Miracol!

Prima zi a săptămânii m-a prins cu inima plină de speranțe. Poate că este prea mult să spun că aștept o minune, dar sunt convins că am nevoie de un miracol. Cine nu are?! Ba mai mult: eu cred în minuni. Și mă bucur că lecturile de astăzi mă ajută să cred și mai mult, să le caut, să le cer cu insistență. Este însuși Domnul care în fața greutăților zilnice ne spune că nimic nu este imposibil pentru el: „Dacă este minunat în ochii restului acestui popor în zilele acelea, chiar şi în ochii mei va fi minunat”. De fapt este ca o întrebare: „Dacă aceasta pare imposibil în ochii restului acestui popor în zilele acelea, va fi oare imposibil și în ochii meu?” (cf. Zah 8,6). Fraza are sensul unei întrebări din partea lui Dumnezeu: dacă ceva pare imposibil în ochii voștri, este oare imposibil și pentru mine? Știm bine că ceea ce pare imposibil pentru noi este mereu posibil pentru Domnul. Expresia folosită în acest text este întâlnită atunci când autorul sacru vorbește despre evenimente extraordinare care par imposibile: nașterea unui fiu din bătrânii Abraham și Sara (cf. Gen 17,15-19; 18,9-12) și din Elisabeta și Zaharia (Lc 1,5-25; cf. Traducerea în limba română a Sfintei Scripturi, Sapientia 2013, pagina 1783, nota 6.c).

Pentru Dumnezeu nimic nu este imposibil. Să ne întipărim bine în minte acest adevăr, conjugându-l întotdeauna cu rugăciunea Tatăl nostru prin care cerem să se facă voia lui, să se facă doar acele miracole care sunt după voința sa și spre mântuirea noastră și a celor dragi.

De fapt, sfânta Evanghelie ne luminează calea și în această privință amintindu-ne că planurile divine nu merg după logica umană: noi îi considerăm puternici pe cei mari, Cristos pune în centru un copil, adică pe cei mici, pe cei simpli. Noi considerăm că doar unii sunt aleși și vrednici să facă, să spună etc. și doar pentru unii trebuie să ne bucurăm, doar de unii să ne apropiem. Cristos însă ne amintește că „Duhul suflă unde vrea”. Astfel, să nu ne temem: sunt mult mai mulți cei care „nu sunt împotriva noastră”, ci sunt cu noi, sunt de partea noastră. Nu suntem singuri: suntem cu frații și cu Domnul!

Să începem această săptămână plini de speranță. Să răsune din inima noastră strigarea apostolului Paul: Eu știu în cine mi-am pus încrederea și știu că nu voi rămâne de rușine! (Cf. 2Tim 1,12). Domnul ne salvează! Fie, Doamne, mila ta asupra noastră precum și speranța noastră este în tine în veci de veci. Amin!

Luni, 28 septembrie 2015 

Luni din saptamâna a 26-a de peste an
Ss. Venceslau, m. *; Laurentiu Ruiz si îns., m. *; Fer. Amalia, m.
Zah 8,1-8; Ps 101; Lc 9,46-50

LECTURA I
Eu îl salvez pe poporul meu din ţara de unde răsare şi din ţara de unde apune soarele.
Citire din cartea profetului Zaharia 8,1-8
A fost cuvântul Domnului Sabaot, zicând: aşa spune Domnul Sabaot: „Am o gelozie mare pentru Sion şi sunt gelos pentru el cu mânie mare”. 3 Aşa zice Domnul: „Mă întorc în Sion şi vreau să locuiesc în mijlocul Ierusalimului. Ierusalimul se va chema «Cetate a adevărului», iar muntele Domnului Sabaot, «Munte sfânt»”. 4 Aşa spune Domnul Sabaot: „Vor sta din nou bătrâni şi bătrâne în pieţele din Ierusalim, fiecare cu bastonul său în mână, pentru multe zile. 5 Pieţele cetăţii se vor umple de băieţi şi fete care se vor juca în pieţele sale”. 6 Aşa zice Domnul Sabaot: „Dacă este minunat în ochii restului acestui popor în zilele acelea, chiar şi în ochii mei va fi minunat” – oracolul Domnului Sabaot. 7 Aşa spune Domnul Sabaot: „Iată, eu îl salvez pe poporul meu din ţara de unde răsare şi din ţara de unde apune soarele! 8 Îi voi aduce înapoi şi vor locui în mijlocul Ierusalimului. Ei vor fi poporul meu şi eu voi fi Dumnezeul lor în adevăr şi dreptate”.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 101(102),16-18.19-21.29 şi 22-23 (R.: 17)
R.: Domnul a reconstruit Sionul şi s-a arătat în slava lui.

16 Toate popoarele se vor teme de numele Domnului
şi toţi regii pământului de gloria sa,
17 pentru că Domnul a reconstruit Sionul
şi s-a arătat în gloria lui.
18 El ia aminte la rugăciunea celor lipsiţi
şi nu dispreţuieşte rugăciunea lor. R.

19 Aceasta să se scrie pentru generaţiile următoare
şi poporul care se va naşte îl va lăuda pe Domnul;
20 pentru că el a privit din înălţimi, din sanctuarul său;
Domnul s-a uitat din cer asupra pământului,
21 ca să asculte suspinul celor închişi
şi pentru a-i elibera pe cei condamnaţi la moarte. R.

29 Fiii slujitorilor tăi vor avea o locuinţă
şi descendenţa lor va rămâne în siguranţă în faţa ta.
22 Pentru ca numele Domnului să fie vestit în Sion
şi lauda lui, în Ierusalim,
23 când se vor aduna împreună popoarele şi domniile,
ca să-i slujească Domnului. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE Mc 10,45
(Aleluia) Fiul Omului a venit ca să slujească şi să-şi dea viaţa ca răscumpărare pentru mulţi. (Aleluia)

EVANGHELIA
Cel mai mic dintre voi toţi, acela este mare.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 9,46-50
În acel timp, discipolilor le-a intrat în minte întrebarea: cine dintre ei ar fi cel mai mare? 47 Dar Isus, cunoscând gândul inimii lor, a luat un copil, l-a pus să stea lângă el 48 şi le-a spus: „Cine primeşte acest copil în numele meu, pe mine mă primeşte. Şi cine mă primeşte pe mine îl primeşte pe cel care m-a trimis; căci cel mai mic dintre voi toţi care sunteţi aici, acela este mare”.49 Atunci, luând cuvântul, Ioan i-a spus: „Învăţătorule, am văzut pe cineva care alunga diavoli în numele tău şi i-am interzis, pentru că nu te urmează împreună cu noi”. 50 Dar Isus i-a zis: „Nu-i interziceţi, căci cine nu este împotriva voastră este cu voi!”

Cuvântul Domnului

2 comentarii la ”Miracol!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: