Un om prin care s-au reînnoit minunile milostivirii divine: Padre Pio

Padre PioBiserica ne invită în această zi să privim spre unul dintre acei oameni prin care „s-au reînnoit minunile milostivirii divine”, așa cum citim în rugăciunea zilei. Noi înșine am fost de atâtea ori beneficiari mijlocirii sfinților și am simțit în viața noastră prezența ajutorului divin prin intervențiile lor. De asemenea, deseori suntem noi cei care ne-am înălțat mâinile spre cer invocând mijlocirea sfinților pentru cei dragi ai noștri. Unul dintre acești mijlocitori, spre care ne îndreptăm cu încredere, este și sfântul Pius din Pietrelcina, cunoscut de noi toți cu numele de Padre Pio.

Viața sa este o continuă chemare de a-l sluji și iubi pe Dumnezeu. Și-a dorit atât de mult să-l urce pe om la cer și să-l coboare pe Dumnezeu în inima omului, încât și-a oferit întreaga viață celor care căutau mântuirea ascultându-i, binecuvântându-i, spovedindu-i și împărtășindu-i. Cel mai mare dușman al său a fost Diavolul. Cea mai mare iubirea a sa a fost Domnul. Iar omul a fost întotdeauna „ocupația” sa: omul care trebuie să ajungă să-l cunoască pe Dumnezeu și mântuirea pe care acesta i-a pregătit-o. Suferea în fața necredinței și a îndoielii din inimile oamenilor și-și dorea atât de mult ca omul să-l cunoască pe Dumnezeu încât repeta în predicile sale: „Cea mai mare insultă pe care i-o putem aduce lui Dumnezeu este să ne îndoim de el, să nu credem în existența și iubirea sa și să nu căutăm să-l cunoaștem”.

Avem astăzi în fața noastră exemplul unui om care ne înalță inima și mintea spre Dumnezeu. Unde este inima noastră? Ne lăsăm noi călăuziți spre Domnul? Știm că exemplul sfinților ne este oferit nu atât pentru a-i admira, cât mai ales pentru a-i imita. Ce anume am vrea să imităm din viața sfântului Padre Pio? Care sunt valorile pe care el le-a trăit și am vrea să ni le însușim?

Viața sfinților rămâne mereu o provocare pentru noi. Însă să ni-l amintim pe sfântul Augustin care spunea: „Dacă atâția și atâtea au reușit, eu de ce nu aș reuși?” Noi de ce nu am încerca? Și dacă nu știm cum se face, cum se poate trăi o viață în sfințenie, este Cristos cel care ne învață. A merge spre sfințenie înseamnă a „asculta cuvântul Domnului și a-l împlini”. Să nu ne rezumăm doar să ascultăm cuvântul, ci să-l împlinim, să-l întrupăm în viața noastră și în felul acesta ne vom îndrepta și noi spre mântuirea adusă de Domnul și manifestată în viețile sfinților.

Reține

„În viața spirituală trebuie să faci zilnic un pas mai sus urmând o linie dreaptă și ascendentă până la atingerea desăvârșirii” (sfântul Pius de Pietrelcina).

Marţi, 23 septembrie 2014 

Marti din saptamâna a 25-a de peste an
Ss. Pius din Pietrelcina, pr. **; Zaharia si Elisabeta
Prov 21,1-6.10-13; Ps 118; Lc 8,19-21

LECTURA I
Diferite cugetări.
Citire din cartea Proverbelor 21,1-6.10-13
1 Inima regelui este în mâna Domnului ca un curs de apă pe care îl îndreaptă încotro vrea. 2Fiecare crede că toate căile lui sunt drepte, dar cel care pătrunde inimile este Domnul. 3 A practica dreptatea şi a fi nepărtinitor la judecată sunt lucruri mai plăcute Domnului decât a aduce jertfe. 4Cei nelegiuiţi strălucesc privind de sus, umflându-se de mândrie, dar aceasta nu-i decât un păcat.5 Planurile omului harnic îi aduc numai câştig, dar omul leneş este totdeauna în pierdere. 6Comorile câştigate prin minciună sunt iluzie trecătoare care duce la moarte. 10 Cel rău nu doreşte decât să facă rău şi nu are nici un fel de bunăvoinţă pentru aproapele său. 11 Când cel batjocoritor este pedepsit, cel simplu devine înţelept şi ştiinţa lui creşte atunci când cel înţelept este instruit. 12Dumnezeu cel drept priveşte la casa celui fărădelege şi-i prăbuşeşte pe cei nelegiuiţi în nenorocire. 13 Cine îşi astupă urechea la strigătul săracilor va striga şi el la rândul său, dar nu va fi auzit.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 118,1.27.30.34.35.44 (R.: cf. 35a)
R.: Condu-ne, Doamne, pe calea poruncilor tale!
1 Fericiţi sunt cei neprihăniţi pe cale,
care umblă în legea Domnului. R.

27 Fă-mă să înţeleg calea poruncilor tale
şi voi cugeta la lucrările tale minunate. R.

30 Am ales calea adevărului,
mi-am propus să urmez hotărârile tale. R.

34 Dă-mi înţelepciunea să cunosc legea ta
şi s-o împlinesc din toată inima. R.

35 Călăuzeşte-mă pe calea poruncilor tale,
căci ea este bucuria mea. R.

44 Voi păzi de-a pururi legea ta,
totdeauna şi pe vecie. R.

ALELUIA Lc 11,28
(Aleluia) Fericiţi sunt cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu
şi-l împlinesc, spune Domnul. (Aleluia)

EVANGHELIA
Mama şi rudele mele sunt cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l împlinesc.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 8,19-21
19 În acel timp, mama şi rudele lui Isus au venit la el, dar nu puteau să ajungă până la el din cauza mulţimii. 20 Cineva i-a spus: „Mama şi rudele tale stau afară şi doresc să te vadă”. 21 El le-a răspuns: „Mama şi rudele mele sunt cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l împlinesc”.

Cuvântul Domnului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat: