Creștinul este un om optimist sau unul „rupt de realitate”?


optimismNu de puține ori ne este dat să alegem între jumătatea plină și cea goală a paharului. Noi ce parte vedem din paharul pus în fața noastră: ce avem sau ce ne lipsește? Altfel spus, noi privim viața cu optimism sau cu pesimism? Creștinismul merge mână în mână cu optimismul, cu acei oameni care reușesc să vadă întotdeauna jumătatea plină a paharului. Iar a fi mereu plin de optimism, chiar și atunci când lucrurile nu sunt chiar atât de bune și frumoase cum ne-am dori, nu înseamnă că suntem „rupți de realitate”. Și nici nu e o viață bazată doar pe zicala: „Prefer să fiu optimist și să mă înșel, decât să fiu pesimist și să am dreptate”. E mult mai mult decât atât: este credință. Acea credința care și în mijlocul celor mai puternice neajusuri și persecuții îți liniștește inima amintindu-ți că „Dumnezeu rânduiește totul spre binele celor care îl iubesc pe el”.

De fapt, trăind în această lume avem două posibilități: putem vedea doar răul și lipsurile; putem să ne plângem de trădările suferite și de batjocurile la care am fost supuși pentru credința noastră; putem să ridicăm în fiecare zi pumnul spre cer și spre fratele nostru și să devenim la rândul nostru izvor de nefericire și nedreptate pentru cei din jur. Sau putem să vedem și să admirăm frumusețea creației; putem să căutăm binele prezent în lume, în oameni, în cei care ne stau alături. De fapt, aceasta este obligația naostră și pentru aceasta am fost creați: să găsim prezența lui Dumnezeu în cei din jurul nostru și să valorificăm această prezență. Suntem noi conștienți că în orice om există ceva din prezența lui Dumnezeu? Căutăm prin viața noastră să găsim acea fărâmă de bine prezentă în orice suflet, dar deseori înăbușită de răutate și păcat?

Să prindem curaj în acastă zi și să privim viața cu optimism, adică cu credință. Să privim frumusețea creației, măreția omului și splendoarea Creatorului și să cântăm din toată inima: „Mari şi minunate sunt lucrările tale, Doamne Dumnezeule atotputernic! Drepte şi adevărate sunt căile tale, rege al neamurilor! Cine nu se va teme, Doamne, şi nu va glorifica numele tău? Căci numai tu eşti sfânt! Toate neamurile vor veni şi se vor prosterna înaintea ta, pentru că ai făcut cunoscute judecăţile tale”. Să cântăm din toată inima și să dăm mărturie, chiar și în mijlocul persecuțiilor, despre credința din inima noastră: Fiara, răul și nedreptatea vor fi învinse și Dumnezeu va domni pentru totodeauna.

Reține

Promisiunea Domnului este forța noastră: „Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii” (Mt 28,20).

Miercuri, 26 noiembrie 2014 

Miercuri din saptamâna a 34-a de peste an
Ss. Siriciu, pp.; Leonard, pr.
Ap 15,1-4; Ps 97; Lc 21,12-19

LECTURA I
Cântau cântecul lui Moise şi cântecul în cinstea Mielului.
Citire din cartea Apocalipsului sfântului apostol Ioan 15,l-4
1 Eu, Ioan, am văzut în cer un alt semn mare şi minunat: şapte îngeri care aveau putere peste cele şapte calamităţi; acestea sunt ultimele, pentru că prin ele trebuie să ia sfârşit mânia lui Dumnezeu. 2 Am văzut ceva care semăna cu o mare străvezie, amestecată cu flăcări; şi pe ţărmul mării străvezii stăteau în picioare toţi cei care au biruit Fiara, chipul ei şi numărul conţinut în literele numelui său. Ei ţineau în mână harpele lui Dumnezeu 3 şi cântau cântarea lui Moise, slujitorul lui Dumnezeu, şi cântarea în cinstea Mielului: „Mari şi minunate sunt lucrările tale, Doamne Dumnezeule Atotputernic! Drepte şi adevărate sunt căile tale, rege al tuturor timpurilor! 4Cine nu se va teme de tine, Doamne? Cine nu va da mărire numelui tău? Tu singur eşti sfânt! Toate popoarele vor veni şi se vor prosterna înaintea ta, căci faptele tale drepte au fost descoperite!”

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL Ps 97,1.2-3ab.7-8.9 (R.: cf. Ap 15,3b)
R.: Doamne, Dumnezeule Atotputernic, cât de minunate sunt lucrările tale!
1 Cântaţi Domnului un cântec nou,
pentru că a făcut lucruri minunate;
dreapta şi braţul lui cel sfânt
i-au venit în ajutor. R.

2 Domnul şi-a făcut cunoscută mântuirea
şi a descoperit dreptatea sa înaintea neamurilor.
3ab Şi-a adus aminte de bunătatea şi fidelitatea lui
faţă de casa lui Israel. R.

7 Să vuiască marea şi tot ce cuprinde ea,
lumea şi toţi cei ce locuiesc într-însa.
8 Toate râurile să bată din palme
şi munţii să tresalte de bucurie în faţa Domnului. R.

9 El vine să judece pământul.
El va judeca lumea cu dreptate
şi popoarele fără părtinire. R.

ALELUIA Ap 2,10c
(Aleluia) Fii credincios până la moarte, spune Domnul;
şi-ţi voi da coroana vieţii. (Aleluia)

EVANGHELIA
Veţi fi duşmăniţi de toţi din cauza numelui meu, însă nici un fir de păr de pe capul vostru nu se va pierde.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 21,12-19
În acel timp, 12 Isus a spus ucenicilor săi: „Vor pune mâinile pe voi şi vă vor prigoni, vă vor duce în faţa tribunalelor sinagogii, vă vor arunca în închisoare, vă vor duce în faţa regilor şi guvernatorilor pentru numele meu. 13 Aceasta va fi pentru voi prilej de a da mărturie. 14 Întipăriţi-vă bine în inimă, că nu trebuie să vă îngrijiţi de apărarea voastră; 15 eu însumi vă voi inspira acele cuvinte şi acea înţelepciune, cărora potrivnicii voştri nu vor putea să le ţină piept şi nici să le contrazică. 16 Vă vor trăda chiar părinţii, fraţii, familia, rudele şi prietenii voştri şi-i vor da la moarte pe unii dintre voi. 17 Veţi fi duşmăniţi de toţi din cauza numelui meu. 18 Dar nici un fir de păr de pe capul vostru nu se va pierde. 19 Rămâneţi statornici şi veţi dobândi viaţa”.

Cuvântul Domnului

Categorii:Predici si meditatiiEtichete:, , , ,

2 comentarii

 1. LAUDA TIE CRISTOASE!
  Cu multe sperante am plecat pe drumul vietii mele. Multe s-au indeplinit, altele nu. Insa mereu am fost sigura de un lucru: il am si l-am avut pe Tatal meu ceresc mereu alaturi. Cu el alaturi am fost si sunt tare optimista.
  Multumesc mult!

  Apreciază

  • Cum spune atât de des sfântul părinte papa Francisc: „Să nu lăsăm pe nimeni să ne fure speranța”. Să nu lăsăm pe nimeni să ne fure bucuria, fericirea de a fi creștini, certitudinea de a avea alături de noi, chiar și în cele mai grele clipe, un Dumnezeu atât de mare și atât de bun.
   Domnul este forța noastră!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: