Libertatea nu înseamnă absența legii, ci împlinirea ei. Povestea tramvaiului

Tramvai deraiatNu cu multă vreme în urmă un prieten mi-a spus povestea tramvaiului care voia libertatea autobuzului. Am ascultat trista poveste a tramvaiului care se gândea la cât de plictisitoare poate fi viața sa mergând mereu pe aceleași linii, fără să se poată abate. Dar ce se întâmplă când tramvaiul decide să părăsească „viața” sau „drumul” pentru care a fost creat? Și apoi să nu uităm „libertatea” (posibilitatea!) tramvaiului de a fi galben sau verde, de a merge pe traseul A sau B, de a transporta oameni sau marfă, de a fi un simplu mijloc de transport sau, cum se poartă din ce în ce mai mult în Roma, un restaurant mobil etc. La ce bun un tramvai care nu se mulțumește cu mulțimea de lucruri bune și frumoase pe care le poate realiza, ci dorește să facă răul, a-normalul (ceea ce e în afara normelor)?! La ce folosește un tramvai care sare de pe șine?! Poate fi doar un dezastru sau un morman de fier (vechi).

Clar că noi suntem mai mult decât un tramvai. Realitățile nici nu suportă comparații, însă libertatea de care ne bucurăm noi deseori ni se pare îngrădită tocmai de ceea ce este pus să o vegheze: legea – drumul sigur, calea vieții, calea spre fericire. Este atât de multă confuzie în viața noastră când ne simțim limitați de legi. Iar atunci când încălcăm legea, confuzia, teamă, nesiguranța sunt și mai mari.

Care este rolul legii în viața noastră? Cum privim legea? Cum rezistăm în fața ispitei din ce în ce mai puternice de a trăi fără legi când vedem atâta fărădelege? Cunoaștem legea? Ce știm despre legea Bisericii, legea statului în care trăim?

Legea (în toate formele ei!) este esențială pentru viață. Legea este atât de importantă încât însuși Mântuitorul spune că a venit să o împlinească, să o desăvârșească. Aceasta pentru că legea și viața, legea și libertatea, legea și fericirea (veșnică) sunt binoame inseparabile. Acolo unde legea este desființată viața, libertatea și fericirea sunt amenințate. Legea are menirea de a ne ocroti, proteja, nu de a ne suprima. Legea este (trebuie să fie!) în favoarea omului și a binelui său. Iar harul pe care îl primim este tocmai pentru a ne ajuta la împlinirea și desăvârșirea legii, nu pentru a o evita, fenta, încălca etc.

În Biserică suprema lege este mântuirea sufletului. Nici o poruncă nu este mai mare decât legea care împlinită ne poartă la mântuire: iubirea lui Dumnezeu și iubirea aproapelui. Împlinirea acestora nu ne limitează libertatea, ci o desăvârșește. Adevărata libertate se atinge prin slujirea și împlinirea legii, pentru că tocmai încălcare ei ne limitează, ne înjosește.

Să nu ne plângem că avem legi, ci să plângem că nu le împlinim, că nu vrem și nu luptăm mai mult pentru desăvârșirea noastră, a Bisericii și a societății. În special, astăzi să ne batem pieptul pentru că nu facem mai mult pentru mântuirea sufletului nostru.

O, Marie, Chivotul legii, învață-ne să prețuim legea și, mai ales, să o trăim. Ajută-ne să dăm viață legilor care ne poartă la mântuire, să slujim cu onoare legea care ne vorbește despre iubirea pe care Domnul ne-o poartă. Să răsune, bună mamă, în inima noastră cuvintele lui Moise: „care este neamul acela atât de mare, încât să aibă hotărâri şi judecăţi atât de drepte cum este toată legea aceasta pe care v-o pun astăzi înainte? Numai fii atent la tine şi păzeşte-ţi cu grijă sufletul, ca să nu uiţi lucrurile pe care le-au văzut ochii tăi şi ca să nu-ţi iasă din inimă în toate zilele vieţii tale şi să le transmiţi fiilor tăi şi fiilor fiilor tăi!” (Dt 4,8-9)

Miercuri, 11 martie 2015 

Miercuri din saptamâna a 3-a din Post
Sf. Constantin, rege m.
Dt 4,1.5-9; Ps 147; Mt 5,17-19

LECTURA I
Să păziţi poruncile şi să le puneţi în practică!
Citire din cartea Deuteronomului 4,1.5-9
În zilele acelea, Moise a vorbit către popor: „Acum, Israel, ascultă hotărârile şi judecăţile pe care te învăţ să le împliniţi pentru ca să trăiţi, să ajungeţi şi să intraţi în stăpânirea ţării pe care v-o dă Domnul Dumnezeul părinţilor voştri! 5 Iată, vă învăţ hotărâri şi judecăţi după cum mi-a poruncit Domnul Dumnezeul meu, ca să le împliniţi astfel în ţara în care intraţi ca s-o luaţi în stăpânire! 6Să le păziţi şi să le împliniţi; căci aceasta va fi înţelepciunea şi priceperea voastră înaintea popoarelor care vor auzi aceste hotărâri şi vor spune: «Numai acest popor este înţelept şi priceput. Este un neam mare»! 7 Care este neamul acela atât de mare, încât să aibă dumnezeii lui atât de aproape cum îl avem noi pe Domnul Dumnezeul nostru ori de câte ori îl chemăm? 8 Şi care este neamul acela atât de mare, încât să aibă hotărâri şi judecăţi atât de drepte cum este toată legea aceasta pe care v-o pun astăzi înainte? 9 Numai fii atent la tine şi păzeşte-ţi cu grijă sufletul, ca să nu uiţi lucrurile pe care le-au văzut ochii tăi şi ca să nu-ţi iasă din inimă în toate zilele vieţii tale şi să le transmiţi fiilor tăi şi fiilor fiilor tăi!”

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 146-147(147),12-13.14-15.19-20 (R.: 12a)
R.: Preamăreşte-l, Ierusalim, pe Domnul Dumnezeul tău!

12 Premăreşte-l, Ierusalim, pe Domnul,
laudă-l, Sion, pe Dumnezeul tău!
13 Căci el întăreşte zăvoarele porţilor tale,
el binecuvântează pe fiii tăi în mijlocul tău. R.

14 El dă pace ţinutului tău
şi te satură cu cel mai bun grâu.
15 El îşi trimite cuvântul pe pământ,
cuvântul lui aleargă cu iuţeală mare. R.

19 El îi face cunoscut lui Iacob cuvântul său,
lui Israel, hotărârile şi judecăţile sale.
20 El n-a făcut aşa cu niciun alt neam
şi nu le-a făcut cunoscute judecăţile sale. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE Cf. In 6,63c.68c
Cuvintele tale, Doamne, sunt duh şi viaţă; tu ai cuvintele vieţii veşnice.

EVANGHELIA
Cine va împlini şi va învăţa astfel, acesta va fi numit mare în împărăţia cerurilor.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 5,17-19
În acel timp, Isus îi învăţa pe discipolii săi, zicând: „Să nu socotiţi că am venit să desfiinţez Legea sau Profeţii! Nu am venit să desfiinţez, ci să împlinesc. 18 Căci, adevăr vă spun, mai înainte de a trece cerul şi pământul, nicio iotă şi nicio linioară nu va trece din Lege până ce nu se vor împlini toate. 19 Aşadar, cel care va încălca una dintre aceste porunci mai mici şi-i va învăţa astfel pe oameni va fi numit cel mai mic în împărăţia cerurilor. Dar dacă cineva le va împlini şi va învăţa astfel, acesta va fi numit mare în împărăţia cerurilor”.

Cuvântul Domnului

5 comentarii la ”Libertatea nu înseamnă absența legii, ci împlinirea ei. Povestea tramvaiului

 1. Biserica Greco – Catolica – Zalau – Salaj

  Rugaciune de dimineata

  O Marie Stapana mea,
  eu te salut in prezenta Sfintei Treimi din toata inima.
  Iti multumesc ca ai vegheat in noaptea aceasta asupra mea.
  Tot ce voi face astazi vreau sa fie spre slava Ta.
  Preasfanta Inima a lui ISUS,
  iti ofer prin Inima neprihanita si indurerata a
  PREASFINTEI FECIOARE MARIA
  intreaga mea zi de azi,
  cu toate rugaciunile, faptele, necazurile, gandurile si bucuriile din dragoste fata de Tine.
  Doamne, in linistea zorilor zilei, vin sa cer de la Tine PACE, LINISTE si TARIE.
  Vreau sa privesc astazi lumea cu OCHI PLINI DE IUBIRE .
  Vreau sa fiu RABDATOR, INTELEGATOR si BLAND.
  Vreau sa vad toate fiintele create de Tine, dupa chipul si asemanarea Ta,
  dincolo de aparente, asa cum ii vezi Tu Isuse
  si astfel sa nu vad decat numai binele in fiecare fiinta.

  ISUSE , inchide urechile mele fata de orice CALOMNIE.
  ISUSE, pazeste-mi limba de orice VORBIRE de rau..
  Doresc Isuse bune,
  sa nu ramana in mintea mea decat GANDURI bune, frumoase – ce dau binecuvantare.
  Doresc Isuse bune,
  Sa fiu mereu binevoitor si voios , incat toti cei ce se apropie de mine sa simta prezenta TA.
  Imbraca-ma in frumusetea Ta Doamne si fa ca zilnic sa Te vestesc Lumii. Amin

  Cu iubire pentru Dumneavoastra Parinte Laurentiu.

  Vasile Taut – corist – CORALA SFANTA FAMILIE

  Apreciază

  • Vă mulțumesc din inimă pentru rugăciune.
   Așa să ne ajute și să ne binecuvânteze Domnul în această săptămână și în toate zilele vieții noastre.
   Amin.

   Apreciază

 2. A republicat asta pe Prea târziu te-am iubit… și a comentat:

  Legea (în toate formele ei!) este esențială pentru viață. Legea este atât de importantă încât însuși Mântuitorul spune că a venit să o împlinească, să o desăvârșească. Aceasta pentru că legea și viața, legea și libertatea, legea și fericirea (veșnică) sunt binoame inseparabile. Acolo unde legea este desființată viața, libertatea și fericirea sunt amenințate. Legea are menirea de a ne ocroti, proteja, nu de a ne suprima. Legea este (trebuie să fie!) în favoarea omului și a binelui său. Iar harul pe care îl primim este tocmai pentru a ne ajuta la împlinirea și desăvârșirea legii, nu pentru a o evita, fenta, încălca etc. …

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: