Domnul nu este inamicul fericirii și al destinderii noastre. Dumnezeu nu ne vrea triști, obosiți, lipsiți de dorința de a trăi.

Bucuria Domnului este puterea noastră!
Bucuria Domnului este puterea noastră!

În mijlocul verii, când toți se gândesc și se pregătesc pentru vacanțe și concedii, cuvântul Domnului ne invită la o altfel de pregătire: „Pregătește-te pentru întâlnirea cu Domnul Dumnezeul tău”. Aceste cuvinte cu care se termină prima lectură nu sunt menite să ne smulgă din elanul nostru de a ne bucura de frumusețea verii sau a timpului liber. Scopul lor este de a ne face conștienți că în toate planurile noastre trebuie să avem mereu în vedere și această realitate: întâlnirea cu Domnul. Timpul liber nu este o perioadă în care uităm de identitatea noastră de creștini. Clipele de destindere nu trebuie să fie momente în care adoptăm un comportament ce ne neagă apartenența la Poporul lui Dumnezeu. Cât din planurile noastre țin cont de prezența Domnului și de identitatea noastră de creștini?

Unii spun: „În vacanța aceasta am fost nevoit să aleg între Dumnezeu și distracție. Și am ales distracția”. Omul sincer cu sine – și cu atât mai mult creștinul autentic – nu se va găsi niciodată într-o astfel de postură pentru că el știe că Dumnezeu și distracția nu se exclud în mod automat. Domnul nu este inamicul fericirii și al destinderii noastre. Dumnezeu nu ne vrea triști, obosiți, lipsiți de dorința de a trăi. El este Domnul gloriei, al bucuriei și al vieții. Ceea ce se opune lui Dumnezeu este păcatul, distracțiile păcătoase. Iar acestea, de cele mai multe ori, sunt departe de a ne aduce liniștea, relaxarea, sănătatea sau bucuria pe care o sperăm de la un concediu. Așadar, când spunem că avem de ales între Dumnezeu și distracție, de fapt, avem de ales între Dumnezeu și păcat. Noi ce am ales pentru această vară?

Dacă vrem să ne pregătim pentru întâlnirea cu Domnul trebuie să ținem cont de un adevăr atât de bine reliefat de evanghelia zilei, adevăr care ne poate motiva și mai mult să-l includem pe Dumnezeu în planurile noastre de vacanță. Prezența Domnului în viața omului aduce un dar fără de care nu se poate vorbi de o vacanță reușită: liniștea. Numai Dumnezeu poate revărsa în sufletul nostru, agitat și înspăimântat de zeci de furtuni, liniștea și pacea. Doar cel care știe să strige către el, doar cel care lasă ca în inima sa să răsune cuvintele sale, simte cu adevărat odihna, liniștea, siguranța. Doar cu Dumnezeu vacanța își atinge scopul și devine unul dintre momentele de pregătire pentru „întâlnirea cu Domnul”

Reține

Dumnezeu nu este împotriva fericirii, a destinderii, a vacanțelor reușite. Dimpotrivă, el vrea să facă parte din viața noastră și în aceste momente și să le binecuvânteze.

Marţi, 1 iulie 2014 

Marti din saptamâna a 13-a de peste an
Sf. Aron, fratele lui Moise
Am 3,1-8;4,11-12; Ps 5; Mt 8,23-27

 

LECTURA I
Când Domnul Dumnezeu vorbeşte, cine nu devine profet?
Citire din cartea profetului Amos 3,1-8; 4,11-12
1 Ascultaţi acest cuvânt pe care Domnul l-a rostit împotriva voastră, fiii lui Israel, împotriva întregului popor pe care l-a scos din ţara Egiptului: 2 „Numai pe voi v-am ales dintre toate popoarele pământului; de aceea vă voi pedepsi pe voi pentru toate nelegiuirile voastre!” 3 Merg oare doi oameni împreună, fără ca mai întâi să se fi înţeles? 4 Urlă oare leul în pădure, fără ca să aibă pradă? 5 Se aude glasul puiului de leu în culcuşul lui, dacă nu a înhăţat nimic? Cade pasărea în laţul pus pe pământ, fără să fi fost atrasă de o momeală? 6 Se închide capcana fără să se fi prins nimic în ea? Sună oare trâmbiţa într-o cetate, fără ca poporul să fie ameninţat de vreo primejdie? Vine oare vreo nenorocire asupra unei cetăţi, fără să fie pricinuită de Domnul? 7 Domnul Dumnezeu nu face nimic fără să descopere taina sa profeţilor, care sunt slujitorii lui. 8 Când leul mugeşte, cine nu se teme? Când Domnul Dumnezeu vorbeşte, cine nu devine profet? 4,11 „Eu am adus asupra voastră o mare nenorocire, ca asupra Sodomei şi Gomorei şi aţi ajuns ca un tăciune scos din foc. Şi totuşi nu v-aţi întors la mine” – spune Domnul. 12 „De aceea mă voi purta astfel cu tine, Israele, şi pentru că mă voi purta astfel, pregăteşte-te, Israele, pentru întâlnirea cu Domnul Dumnezeul tău!”

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 5,5-6a.6b-7.8 (R.: 9a)
R.: Condu-mă, Doamne, pe calea dreptăţii.
5 Căci tu nu eşti un Dumnezeu căruia să-i placă răul;
cel rău nu poate rămâne în preajma ta.
6a Cei nesocotiţi nu pot să stea în faţa ta. R.

6b Tu îi urăşti pe cei nelegiuiţi
7 şi-i nimiceşti pe cei mincinoşi.
Domnul urăşte pe oamenii care varsă sânge şi înşală. R.

8 Dar eu, prin îndurarea ta cea mare,
pot să intru în casa ta
şi să mă închin pătruns de frica ta
în templul tău cel sfânt. R.

ALELUIA Ps 129,5
(Aleluia) Speranţa mea este în Domnul; eu mă încred în cuvântul său. (Aleluia)

EVANGHELIA
Isus a dojenit vântul şi marea şi s-a făcut linişte deplină.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 8,23-27
În acel timp, 23 Isus s-a urcat în barcă, iar ucenicii l-au urmat. 24 Deodată s-a iscat pe mare o furtună atât de puternică, încât valurile acopereau barca; iar el dormea. 25 Atunci ucenicii s-au apropiat de el şi l-au trezit, spunându-i: „Doamne, salvează-ne, că pierim!” 26 El însă le-a zis: „Pentru ce vă este frică, oameni slabi în credinţă?” Apoi s-a ridicat în picioare, a dojenit vântul şi marea şi s-a făcut linişte deplină. 27 Cei de faţă au fost cuprinşi de uimire şi spuneau: „Ce fel de om este acesta, că până şi vântul şi marea ascultă de el!”

Cuvântul Domnului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat: