Duminica este… ?!


duminicaCum este percepută ziua de duminică în viața noastră? Ce înseamnă pentru noi ziua în care răsună porunca: „Adu-ți aminte să sfințești ziua Domnului”? Cum sfințim această zi? După tumultul istovitor al săptămânii, ispita este de a priva această zi de sacralitatea ei și de a ne bucura doar de confortul pe care ni-l oferă, de timpul liber: ziua Domnului transformată doar în „ziua de odihnă”. Aceasta deși avem zeci de posibilități pentru a o sfinți: sacramentele, rugăciunea, viața în familie etc. La acestea am putea adăuga astăzi încercarea de a trăi această zi (măcar această zi!) intrând în logica lui Dumnezeu, lăsându-ne călăuziți de logica sa.

Parcurgând și numai lecturile propuse pentru această zi, simțim imediat cât de diferită este logica Domnului de a noastră. Câți dintre noi reușim să percepem modestia unui „rege biruitor” care vine călare pe un asin? Ba mai mult, câți dintre noi găsesc în modestie un prilej de bucurie? Noi greșim asociind modestia cu starea de disconfort, de umilire, de o nefericire imprimată în fiecare cută a feței. Domnul ne invită să ne găsim bucuria în modestia regelui drept și biruitor. Și nu doar să ne găsim izvorul bucuriei, ci la rândul nostru să fim modești devenind astfel izvor de fericire pentru cei din jur.

„Duhul lui Dumnezeu locuiește în noi… așadar nu suntem datori față de trup ca să trăim după poftele lui”. Și totuși puține sunt zilele în care mai mult ca duminica încercăm să ne răsfățăm trupul, împlinindu-i poftele și uitând că este templul Duhului Sfânt. Ce diferență între modul în care ne privim noi trupul și logica în care Dumnezeu l-a creat! Măcar astăzi să facem din trupul nostru un locaș plăcut Domnului, intrând în logica sa, amintindu-ne că suntem creați pentru a fi sfinți, trup și suflet.

Duminica este și ziua dialogului cu Dumnezeu, timpul în care el se face cunoscut. Dar să nu uităm cui se face cunoscut: celor mici, nu celor „înțelepți și pricepuți”, nu celor care știu totul. El se apropie de cei care au curajul să învețe de la el, „cel blând și smerit cu inima”, celor care în ziua această de odihnă primesc îndemnul său și se apropie de el cu inimă deschisă: „Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi da odihnă”.

Reține

O duminică trăită după logica lui Dumnezeu înseamnă o zi fericită, plină de modestie, cu respect față de trup. Aceasta este ziua cea mai odihnitoare pentru că își are izvorul în cel „blând și smerit cu inima”.

Duminică, 6 iulie 2014 

† DUMINICA a 14-a de peste an
Sf. Maria Goretti, fc. m.
Zah 9,9-10; Ps 144; Rom 8,9.11-13; Mt 11,25-30

 

LECTURA I
Iată, regele tău vine la tine!
Citire din cartea profetului Zaharia 9,9-10
Aşa vorbeşte Domnul: 9 „Bucură-te din toată inima, fiica Sionului, strigă de bucurie, fiica Ierusalimului! Iată, regele tău vine la tine, el este drept şi biruitor; vine modest, călare pe un asin, pe mânzul unei măgăriţe. 10 El va face să dispară carele de război din Efraim şi caii de luptă din Ierusalim; arcul de război îl va rupe şi va vesti pacea tuturor popoarelor. Stăpânirea lui se va întinde de la o mare până la cealaltă şi de la râu până la marginile pământului”.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 144,1-2.8-9.10-11.13cd-14 (R.: cf. 1)
R.: Te preamărim pe tine, Doamne, Dumnezeul şi regele nostru!
sau
Aleluia.

1 Te voi preamări pe tine, Dumnezeul meu, împăratul meu,
şi voi binecuvânta numele tău în veci.
2 Te voi binecuvânta, Doamne, în fiecare zi
şi voi lăuda numele tău în veacul veacului. R.

8 Domnul este iubire şi îndurare,
el este îndelung răbdător şi plin de dragoste;
9 Domnul este bun faţă de toţi,
el îşi arată bunătatea faţă de orice făptură. R.

10 Să te laude pe tine, Doamne, toată făptura
şi sfinţii tăi să te binecuvânteze;
11 să proclame slava împărăţiei tale
şi să-ţi facă cunoscută puterea. R.

13cd Domnul îşi ţine făgăduinţele
şi se arată plin de îndurare în toate lucrările sale.
14 Domnul îi sprijină pe cei care se clatină
şi îi ridică pe cei căzuţi. R.

LECTURA A II-A
Dacă cu ajutorul Duhului ucideţi pornirile dezordonate ale trupului, veţi trăi.
Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Romani 8,9.11-13
9 Fraţilor, voi nu sunteţi sub stăpânirea trupului, ci sub stăpânirea Duhului, din moment ce Duhul lui Dumnezeu locuieşte în voi. Cel care nu are Duhul lui Cristos nu-i aparţine lui. 11 Dacă Duhul celui care l-a înviat pe Isus Cristos din morţi locuieşte în voi, cel care l-a înviat pe Cristos din morţi va da viaţă şi trupurilor voastre muritoare prin Duhul său, care locuieşte în voi. 12 Aşadar, fraţilor, noi nu suntem datori faţă de trup ca să trăim după poftele lui. 13 Căci dacă trăiţi după poftele trupului, veţi muri; însă dacă, cu ajutorul Duhului, voi ucideţi pornirile dezordonate ale trupului, veţi trăi.

Cuvântul Domnului

ALELUIA cf. Mt 11,25
(Aleluia) Te preamăresc pe tine, Părinte, stăpânul cerului şi al pământului, pentru că ai descoperit celor mici misterele împărăţiei tale. (Aleluia)

EVANGHELIA
Sunt blând şi smerit cu inima.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 11,25-30
În acel timp, Isus a luat cuvântul şi a spus: 25 „Te preamăresc pe tine, Părinte, stăpânul cerului şi al pământului, pentru că ai lăsat ascunse acestea celor înţelepţi şi pricepuţi şi le-ai descoperit celor mici. 26 Da, Părinte, căci aşa ai voit tu în bunătatea ta. 27 Toate mi-au fost date de către Tatăl meu; şi nimeni nu-l cunoaşte pe Fiul, decât numai Tatăl; nici pe Tatăl nu-l cunoaşte nimeni, decât numai Fiul şi acela căruia Fiul vrea să-i descopere. 28 Veniţi la mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi eu vă voi da odihnă. 29 Luaţi jugul meu asupra voastră şi învăţaţi de la mine căci eu sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre. 30 Căci jugul meu e dulce şi povara mea este uşoară”.

Cuvântul Domnului

 

Categorii:Predici si meditatiiEtichete:, , , , , , ,

1 comentariu

  1. ;LAUDA TIE CRISTOASE; Ajutama bune Isuse sa fiu blinda si smerita ,fara sa fiu fatarnica in ochii lumii Amin .multumesc

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: