nu au uitat niciodată ultimele cuvinte ale lui Isus. Și nu doar că nu le-au uitat, ci le-au împlinit și s-au străduit ca și alții să le trăiască. Despărțirea fizică de Cristos nu a însemnat o ruptură spirituală: ei au simțit că Isus a rămas mereu cu ei. Au simțit și au dat dovadă că rugăciunea lui s-a împlinit în viața lor: au fost consacrați în adevăr.

De asemenea, despărțirile sunt și momente de rugăciune. Ne rugăm împreună înainte  de a ne despărți sau ne rugăm ca să nu ne despărțim, să se găsească o altă cale. Apoi, ne rugăm pentru cei plecați sau pentru cei pe care îi lăsăm în urmă. Ne rugăm pentru ziua revederii, pentru reîntoarcere sau împăcare. Ne rugăm atunci când simțim că am rămas singuri pentru că știm că rugăciunea poartă ceva dinspre noi spre celălalt, spre cel iubit. Ne rugăm pentru că știm forța vindecătoare a rugăciunii care așterne peste inima noastră suava șoaptă ce ne liniștește: „Va fi bine. Curaj! Nu te teme! Ai încredere!”

Sunt cazuri în care despărțirea este dovada sau garanția încrederii în celălalt. Multe despărțiri necesare (din cauza serviciului sau a altor obligații!) poartă cu ele acest mesaj: „Plec, dar am încredere că ai să fii bun, ai să faci doar binele, ai să fii fidel angajamentelor tale”. De aceea, în orice moment trebuie să ne răsune cuvintele: „Vegheați asupra voastră!” Trebuie să fim vigilenți pentru ca tristețea și păcatul să nu ne ademenească în momentele dificile ale vieții. Să trăim mereu convinși că „suntem încredințați lui Dumnezeu”: el are puterea să zidească și să desăvârșească în noi lucrarea sa cea bună.

Reține

Chiar și în cea mai tristă despărțire, chiar și în cea mai neagră noapte a singurătății, nu suntem singuri: Dumnezeu stă lipit de inima noastră și nu ne părăsește niciodată.

Miercuri, 4 iunie 2014 

Miercuri din saptamâna a 7-a a Pastelui
Sf. Francisc Caracciolo, pr.
Fap 20,28-38; Ps 67; In 17,11b-19

 

LECTURA I
Vă încredinţez lui Dumnezeu. El are putere să-şi zidească lucrarea şi să vă facă părtaşi la moştenire.
Citire din Faptele Apostolilor 20,28-38
În zilele acelea, luându-şi adio de la bătrânii Bisericii din Efes, Paul le-a spus: 28 „Vegheaţi asupra voastră şi asupra întregii turme, peste care Duhul Sfânt v-a pus pe voi răspunzători, ca să fiţi păstorii Bisericii lui Dumnezeu, care îi aparţine lui însuşi, datorită sângelui pe care l-a vărsat propriul său Fiu.29 Eu ştiu, că, după plecarea mea, vor intra între voi lupi fioroşi, care nu vor cruţa turma. 30 Chiar dintre voi înşivă se vor ridica unii bărbaţi care vor răspândi învăţături răstălmăcite, ca să-i atragă pe ucenici de partea lor. 31 De aceea, fiţi atenţi şi aduceţi-vă aminte de îndrumările pe care timp de trei ani n-am încetat să vi le dau, fiecăruia noaptea şi ziua, chiar cu lacrimi în ochi. 32 Acum însă vă încredinţez lui Dumnezeu şi harului său. El are putere să-şi zidească lucrarea şi să vă facă părtaşi la moştenirea acelora care au fost sfinţiţi. 33 Argint, aur sau haine n-am aşteptat de la nimeni. 34 Voi înşivă ştiţi că mâinile acestea au lucrat pentru trebuinţele mele şi ale însoţitorilor mei. 35 V-am dat exemplu în toate privinţele, arătându-vă că trebuie să munciţi şi să ajutaţi pe cei slabi, amintindu-vă de cuvintele Domnului Isus; căci el însuşi a zis: „Mai fericit eşti când dai, decât atunci când primeşti”. 36 După ce a spus acestea a îngenuncheat şi s-a rugat împreună cu ei toţi, 37 şi toţi au izbucnit în plâns; se aruncau la gâtul lui şi-l îmbrăţişau. 38 Au fost cuprinşi de jale mai ales pentru cuvântul pe care îl spusese: că n-au să mai vadă faţa lui. Apoi l-au însoţit la corabie.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 67,29-30.33-35a.35b-36c (R.: 33a)
R.: Toate popoarele, preamăriţi-l pe Domnul!
sau
Aleluia.
29 Arată-ţi, Dumnezeul meu, puterea
pe care tu, Dumnezeule, ai folosit-o spre binele nostru,
30 începând cu templul sfânt din Ierusalim.
Împăraţii la tine vor veni, îşi vor aduce daruri. R.

33 Cântaţi lui Dumnezeu, împărăţii ale pământului,
săltaţi pentru Domnul care vine pe înălţimile cerului veşnic.
34 Iată, răsună în tunet glasul lui, glasul lui puternic.
35a Plecaţi-vă înaintea puterii lui Dumnezeu! R.

35b Măreţia lui străluceşte peste Israel,
puterea lui, pe norii cerului!
36c Binecuvântat să fie Dumnezeu! R.

ALELUIA In 17,17b.a
(Aleluia) Cuvântul tău, Doamne, este adevăr;
sfinţeşte-ne pe noi prin acest adevăr. (Aleluia)

EVANGHELIA
Să fie una ca şi noi.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 17,11b-19
În acel timp, 11b Isus şi-a ridicat ochii spre cer şi s-a rugat astfel: „Părinte sfânt, păstrează-i în credinţă faţă de numele tău pe cei pe care mi i-ai dat, ca ei să fie una ca şi noi. 12 Cât timp am fost cu ei, eu i-am păstrat în credinţa faţă de numele tău, pe cei pe care mi i-ai dat; am vegheat asupra lor şi nu s-a pierdut nici unul dintre ei afară de fiul pierzării, ca să se împlinească Scriptura. 13 Acum însă vin la tine şi acestea le spun în lume, ca bucuria mea în ei să fie deplină. 14 Eu le-am dat cuvântul tău şi lumea a început să-i urască, pentru că ei nu sunt din lume, după cum nici eu nu sunt din lume. 15 Nu te rog să-i scoţi din lume, ci să-i păzeşti de rău. 16 Ei nu sunt din lume, după cum nici eu nu sunt din lume. 17 Consfinţeşte-i în adevăr; cuvântul tău este adevărul. 18 După cum tu m-ai trimis pe mine în lume, tot aşa îi trimit şi eu pe ei în lume. 19 Pentru ei eu mă jertfesc pe mine însumi, ca ei să fie consacraţi în adevăr.

Cuvântul Domnului

2 comentarii la „Despărţirea!

  1. Asa este…
    Cred in puterea rugaciunii… mai devreme sau mai tarziu, realizeaza minuni in vietile noastre, doar sa avem ochi sa le vedem:)
    Slava Domnului!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat: