Maria și Biserica

Sf_Fecioara_Maria    Fiul lui Dumnezeu este primul născut dintre mulți frați; fiind unic prin natură, și-a asociat prin har o mul­țime de frați, care sunt una cu el. Într-adevăr, celor care l-au primit le-a dat puterea de a deveni copii ai lui Dumnezeu (In 1,12).
Devenind, așadar, fiu al omului, i-a făcut pe mulți fii ai lui Dumnezeu. El și-a asociat această mulțime, deși este unic în iubirea și în puterea sa. Iar oamenii, deși, în ei înșiși, prin nașterea lor corporală, sunt mulți, totuși, prin renașterea divină, sunt una cu el.
Numai Cristos, unic și total, singur este capul și trupul. Și acest Cristos unic este Fiul unui singur Dumnezeu, în cer, și al unei singure mame, pe pământ. Sunt mulți fii și un singur fiu. Așa cum capul și trupul sunt un singur fiu și mai mulți fii, la fel, Maria și Biserica sunt o singură mamă și mai multe mame, o singură fecioară și mai multe fecioare.
Ambele sunt mame, ambele sunt fecioare. Ambele au zămislit de la Duhul Sfânt fără atracție trupească. Ambele i-au dat lui Dumnezeu Tatăl un fiu, fără păcat. Una a născut, fără nici un păcat, un cap pentru trup; cealaltă a făcut să se nască, prin iertarea păcatelor, un trup pentru cap. Ambele sunt mame ale lui Cristos, dar nici una dintre ele nu-l naște întreg fără cealaltă.
Astfel, ceea ce, în Scripturile divin inspirate, se spune în general despre fecioara-mamă, care este Biserica, se aplică în particular Fecioarei Maria; și ceea ce se spune în particular despre fecioara-mamă, care este Maria, se înțelege în general despre fecioara-mamă, care este Biserica; și atunci când un text vorbește și despre una și despre alta, poate fi înțeles aproape fără distincție și indiferent despre una sau despre alta.
În plus, fiecare suflet credincios este, în modul său propriu, mireasa Cuvântului lui Dumnezeu, mama, fiica și sora lui Cristos, fecioară și rodnică. Așadar, însăși Înțelepciunea lui Dumnezeu, care este Cuvântul Tatălui, desemnează Biserica în sens universal, pe Maria în sens special și orice suflet credincios în sens particular.
De aceea, Scriptura spune: Am prins rădăcini într-un popor glorios, pe care îl stăpânește Domnul ca moștenire a sa (Sir 24,12). Moștenirea Domnului, în sens universal, este Biserica; în sens special, Maria; în sens particular, orice suflet credincios. În lăcașul din sânul Mariei, Cristos a locuit nouă luni; în lăcașul credin­ței Bisericii, până la sfârșitul lumii; în cunoașterea și în iubirea sufletului credincios, pentru toată veșnicia.

Din Predicile fericitului Isaac, abatele mănăstirii „Stella”
(Predica 51: PL 194, 1862-1863.1865)

2 gânduri despre „Maria și Biserica

  1. Multumesc .
    Va doresc o zi de duminica binecuvintata de Dumnezeu Tatal .

    Apreciază

    1. Multumesc! Zi de har si Dvs.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close