Păstorul!

Bunul pastor    Cristos te paște așa cum se cuvine, cu judecată, și deosebește oile sale de celelalte. El spune: Oile mele ascultă glasul meu și mă urmează (cf. In 10,27). Aici găsesc toți păstorii cei buni în unicul Păstor. Nu lipsesc păstorii cei buni, dar toți sunt întruchipați în unul singur. Ar fi mulți, dacă ar fi împărțiți, dar aici se spune că este unul singur, pentru că este recomandată uni­tatea. Numai pentru acest motiv nu se vorbește acum de păstori, ci de unicul Păstor, nu pentru că Domnul nu găsește pe unul căruia să-i încredințeze oile sale. O vreme le-a încredințat, pentru că l-a găsit pe Petru. Chiar în Petru el a recomandat unitatea. Apostolii erau mulți, dar numai unuia i-a spus: Paște oile mele (In 21,17). Să dea Dumnezeu să nu lipsească, în zilele noastre, păstori buni; bunătatea sa milostivă să-i facă să apară și să-i constituie în fruntea Bisericilor.
Desigur, dacă sunt oi bune, vor fi și păstori buni, deoa­rece din oile bune se formează păstori buni. Însă toți păstorii buni se identifică cu persoana unuia singur, sunt una. În ei, care le pasc, este Cristos cel care le paște. Prietenii mirelui nu-și fac auzit glasul, ci tresaltă de bucurie la glasul mirelui. De aceea, el este cel care le paște, atunci când ei le pasc, și spune: „Eu sunt cel care le pasc”, pentru că în ei este glasul său, în ei este iubirea sa. Atunci când Isus i-a încredințat lui Petru oile, desigur că le-a încredințat așa cum face unul care le dă altuia, diferit de sine. Totuși, vrea să-l facă una cu sine. Cristos, capul, îi încredințează oile lui Petru, ca o figură a trupului, adică a Bisericii. Și ca mirele și mireasa, deși sunt doi, formează un singur trup.
De aceea, pentru a-i încredința oile, nu ca altora, ci ca lui, ce anume îl întreabă mai întâi? Petru, mă iubești? El a răspuns: Te iubesc. Și din nou: Mă iubești? El a răspuns: Te iubesc. Și, pentru a treia oară: Mă iubești? Și a răspuns: Te iubesc (cf. In 21,15-17). Vrea să-i întărească iubirea pentru a-l întări în unitate cu sine însuși. Prin urmare, numai el le paște în păstori, iar ei le pasc numai în el.
Pe de o parte, nu se vorbește despre păstori, dar, în același timp, nu sunt trecuți sub tăcere. Să se laude păstorii, dar: Cine se laudă, în Domnul să se laude (2Cor 10,17). Aceasta înseamnă a-l paște pe Cristos, a paște prin Cristos, a paște în Cristos, a nu paște pentru sine în afară de Cristos. Desigur, nu datorită lipsei de păstori. Atunci când Dumnezeu, prin gura profetului, spunea: Eu însumi voi paște oile mele, pentru că nu am cui să le încredințez, nu voia să prevestească timpuri atât de tulburi încât să ajungem să fim fără păstori. Chiar și atunci când Petru și apostolii erau în acest trup și în această viață, el, singurul care cuprinde în per­soana sa pe toți ceilalți păstori, a rostit cuvinte asemănă­toare: Am și alte oi care nu sunt din staulul acesta; și pe acestea trebuie să le conduc; ele vor asculta glasul meu și va fi o singură turmă și un singur păstor (In 10,16). Așadar, Cristos este singurul care paște turma, dar o face întruchipându-se în fiecare păstor.
Așadar, toți să se afle în unicul păstor și să exprime glasul unic al păstorului. Oile să asculte acest glas și să-l urmeze pe păstorul lor, nu pe acesta sau pe acela, ci pe unul singur. Toți să facă să se audă în ei un singur glas, să nu aibă glasuri diferite. Vă îndemn, fraților, să fiți toți în armonie și să nu fie dezbinări între voi (1Cor 1,10). Acest glas, purificat de orice dezbinare și de orice erezie, să-l asculte oile și să-l urmeze pe păstorul lor care spune: Oile mele ascultă glasul meu… și ele mă urmează (In 10,27).

Din Discursul despre păstori al sfântului Augustin, episcop
(Disc. 46, 29-30: CCL 41, 555-557)
Toți păstorii buni sunt un singur păstor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: