Toți avem ceva ce poate fi îmbunătățit!

28 ianuarie 2014 impartasirea bunurilor„Dacă voi care sunteți răi…”, ne spune Domnul. Și aceste este adevărul: suntem răi. De multe ori chiar și atunci când facem binele, intențiile noastre nu sunt dintre cele mai bune. De prea puține ori ne înveșmântăm cu adevărat în iubire și căutăm doar binele celuilalt. Suntem persoane fragile și comode care ne lăsăm prea ușor ademenite de egoism. De cele mai multe ori când cineva ne adresează astfel de cuvinte reacționăm și spunem: „Dar când am fost eu rău?” sau „Cu ce (ți-)am greșit?”

Am fost răi atunci când nu am știut cum să-l iubim pe Dumnezeu din toată inima și pe aproapele ca pe noi înșine. Am fost răi atunci când nu am știut să acordăm iertare celor care ne-au greșit și, la rândul nostru, să cerem iertare de la cei pe care i-am făcut să sufere. Am fost și suntem răi atunci când nu știm să oferim sau când nu oferim din toată inima. Am fost răi atunci când nu i-am primit pe cei care au alergat la noi, atunci când nu am știut să împărțim puținul nostru cu cei care au și mai puțin decât noi, atunci când am strigat și noi: „Lasă-mă în pace!”

De fapt, astăzi întrebarea noastră nu trebuie să fie „Când am fost noi răi? Când și cui am greșit?”, ci astăzi trebuie să ne întrebăm: „Cum putem îmbunătăți viața noastră? Cum putem face relațiile dintre noi mai umane?” Toți avem ceva ce poate fi îmbunătățit!

Atât apostolul Paul în prima lectură, cât și Isus în evanghelie ne vorbesc despre un dar pe care trebuie să-l cerem și să-l valorificăm în viața noastră pentru a fi mai buni: primirea Duhului Sfânt. Trebuie să devenim „colaboratori ai Duhului Sfânt” pentru a putea trăi evanghelia pe care am primit-o. Duhul Sfânt este cel care ne dă forța de a fi mai buni. El ne învață să iubim, să iertăm, să dăruim. Doar el poate face ca în noi să se împlinească învățătura Domnului: „Cereți și vi se va da, căutați și veți găsi, bateți și vi se va deschide. Căci cel care cere primește, cel care caută găsește și celui care bate i se va deschide”.

Să implorăm astăzi în rugăciune prezența Duhului Sfânt în viața noastră. Să cerem ca el să transforme inimile noastre și să fim plin de generozitate față de cei care cer, să-i sprijin pe cei care caută și să deschidem tuturor celor care bat la ușa inimii noastre. Abia atunci vom începe să fim mai buni.

Reține

„Rodul Duhului este: iubirea, bucuria, pacea, îndelunga-răbdare, bunătatea, bunăvoința, fidelitatea, blândețea, cumpătarea… Dacă trăim prin Duh, să ne și comportăm potrivit Duhului” (Gal 5,22.25).

Joi, 9 octombrie 2014 

Joi din saptamâna a 27-a de peste an
Ss. Dionisie, ep. si îns., m. *; Ioan Leonardi, pr. *; Abraham, patriarh
Gal 3,1-5; Ps Lc 1,69-70.71-72. 73-75; Lc 11,5-13

LECTURA I
L-aţi primit pe Duhul Sfânt din faptele Legii, sau din ascultarea credinţei?
Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Galateni 3,1-5
1 O, galateni fără de minte, cine v-a vrăjit? Tocmai pe voi în ochii cărora a fost prezentat Isus Cristos cel răstignit?! 2 Un lucru aş vrea să ştiu de la voi: l-aţi primit pe Duhul Sfânt din faptele Legii, sau din ascultarea credinţei? 3 Cum puteţi să fiţi atât de nechibzuiţi? După ce aţi început în Duh, vreţi să sfârşiţi acum în trup? 4 În zadar aţi suferit voi atât de mult? Oare într-adevăr, a fost în zadar? 5 Dacă Dumnezeu vi-l dăruieşte pe Duhul Sfânt, dacă el face minuni printre voi, le face oare pentru faptele Legii, sau pentru ascultarea credinţei?

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Lc 1,69-70.71-72.73-75 (R.: cf. 68)
R.: Binecuvântat să fie Dumnezeul lui Israel, căci a vizitat pe poporul său.
69 El a înălţat o putere de mântuire
în casa lui David, slujitorul său,
70 precum a promis prin gura sfinţilor săi profeţi
care au fost în vechime. R.

71 Să ne mântuiască de vrăjmaşii noştri
şi de mâna tuturor acelora care ne urăsc.
72 Astfel îşi arată îndurarea faţă de părinţii noştri
şi îşi aduce aminte de legământul său sfânt. R.

73 De jurământul pe care l-a făcut lui Abraham, părintele nostru,
că ne va ajuta,
74 ca, eliberaţi din mâna duşmanilor noştri, să-i slujim fără teamă,
75 în sfinţenie şi dreptate, sub privirea lui, în toate zilele vieţii noastre. R.

ALELUIA cf. Fap 16,14b
(Aleluia) Deschide, Doamne, inimile noastre,
ca să pătrundă în ele cuvântul Fiului tău. (Aleluia)

EVANGHELIA
Cereţi şi vi se va da!
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 11,5-13
În acel timp, 5 Isus le-a spus ucenicilor săi: „Dacă unul dintre voi are vreun prieten şi merge la el în miez de noapte ca să-i spună: «Prietene, împrumută-mi trei pâini, 6 căci unul dintre prietenii mei, aflat în călătorie, a venit la mine şi n-am nimic să-i pun înainte», 7 şi dacă dinăuntru, celălalt îi răspunde: «Lasă-mă în pace, uşa e deja încuiată, copiii mei şi cu mine ne-am culcat. Nu pot să mă scol şi să-ţi dau ce-mi ceri», 8 vă spun: Chiar dacă nu s-ar scula ca să-i dea, pentru că-i este prieten, se va scula totuşi din cauza insistenţei lui şi-i va dat tot ce-i trebuie. 9 De aceea vă spun: Cereţi şi vi se va da, căutaţi şi veţi găsi, bateţi şi vi se va deschide. 10 Căci cel care cere primeşte, cel care caută găseşte şi celui care bate i se va deschide. 11 Sau este printre voi vreun tată care i-ar da un şarpe fiului său, când îi cere un peşte, 12 sau un scorpion, când îi cere un ou? 13 Deci dacă voi, care sunteţi răi, ştiţi să daţi lucruri bune copiilor voştri, cu cât mai mult nu-l va da Tatăl ceresc pe Duhul Sfânt, acelora care i-l cer”.

Cuvântul Domnului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat: