Ca într-o oglindă: iubirea întrupată și inimile înflăcărate de această iubire!

Lacului Genezaret
Lacul Genezaret

Evanghelia acestei zile este un superb tablou. De fapt, mulți pictori au lăsat pe pânze și pe ziduri această scenă a pescuirii minunate. Ba chiar, am putea realiza un film întreg din acțiunea acestor versete pe care le-am proclamat. Însă dincolo de tablouri și de filme, cred că cel mai bine putem pune în inima noastră, față în față, ca într-o oglindă, momentele și persoanele prezente în acest fragment evanghelic.

Pentru început putem pune față în față imaginea lui Isus care predică și mulțimile „care se îmbulzeau în jurul lui pentru a asculta cuvântul lui Dumnezeu”. Trebuie să crească bătăile inimii noastre când vedem cum stau față în față Cuvântul și urechile dornice de a-l asculta, Iubirea întrupată și inimile înflăcărate de această iubire, Izvorul apelor vii și viețile însetate. Să simțim și noi cum Cristos, acum ca și atunci, potolește dorul și setea din viețile noastre prin prezența sa, să tânjim și noi de dorul de a-i asculta cuvântul.

Apoi, putem așeza într-o altă oglindă, tot aproape de inima noastră, știința divină față în față cu experiența umană, Cristos Domnul și Marele Pescar, puterea cuvântului și ascultarea aducătoare de roade. Dacă am înțelege și noi că singurul mod de a nu trudi în zadar este să-ți modelezi munca după cuvântul Domnului, să lucrezi împreună cu el și pentru el. Doar Cristos dă munci noastre rod bogat. Împreună cu Domnul, chiar și atunci când totul pare zadarnic sau imposibil, vedem cum din nimic izvorăște totul, întocmai ca la creația cea dintâi, când din nimic Dumnezeu a făcut această lume minunată.

Și nu în ultimul rând, avem o frumoasă așezare față în față în care se vede, tot ca într-o oglindă, Sfântul sfinților și omul care se recunoaște păcătos, Domnul și servitorul său îngenuncheat, Autorul vocațiilor noastre, cel care ne cheamă și omul care a lăsat totul și l-a urmat. Dacă am îndrăzni și noi astăzi să cădem cu toată smerenia în genunchi înaintea Domnului și să ne recunoaștem micimea, să-l recunoaștem pe el drept Domnul și Stăpânul nostru, autorul chemării noastre.

Câte lucruri minunate au văzut înfăptuindu-se cei care au trăit alături de Isus, cei care i-au fost contemporani, câtă mângâiere au simțit și au primit prin prezența lui. Toate aceste minuni se vor realiza și în viața noastră dacă vom crede cu adevărat că Isus este Domnul, dacă vom mărturisi cu viața noastră prezența sa, dacă vom renunța la tot răul din noi și-l vom urma.

Reține

Câtă mângâiere să auzi cum Domnul cel atotputernic îți spune astăzi: „Nu te teme. Eu sunt cu tine!”

Joi, 4 septembrie 2014 

Joi din saptamâna a 22-a de peste an
Ss. Rozalia, fc.; Moise, profet
1Cor 3,18-23; Ps 23; Lc 5,1-11

LECTURA I
Toate sunt ale voastre, voi sunteţi ai lui Cristos, iar Cristos al lui Dumnezeu.
Citire din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Corinteni 3,18-23
Fraţilor, 18 nimeni să nu se înşele. Dacă cineva se crede înţelept în această lume, să se facă nebun, ca să ajungă înţelept. 19 Căci înţelepciunea acestei lumi este nebunie înaintea lui Dumnezeu. Scriptura zice: „El îi prinde în cursă pe cei înţelepţi cu propria lor iscusinţă”; 20 şi în alt loc: „Domnul cunoaşte gândurile înţelepţilor, ştie că ele nu sunt decât o suflare de vânt”. 21 Nimeni să nu-şi pună gloria în oameni, căci toate vă aparţin: 22 şi Paul, şi Apolo, şi Petru, şi lumea, şi viaţa, şi moartea, şi prezentul, şi viitorul: toate sunt ale voastre; 23 voi însă sunteţi ai lui Cristos, iar Cristos este al lui Dumnezeu.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 23,1-2.3-4ab.5-6 (R.: 1a)
R.: Al Domnului este pământul cu tot ce este pe el!
1 Al Domnului este pământul cu tot ce este pe el,
lumea şi cei care locuiesc pământul.
2 Căci el l-a întemeiat pe mări
şi l-a întărit peste râuri. R.

3 Cine va putea să urce pe muntele Domnului?
Cine va sta în locul său cel sfânt?
4ab Cel care are mâinile nepătate şi inima curată,
cel care nu ia în zadar numele Domnului. R.

5 Acesta va primi binecuvântarea Domnului
şi dreptate de la Dumnezeu, mântuitorul său.
6 Acesta este neamul celor care-l caută pe Domnul,
al celor care caută faţa Dumnezeului lui Iacob. R.

ALELUIA Mc 4,19
(Aleluia) Veniţi după mine, spune Domnul,
şi vă voi face pescari de oameni. (Aleluia)

EVANGHELIA
Lăsând toate, l-au urmat pe Isus.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 5,1-11
În acel timp, 1 Isus se afla pe malul Lacului Genezaret; lumea se îmbulzea în jurul lui, pentru a asculta cuvântul lui Dumnezeu. 2 Isus a văzut două bărci trase la malul lacului; pescarii coborâseră din ele şi-şi spălau mrejele. 3 Isus s-a urcat într-una dintre bărci, care era a lui Simon şi l-a rugat să o îndepărteze puţin de ţărm. S-a aşezat şi din barcă a început să înveţe mulţimile. 4 Când a terminat de vorbit, i-a zis lui Simon: „Înaintează în larg şi aruncaţi-vă mrejele pentru pescuit”. 5 Simon i-a răspuns: „Învăţătorule, toată noaptea ne-am trudit şi nu am prins nimic; dar dacă porunceşti tu, voi arunca din nou mrejele”. 6 Aşa au făcut şi au prins o mulţime mare de peşti, încât li se rupeau mrejele. 7 Atunci au făcut semn tovarăşilor lor din cealaltă barcă să vină şi să-i ajute. Aceştia au venit şi au umplut amândouă bărcile până într-atât încât erau să se scufunde. 8 Văzând aceasta, Simon Petru a căzut la picioarele lui Isus şi i-a zis: „Îndepărtează-te de la mine, Doamne, căci sunt un om păcătos!” 9 Căci groaza şi uimirea i-a cuprins pe el şi pe însoţitorii săi în faţa mulţimii de peşti pe care îi prinseseră; 10 la fel şi pe Iacob şi pe Ioan, fiii lui Zebedeu, tovarăşii lui Petru. Isus i-a spus lui Simon: „Nu te teme; de acum înainte vei fi pescar de oameni!” 11 Atunci au adus bărcile la mal şi, lăsând toate, l-au urmat pe Isus.

Cuvântul Domnului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat: