Nimeni nu vrea să fie singur. Iubim singurătatea, dar nu izolarea!

carol borromeu2Nimeni nu vrea să fie singur. Iubim singurătatea, dar nu izolarea. Vrem să avem momente de singurătate, dar nu ne dorim o viaţă fără să simţim căldura unei inimi, a unei comunităţi, a iubirii şi a prieteniei, în diverse forme pe care acestea le au. Avem nevoie de oameni şi de Dumnezeu. Suntem creaţi pentru a sta cu Dumnezeu, dar şi cu oamenii, chiar şi atunci când simţim chemarea Domnului spre viaţa consacrată. Aceasta pentru că noi toţi formăm un singur trup: „suntem un singur trup în Cristos şi membre unii altora”. Avem nevoie unii de alţii, trebuie să devenim sprijin şi lumină unii pentru alţii, aşa cum au făcut toţi oamenii de caracter şi sfinţii care au trăit înaintea noastră.

Astăzi Biserica îl comemorează pe sfântul Carol Borromeu şi ne invită să înălţăm această rugăciune: „Doamne, păstrează în poporul tău spiritul care l-a însufleţit pe sfântul episcop Carol Borromeu, pentru ca Biserica să se reînnoiască necontenit şi, urmând tot mai îndeaproape evanghelia, să poată arăta lumii adevăratul chip al lui Cristos”. Cu adevărat Biserica s-a reînnoit prin munca şi viaţa acestui episcop de Milano. Un păstor bun este un dar excelent pentru Biserică. Un astfel de dar a fost sfântul Carol pentru toţi. Consacrat episcop la numai 25 de ani, s-a dăruit total slujirii poporului său, oferindu-şi bunurile, energia şi sănătatea pentru Biserică şi pentru turma Bunului Păstor. Este unul dintre cei care au promovat cu energie aplicarea Conciliului din Trento, cu o constantă preocupare pentru formarea preoţilor sfinţi şi plini de zel.

Iubirea lui Isus răstignit era pentru el modelul şi stimulentul permanent: „Sfântul Carol a fost omul rugăciunii, al lacrimilor, al penitenţei intense, nu ca lucrare eroică, ci ca participare tainică, plină de pasiune la suferinţele lui Cristos, ca intrare profundă a sa în păcatul lumii, cu toată inima şi cu tot sufletul său”. Nu a fugit de oameni, ci a stat în mijlocul lor pentru a-i salva, după exemplul lui Cristos.

Sfântul Carol este pentru noi un exemplu de implicare în viaţa societăţii şi a Bisericii, spre binele aproapelui. Nu suntem creaţi să trăim izolaţi! Inima noastră se autodistruge dacă trăim în egoism, fără să privim la fraţii noştri şi la Cristos prezent în ei.

Reține

„Dacă administrezi sacramentele, meditează ceea ce faci. Dacă celebrezi Liturghia, meditează ceea ce oferi. Dacă reciţi psalmii meditează despre cine şi despre ce vorbeşti. Dacă conduci suflete, meditează în al cui sânge au fost spălate; şi, între voi, toate să le faceţi în iubire (sf. Carol Boromeu).

Marţi, 4 noiembrie 2014 

Marti din saptamâna a 31-a de peste an
Ss. Carol Borromeu, ep. **; Felix de Valois, pustnic
1In 3,13-16; Ps 22; In 10,11-16

LECTURA I
Avem daruri diferite după harul ce ni s-a dat.
Citire din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Ioan 3,13-16
Fraţilor, 13 nu vă miraţi dacă lumea vă urăşte. 14 Noi ştim că am trecut de la moarte la viaţă, pentru că îi iubim pe fraţii noştri; cine nu iubeşte pe fratele său rămâne în moarte. 15 Oricine urăşte pe fratele său este un ucigaş şi ştiţi că nici un ucigaş nu are viaţa veşnică în el. 16 Prin aceea am cunoscut iubirea: că el şi-a dat viaţa pentru noi. Şi noi deci suntem datori să ne dăm viaţa pentru fraţii noştri.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 22,1-3a.3b-4.5.6 (R.: 1)
R.: Domnul este păstorul meu, nu voi duce lipsă de nimic.
1 Domnul este păstorul meu, nu voi duce lipsă de nimic!
2 El mă conduce la păşuni verzi
şi mă îndreaptă spre ape liniştite,
3a îmi întăreşte sufletul. R.

3b Mă călăuzeşte pe cărări drepte pentru cinstea numelui său.
4 Chiar dacă ar fi să umblu prin valea întunecată a morţii,
nu mă tem de nici un rău, căci tu eşti cu mine,
toiagul şi nuiaua ta mă apără. R.

5 Tu îmi întinzi masă în faţa duşmanilor mei,
îmi ungi capul cu untdelemn
şi paharul meu mă umple de bucurie. R.

6 Fericirea şi îndurarea mă vor însoţi
în toate zilele vieţii mele
şi voi locui în casa Domnului
până la sfârşitul zilelor mele. R.

ALELUIA In 10,11
(Aleluia) Eu sunt păstorul cel bun.
Păstorul cel bun îşi dă viaţa pentru oile sale, spune Domnul.
(Aleluia)

EVANGHELIA
Păstorul cel bun îşi dă sufletul pentru oile sale.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 10,11-16
În acel timp, Isus a spus: „Eu sunt păstorul cel bun. Păstorul cel bun îşi dă viaţa pentru oile sale.12 Cel plătit nu este păstor, căci oile nu-i aparţin. Dacă vede lupul venind, el lasă oile şi fuge, iar lupul le răpeşte şi le risipeşte. 13 Cel plătit fuge, pentru că nu-l interesează decât plata şi nu-i pasă de oi. 14 Eu sunt păstorul cel bun; eu cunosc oile mele şi oile mele mă cunosc pe mine, 15 precum mă cunoaşte Tatăl şi eu cunosc pe Tatăl. Eu îmi dau viaţa pentru oile mele. 16 Mai am şi alte oi care nu sunt din staulul acesta. Şi pe acelea trebuie să le aduc. Ele vor asculta glasul meu: va fi o singură turmă şi un singur păstor”.

Cuvântul Domnului

2 comentarii la „Nimeni nu vrea să fie singur. Iubim singurătatea, dar nu izolarea!

 1. LAUDA TIE CRISTOASE!
  De cite ori citesc sau ascult aceasta Sfinta Evanghelie ramin pe ginduri. Vreau sa fac parte din turma lui Isus si daca nu sunt vrednica, il rog sa ma ajute sa nu ma despart de El niciodata. Amin.
  Multumesc mult!

  Apreciază

  1. Nu putem supraviețui fără sprijinul Domnului, fără cel care niciodată nu ne lasă să ne simțim singuri, izolați, uitați. Dumnezeu este prezență și mângâiere continuă!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat: