Cea mai bună cateheză despre existența Diavolului este telejurnalul!

fumul sataneiÎn timpul lui Isus, o bună cateheză, învățătură despre Diavol și opera sa malefică era parabola neghinei. În timpurile noastre, cea mai bună cateheză despre existența „Dușmanului” omenirii și despre faptele sale rele este telejurnalul. Emisiunile noastre de știri sunt pline de „scandaluri și de cei care săvârșesc nelegiuirea”. Din faptele pe care le vedem sau despre care auzim în jurul nostru învățăm cât de mult lucrează Diavolul pentru a pierde această lume, pentru a pierde sufletul nostru și a-l „arunca în cuptorul cu foc”.

Dacă cineva are dubii în privința existenței Diavolului să se uite la știri și să-și explice cum poate o mamă să-și omoare fiii sau un soț să-și ucidă soția; cum poate un om să intre într-o universitate și să-i ucidă pe toți cei pe care-i întâlnește; cum poate cineva să ucidă oameni nevinovați, tineri și copii, să distrugă sate și orașe, biserici și muzee; cum poate cineva să facă rău unor oameni pe care atunci îi întâlnește pentru prima data. Cine, dacă nu Cel rău, dușmanul omului încă de la întemeierea lumii, pune în inima noastră neghina, gândul rău, ura și invidia?! Putem pune totul pe seama bolilor psihice, a fobiilor și maniilor, dar toate aceste dezechilibre psihice de unde vin? Cei bolnavi nu sunt și ei oameni care ar fi trebuit să fie „întregi la minte”?! Cine și cum le-a pervertit mintea, inima? Dacă medicina are atâtea și atâtea soluții, de ce nu-i poate ține sub control? Răul din jurul nostru e mai mult decât o boală, e mult mai mult decât un dezechilibru mintal.  Cine, dacă nu Diavolul, ne transformă în ceea ce nici măcar nu îndrăznim să ne imaginăm că am putea fi? Când facem răul – și facem răul ori de câte ori nu iubim – Diavolul este cel care ne ademenește, ne încurajează. Diavolul vrea să ne piardă împreună cu întreaga creație. Lui nu-i pasă de om, de mine, de tine, de frații noștri. Singurul lui scop este să populeze iadul smulgând cerului cât mai mulți fii, cât mai mulți oameni.

Pe de altă parte, dacă cineva are dubii în privința existenței lui Dumnezeu și a faptului că nu suntem singuri în lupta cu Diavolul și cu răul; dacă cineva are dubii că omul este bun, este gingaș și capabil de fapte mărețe, să viziteze o grădiniță, o casă de bătrâni sau un spital în care slujesc suflete pline de iubire, persoane consacrate și laici. Acolo se întâmplă contrariul a ceea ce vedem la știri: acolo oameni care nu se cunosc, se sprijină unii pe alții și se îngrijesc unii de alții. Slujirea dezinteresată a aproapelui este semnul existenței lui Dumnezeu și dovada vie a credinței în viața veșnică. Cei care iubesc strălucesc ca soarele și mărturisesc în fața întregii omeniri că binele este posibil. Ba mai mult, cei care slujesc sunt dovada vie că omul a fost creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, un Domn milostiv și plin de îndurare.

Reține 

Nu fi trist pentru ceea ce vezi la știri. Ridică-te, iubește și slujește pentru ca omul să fie din nou strălucitor ca soarele.

Marţi, 28 iulie 2015 

Marti din saptamâna a 17-a de peste an
Sf. Victor I. m.
Ex 33,7-11;34,5b-9.28; Ps 102; Mt 13,36-43

LECTURA I
Domnul vorbea cu Moise faţă către faţă.
Citire din cartea Exodului 33,7-11; 34,5b-9.28
În zilele acelea, Moise a luat cortul şi l-a întins în afara taberei, la o oarecare distanţă de tabără; l-a numit cortul întâlnirii. Oricine îl căuta pe Domnul ieşea la cortul întâlnirii care era în afara taberei. 8 Când se ducea Moise la cort, tot poporul se scula în picioare; fiecare stătea la uşa cortului său şi-l urmărea cu ochii pe Moise până când intra în cort. 9 Când intra Moise în cort, un stâlp de nor se cobora şi stătea la uşa cortului şi Domnul vorbea cu Moise. 10 Tot poporul vedea stâlpul de nor stând la uşa cortului. Tot poporul se scula şi se arunca cu faţa la pământ, fiecare la uşa cortului său. 11 Domnul vorbea cu Moise faţă către faţă, cum vorbeşte un om cu aproapele lui. Apoi Moise se întorcea în tabără, iar tânărul lui slujitor, Iosue, fiul lui Nun, nu ieşea din mijlocul cortului. 34,5b A stat acolo cu Moise şi el a chemat numele Domnului. 6 Domnul a trecut pe dinaintea lui şi a strigat: ,,Domnul, Domnul este un Dumnezeu plin de îndurare şi milostiv, încet la mânie, plin de bunătate şi de adevăr, 7 care arată bunătatea pentru mii de generaţii, iartă fărădelegea, răzvrătirea şi păcatul, dar nu lasă nimic nepedepsit, pedepsind fărădelegea părinţilor în copii şi în copiii copiilor lor până la a treia şi a patra generaţie”. 8 Imediat Moise s-a plecat până la pământ şi l-a adorat. 9 El a zis: ,,Doamne, dacă am aflat har în ochii tăi, te rog, Doamne, să mergi în mijlocul nostru; într-adevăr, acest popor este încăpăţânat, dar iartă-ne fărădelegile şi păcatele şi fă-ne moştenirea ta!” 28 Moise a stat acolo cu Domnul patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi. N-a mâncat pâine şi n-a băut apă. Şi a scris pe table cuvintele alianţei, cele zece cuvinte.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 102(103),6-7.8-9.10-11.12-13 (R.: 8a)
R.: Domnul este milostiv şi plin de îndurare.

6 Domnul face dreptate şi judecată dreaptă
tuturor celor care suferă asuprire.
7 El a făcut cunoscute lui Moise căile sale
şi faptele sale minunate, fiilor lui Israel. R.

8 Domnul este îndurător şi milostiv,
el este îndelung răbdător şi plin de îndurare.
9 El nu dojeneşte la nesfârşit,
nici nu poartă pe veci mânie. R.

10 El nu ne răsplăteşte după greşelile noastre,
nici nu ne pedepseşte după fărădelegile noastre.
11 Cât sunt de sus cerurile faţă de pământ,
tot atât de mare este îndurarea sa faţă de cei care se tem de el. R.

12 Cât de departe este răsăritul de apus,
atât de mult îndepărtează de la noi nelegiuirile noastre.
13 Aşa cum un tată îşi iubeşte copiii,
aşa îi iubeşte Domnul pe cei care se tem de el. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE cf. Lc 8,11
(Aleluia) Sămânţa este cuvântul lui Dumnezeu, Cristos este semănătorul; cine l-a aflat pe Cristos va trăi în veci. (Aleluia)

EVANGHELIA
Aşa cum se adună neghina şi se arde în foc, tot aşa va fi la sfârşitul lumii.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 13,36-43
În acel timp, lăsând mulţimile, Isus a venit în casă, iar discipolii s-au apropiat de el şi i-au spus: „Explică-ne parabola neghinei din ogor!” 37 El, răspunzând, le-a zis: „Cel care seamănă sămânţa bună este Fiul Omului. 38 Ogorul este lumea, sămânţa cea bună sunt fiii împărăţiei. Neghina sunt fiii Celui Rău. 39 Duşmanul care a semănat-o este diavolul. Secerişul este sfârşitul lumii, iar secerătorii sunt îngerii. 40 Deci, aşa cum se adună neghina şi se arde în foc, tot aşa va fi la sfârşitul lumii. 41 Fiul Omului îi va trimite pe îngerii săi, iar ei vor aduna din împărăţia lui toate scandalurile şi pe cei care săvârşesc nelegiuirea 42 şi-i vor arunca în cuptorul cu foc. Acolo va fi plânset şi scrâşnirea dinţilor. 43 Atunci cei drepţi vor străluci ca soarele în împărăţia Tatălui lor. Cine are urechi, să asculte!”

Cuvântul Domnului

Un comentariu la ”Cea mai bună cateheză despre existența Diavolului este telejurnalul!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: