Tu m-ai sedus și eu m-am lăsat sedus. Ai fost mai tare ca mine și m-ai biruit…

de dragul tauÎncă puțin timp și luna august se termină. Odată cu ea spunem că se termină și vara și începem timpul recoltei, anotimpul roadelor câmpului. Unii vom culege mult, alții puțin, iar alții nimic, în funcție de cum și-a valorificat fiecare timpul. Însă toți suntem încurajați de tonul pozitiv cu care se încheie acest sezon. Toate lecturile ni se prezintă ca o adevărată declarație de dragoste. Prin fiecare cuvânt divin suntem încurajați, ni se amintește că suntem iubiți și am fost creați pentru a iubi.

Unele din cele mai multe căutări pe google, spun specialiștii, sunt declarațiile de dragoste. Tinerii nu mai au timp să fie romantici, să-și ardă inima și să-și stoarcă neuronii pentru a compune ceva irezistibil. E trist că se întâmplă așa, dar e mai ușor. Iar omul modern alege întotdeauna ceea ce este mai ușor și abia apoi se gândește dacă e bine, moral, constructiv etc. Însă puține declarații pot atinge splendoarea cuvintelor profetului Ieremia: „Tu m-ai sedus și eu m-am lăsat sedus. Ai fost mai tare ca mine și m-ai biruit… Îmi spuneam: Nu mă voi mai gândi la el, nici nu voi mai vorbi în numele lui! Dar, iată, în oasele mele și în inima mea era parcă un foc mistuitor. Mă sileam să-l stăpânesc, dar nu reușeam”. Dacă cineva se află într-un moment de lipsă de inspirație, cu siguranță poate folosi acest text pentru a-și exprima iubirea care trebuie să fie în noi ca un foc mistuitor imposibil de stăpânit. Și așa este: iubirea e de nestăpânit! Fie că vorbim de o iubire pozitivă, cum sunt iubirea față de Dumnezeu și iubirea față de aproapele; fie că vorbim despre o iubire negativă, pătimașă: iubirea de arginți, iubirea de sine – egoismul: toate sunt greu de controlat. Marile iubiri sunt greu de stăpânit!

Declarație de dragoste sunt și cuvintele psalmistului: „Pe tine te caut dis de dimineață” sau „mă atașez de tine cu tot sufletul”. Cine nu dorește să audă din gura persoanei iubite aceste cuvinte?! Apoi viața apostolului Paul și întreaga evanghelie sunt o declarație de dragoste din care înțelegem că iubirea este tot ce contează. Doar prin iubire vom reuși să ne salvăm această viață.

Să răspundem invitației pe care Domnul ne-o adresează în această zi și să reaprindem în noi iubirea. Să formulăm astăzi adevărate declarații de dragoste prin faptele noastre. Să ne manifestăm iubirea.

Reține

„Nu vă luați după exemplul pe care îl dă lumea aceasta, ci schimbați-vă și reînnoiți felul vostru de a gândi ca să puteți recunoaște care este voința lui Dumnezeu: ce-i place lui, ce este bun și desăvârșit” (Rom 12,2).

Duminică, 31 august 2014 

† DUMINICA a 22-a de peste an
Ss. Raimund Nonnatus, calug.; Nicodim; Iosif din Arimateea
Ier 20,7-9; Ps 62; Rom 12,1-2; Mt 16,21-27

LECTURA I
Cuvântul Domnului îmi aduce zilnic ocară.
Citire din cartea profetului Ieremia 20,7-9
7 Tu m-ai sedus, Doamne, şi eu m-am lăsat sedus. Ai fost mai tare ca mine şi m-ai biruit. În fiecare zi sunt obiect de batjocură, toată lumea râde de mine, 8 căci ori de câte ori vorbesc, trebuie să strig: „Silnicie! Asuprire!”, aşa încât cuvântul Domnului îmi aduce zilnic ocară şi batjocură. 9 Îmi spuneam: „Nu mă voi mai gândi la el, nici nu voi mai vorbi în numele lui!” Dar, iată, în oasele mele şi în inima mea era parcă un foc mistuitor. Mă sileam să-l stăpânesc, dar nu reuşeam.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 62,2.3-4.5-6.8-9 (R.: 2b)
R.: Sufletul meu e însetat de tine, Doamne, Dumnezeul meu!
2 Dumnezeule, tu eşti Dumnezeul meu,
pe tine te caut dis-de-dimineaţă.
Sufletul meu e însetat de tine, pe tine te doreşte trupul meu,
ca un pământ pustiu, uscat şi fără apă. R.

3 Mi-a fost dat să te văd în sanctuarul tău,
să văd puterea şi măreţia ta.
4 Bunătatea ta preţuieşte mai mult decât viaţa,
de aceea buzele mele te laudă. R.

5 Te voi binecuvânta toată viaţa mea
şi voi ridica mâinile mele invocând numele tău.
6 Ca şi cum m-aş sătura cu mâncăruri alese,
aşa se desfată buzele mele când gura mea te laudă. R.

8 Tu eşti ajutorul meu,
la umbra aripilor tale tresalt de bucurie.
9 Mă ataşez de tine cu tot sufletul
şi braţul tău mă ocroteşte. R.

LECTURA A II-A
Oferiţi lui Dumnezeu fiinţa voastră ca o jertfă vie.
Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Romani 12,1-2
Fraţilor, 1 vă implor, pentru dragostea lui Dumnezeu, să-i oferiţi lui trupul vostru ca o jertfă vie, sfântă şi plăcută lui Dumnezeu: pentru voi aceasta este adevărata închinare. 2 Nu vă luaţi după exemplul pe care îl dă lumea aceasta, ci schimbaţi-vă şi reînnoiţi felul vostru de a gândi ca să puteţi recunoaşte care este voinţa lui Dumnezeu: ce-i place lui, ce este bun şi desăvârşit.

Cuvântul Domnului

ALELUIA Ef 1,17-18
(Aleluia) Tatăl Domnului nostru Isus Cristos
să pătrundă inimile noastre cu lumina sa,
ca să putem înţelege speranţa pe care o dă chemarea lui.
(Aleluia)

EVANGHELIA
Dacă vrea cineva să vină după mine să renunţe la el însuşi.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 16,21-27
În acel timp, 21 din acel moment, Isus a început să le spună deschis ucenicilor săi că trebuie să meargă la Ierusalim, să sufere multe din partea bătrânilor, arhiereilor şi cărturarilor, să fie ucis, iar a treia zi să învie din morţi. 22 Petru, luându-l deoparte, a început să protesteze, zicând: „Dumnezeu să te ferească, Doamne! Asta nu ţi se va întâmpla niciodată!” 23 Dar Isus întorcându-se, i-a spus lui Petru: „Pleacă de la mine, Satano! Tu eşti o piedică în calea mea, tu nu te gândeşti la ceea ce vrea Dumnezeu, ci la ceea ce vor oamenii”. 24 Atunci Isus a spus ucenicilor săi: „Dacă vrea cineva să vină după mine, să renunţe la el însuşi, să-şi ia crucea şi să mă urmeze. 25 Pentru că cine va voi să-şi salveze viaţa, o va pierde; iar cine îşi va pierde viaţa pentru mine, o va salva. 26 Ce i-ar folosi omului de ar câştiga lumea întreagă, dacă apoi şi-ar pierde viaţa? Sau cu ce preţ ar putea omul să-şi cumpere din nou viaţa, pe care a pierdut-o? 27 Căci Fiul Omului va veni în mărirea Tatălui cu îngerii săi şi atunci va răsplăti pe fiecare după faptele lui”.

Cuvântul Domnului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat: