Numele nu poate face faptele să strălucească de la sine, însă faptele dau strălucire numelui nostru.

recunostintaFamiliile noastre, părinții și nași, ne-au rânduit un nume (prenumele!). În jurul acestui nume se creează deseori povestiri și prevestiri care pleacă de la istoria alegerii numelui până la semnificația pe care o are și la ce viitor strălucit ar putea aduce acel nume. Nu trebuie să uităm că încă din cele mai vechi timpuri și până astăzi s-au dezvoltat tot felul de cercetări pentru a stabili influența numelui asupra celui care îl poartă. Noi ne cunoaștem istoria numelui? De ce au ales părinții sau rudele acest nume pentru noi? Știm care este semnificația numelui nostru? Îi prețuim pe sfinții a căror nume ne-a fost dat să-l purtăm?

Însă dincolo de semnificația numelui, nouă ne revine obligația de a-l purta și de a răspunde atunci când suntem chemați cu numele primit în dar. Puțini sunt cei care se arată nemulțumiți de numele primit și aleg să și-l schimbe. Purtarea numelui primit nu este atât o obligație, cât mai ales un mod de a ne manifesta recunoștință față de cei care ni l-au dăruit.

Cinstind preasfântul nume al Mariei și meditând cuvântul lui Dumnezeu, putem spune că așa cum avem obligația de a ne purta numele, la fel avem datoria de a „purta” evanghelia: „dacă vestesc evanghelia, acest lucru nu este pentru mine un motiv de laudă; este o obligație care mi s-a impus. Vai mie dacă nu vestesc evanghelia! Desigur, dacă acest lucru l-aș face din proprie inițiativă aș primi răsplată de la Domnul. Dar nu este o inițiativă a mea, proprie, ci mă achit de o obligație pe care mi-a încredințat-o Domnul”. Așa cum am primit un nume care face parte pentru totdeauna din viața noastră, la fel am primit evanghelia. Nu putem renunța la evanghelie. Nu ne putem lepăda de Cristos! Nu putem să negăm această obligație pe care o avem față de frați: trebuie să vestim evanghelia, trebuie să ne „facem totul pentru toți, ca să mântuim cu orice preț măcar pe unii”. Să nu uităm că este cel mai mare egoist cel care se gândește că se poate mântui de unul singur. După cum este o mare amăgire să crezi că îi poți mântui pe toți fără să te mântuiești pe tine, fără să te preocupe propria sfințire.

Sfinții al căror nume îl purtăm să ne vină în ajutor și să ne mijlocească harul de a vesti evanghelia prin viața, faptele și cuvintele noastre. Numele nu poate face faptele să strălucească de la sine, însă faptele dau strălucire numelui nostru.

Reține

Părinții ne-au oferit un nume: purtarea lui le cinstește memoria. Cristos ne-a oferit Evanghelia: vestirea ei ne poartă pașii spre mântuire. Vai nouă dacă nu vestim Evanghelia!

Vineri, 12 septembrie 2014 

Vineri din saptamâna a 23-a de peste an
Preasf. Nume al Mariei *
1Cor 9,16-19.22b-27; Ps 83; Lc 6,39-42

LECTURA I
M-am făcut totul pentru toţi, ca să mântuiesc pe cât mai mulţi.
Citire din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Corinteni 9,16-19.22b-27
Fraţilor, 16 dacă vestesc evanghelia, acest lucru nu este pentru mine un motiv de laudă; este o obligaţie care mi s-a impus. Vai mie dacă nu vestesc evanghelia! 17 Desigur, dacă acest lucru l-aş face din proprie iniţiativă aş primi răsplată de la Domnul. Dar nu este o iniţiativă a mea, proprie, ci mă achit de o obligaţie pe care mi-a încredinţat-o Domnul. 18 Atunci care este răsplata mea? Aceea de a predica evanghelia fără vreun profit material şi fără a mă folosi de drepturile pe care mi le dă predicarea evangheliei. 19 Astfel, rămânând liber faţă de toţi, m-am făcut sluga tuturor, ca să pot câştiga pe cât mai mulţi. 22b M-am făcut slab cu cei slabi, pentru ca să-i câştig pe cei slabi. M-am făcut totul pentru toţi, ca să mântuiesc cu orice preţ măcar pe unii. 23 Toate acestea le fac pentru evanghelie, ca să am parte şi eu de mântuire. 24 Nu ştiţi voi oare că la concursurile de pe stadioane toţi alergătorii iau startul, dar numai unul câştigă premiul? Prin urmare, astfel să alergaţi încât să câştigaţi premiul. 25 Toţi luptătorii care iau parte la concursuri se înfrânează în toate. Şi aceasta o fac pentru a câştiga o cunună care se ofileşte; noi să facem acelaşi lucru pentru o cunună care nu se ofileşte. 26 Eu deci alerg, dar nu ca unul care nu are nici o ţintă, mă lupt cu pumnul, dar nu ca unul care loveşte în aer; 27 dar mă port aspru cu trupul meu şi îl ţin în stăpânire, ca nu cumva, după ce voi fi fost crainic pentru alţii, eu însumi să fiu descalificat.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 83,3.4.5-6.12 (R.: 2)
R.: Doamne Dumnezeul nostru, cât de plăcut este în casa ta!
3 Sufletul meu suspină şi se topeşte
de dorul casei Domnului,
inima mea şi trupul meu tresaltă de bucurie
când îmi aduc aminte de Dumnezeul cel viu. R.

4 Până şi pasărea îşi găseşte un adăpost
şi rândunica un cuib pentru puii săi:
altarele tale, stăpâne al universului,
împăratul meu şi Dumnezeul meu! R.

5 Fericiţi sunt cei care locuiesc în casa ta,
pentru că te pot lăuda mereu.
6 Fericit este omul care îşi află tăria în tine,
care şi-a propus să urce la templu. R.

12 Domnul Dumnezeu este soare şi scut;
el dăruieşte iertare şi mărire;
nu refuză nici un bine
celor ce duc o viaţă fără de prihană. R.

ALELUIA Iac 1,21
(Aleluia) Primiţi cu umilinţă cuvântul semănat în voi,
căci el poate să vă mântuiască.
(Aleluia)

EVANGHELIA
Poate oare un orb să-l conducă pe un alt orb?
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 6,39-42
În acel timp, 39 Isus a spus ucenicilor această asemănare: „Poate oare un orb să-l conducă pe un alt orb? Nu vor cădea amândoi în groapă? 40 Ucenicul nu este mai presus de maestrul său, chiar când învaţă toate, va fi la fel ca maestrul său. 41 Cum vezi aşchia din ochiul fratelui tău, atunci când bârna din ochiul tău n-o observi? 42 Cum poţi să-i spui fratelui tău: «Frate, stai să-ţi scot aşchia din ochi», atunci când nu observi bârna din ochiul tău? Făţarnicule, scoate mai întâi bârna din ochiul tău, atunci vei vedea limpede şi vei putea scoate aşchia din ochiul fratelui tău”.

Cuvântul Domnului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat: