Mesaj pentru preoți!

Nu cumva una să spui și alta să faci

preotDesigur, toți suntem slabi, admit acest lucru, însă Domnul Dumnezeu pune la dispoziția noastră mijloace multe, prin care, dacă vrem, putem să facem mult. Fără ele însă nu va fi posibil să fim fideli față de angajarea vocației noastre. Să luăm cazul unui preot care recu­noaște că trebuie să fie unul care temperează, care să dea exemplu de comportament sobru și sfânt, dar care apoi refuză orice mortificare, nu postește, nu se roagă, îi plac conversațiile și familiaritățile periculoase; cum va putea acesta să fie la înălțimea misiunii sale?
Măcar va fi cineva care să se plângă că, atunci când intră în cor pentru a cânta psalmii sau când merge să cele­breze Liturghia, mintea sa este plină de mii de preo­cupări care distrag atenția. Însă înainte de a merge în cor sau de a începe Liturghia, cum s-a comportat în sacristie, cum s-a pregătit, ce mijloace a folosit pentru a păstra recu­legerea?
Vrei să te învăț cum să mărești mai mult participarea ta interioară la celebrarea comunitară, cum să faci mai plăcută lui Dumnezeu lauda ta și cum să înaintezi în sfințenie? Ascultă ceea ce îți spun. Dacă deja s-a aprins în tine vreo scânteie a iubirii divine, nu o alunga, nu o expune în fața vântului. Ține închisă vatra inimii tale, pentru ca să nu se răcească și să nu piardă căldura. Adică, alungă cât poți ceea ce-ți distrage atenția. Rămâi recules cu Dumnezeu, evită vorbăriile nefolositoare.
Ai mandatul de a predica și de a învăța? Studiază și străduiește-te să cauți acele lucruri care sunt necesare pentru a îndeplini bine această misiune. Dă mereu exem­plu bun și caută să fii primul în orice lucru. Predică înainte de toate cu viața și cu sfințenia, ca să nu se întâmple ca, fiind conduita ta în contradicție cu predica ta, să pierzi orice credibilitate.
Te îngrijești de suflete? Nu neglija din această cauză grija față de tine însuți și nu te da altora în așa fel încât ție să nu-ți mai rămână nimic din tine. Desigur că trebuie să ții cont de sufletele pe care le păstorești, dar nu uita de tine însuți.
Fraților, înțelegeți că nimic nu este atât de necesar tuturor persoanelor ecleziastice ca meditația care precede, însoțește și urmează toate acțiunile noastre: Voi cânta, spune profetul, și voi medita (cf. Ps 100,1 Vg). Frate, dacă administrezi sacramentele, meditează ceea ce faci. Dacă celebrezi Liturghia, meditează ceea ce oferi. Dacă reciți psalmii în cor, meditează despre cine și despre ce vorbești. Dacă conduci suflete, meditează de al cui sânge au fost spălate; și, între voi, toate să le faceți în iubire (1Cor 16,14). Așa vom putea depăși cu ușurință dificul­tățile pe care le întâlnim în fiecare zi, și sunt nenumărate. De altfel, acest lucru este cerut de misiunea care ni s-a încredințat. Dacă vom face așa, vom avea puterea de a-l naște pe Cristos în noi și în ceilalți.

Din Cuvântarea ținută la ultimul sinod, de sfântul Carol, episcop
(Acta Ecclesiæ Mediolanensis, Mediolani 1599, 1177-1178)

2 gânduri despre „Mesaj pentru preoți!

 1. Noi, oamenii de rind, crestinii, avem mare nevoie de preoti buni, de preoti cu mult har.
  Nici nu vreau sa ma gindesc la ce s-ar intimpla cu noi daca nu ar fi preotii la care sa alergam sa ne usuram sufletul incarcat de probleme .
  Recent un preot care a slujit la biserica pe care o frecventez a decedat. Am suferit mult ,il simtam ca pe un membru al familiei mele. Cu durere imi amintesc toate povetele si sfaturile domniei sale, dar ma consolez cu gindul ca este linga Tatal nostru ceresc si se roaga pentru noi cum o facea si cind era in viata.
  Doamne avem nevoie de preoti buni care sa stie sa ne indrume pe calea credintei. Amin.
  Multumesc!

  Apreciază

  1. Vă mulțumesc mult pentru că sunteți aproape de preoți și că vă rugați pentru noi. Avem nevoie de rugăciune, avem nevoie să ne rugăm unii pentru alții!
   Dumnezeu să vă binecuvânteze!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close