Cu cel viclean te arăți iscusit

intelepciunea lui CristosEvanghelia de astăzi m-a trimis cu gândul la cuvintele psalmistului:

„Cu cel credincios, tu ești credincios,
cu omul fără prihană, ești fără prihană;
cu cel curat, ești curat,
dar cu cel viclean te arăți iscusit” (Ps 18,26-27).

Să luăm aminte la modul și la gândurile cu care ne apropiem de Domnul:

După ce a venit Isus în templu, în timp ce învăţa, s-au apropiat de el arhiereii şi bătrânii poporului şi i-au spus: „Cu ce autoritate faci acestea şi cine ţi-a dat această autoritate?” 24 Dar Isus, răspunzând, le-a zis: „Vă voi întreba şi eu un lucru. Dacă îmi veţi răspunde, vă voi spune şi eu cu ce autoritate fac acestea. 25 Botezul lui Ioan de unde era: din cer sau de la oameni?” Dar ei discutau între ei: „Dacă spunem: «Din cer”, ne va zice: «Atunci de ce nu aţi crezut în el?” 26 Iar dacă spunem: «De la oameni», ne temem de popor, pentru că toţi îl consideră pe Ioan ca profet”.27 Şi i-au răspuns lui Isus: „Nu ştim”. Atunci, el le-a zis: „Nici eu nu vă spun cu ce autoritate fac acestea” (Matei 21,23-27).

Înțelepciunea lui Cristos strălucește nu doar prin modul în care ne învață adevărul, ci și în modul său de a (ne) interoga, în modul său de a ieși din lațul pe care i-l întind cei vicleni. Este atât de multă lumină în Cristos care ne ia la întrebări…

Este atât de potrivită pagina evanghelică cu învățătura sfântului Ioan al Crucii. Sfântul zilei ne poartă inima spre mărturia Apostolului: „În Cristos sunt ascunse toate comorile înțelepciunii și ale cunoașterii lui Dumnezeu” (cf. Col 2,3). Sfântul Ioan al Crucii ne învață: „În Cristos trebuie săpat adânc, pentru că el este ca o mină bogată în care se află numeroase filoane de comori și în care, oricât de mult s-ar săpa, nu se ajunge niciodată până la capăt. Ba mai mult, în fiecare filon se descoperă noi filoane de bogății”…

Meditând Scripturile, aprofundând viața lui Isus din Nazaret trebuie să se nască în noi entuziasmul de a striga împreună cu Ioan al Crucii: „Cunoașterii misterelor lui Cristos este cea mai mare înțelepciune ce se poate dobândi în această viață”.

Luni, 14 decembrie 2015 

Luni din saptamâna a 3-a din Advent
Sf. Ioan al Crucii, pr. înv. **
Num 24,2-7.15-17a; Ps 24; Mt 21,23-27

LECTURA I
O stea răsare din Iacob.
Citire din cartea Numerilor 24,2-7.15-17a
În zilele acelea, Balaam şi-a ridicat ochii şi l-a văzut pe Israel aşezat după triburile sale. Şi Duhul lui Dumnezeu a fost peste el. 3 Balaam şi-a rostit parabola sa: „Oracolul lui Balaam, fiul lui Beor, oracolul bărbatului cu ochii deschişi, 4 oracolul celui care aude cuvintele lui Dumnezeu, al celui care vede ceea ce lasă să se vadă Cel Atotputernic, al celui care, deşi cade, are ochii deschişi: 5Cât de frumoase sunt corturile tale, Iacob, locuinţele tale, Israel! 6 Ele se întind ca nişte văi, ca nişte grădini lângă râu, ca aloea pe care a sădit-o Domnul, precum cedrii pe lângă ape. 7 Apa lui se revarsă din găleţi, şi sămânţa lui se bucură de ape îmbelşugate. Regele său se ridică mai presus de Agag şi împărăţia se măreşte”. 15 Balaam şi-a rostit parabola sa: „Oracolul lui Balaam, fiul lui Beor, oracolul bărbatului cu ochii deschişi, 16 oracolul celui care aude cuvintele lui Dumnezeu, al celui care vede ceea ce lasă să se vadă Cel Atotputernic, al celui care, deşi cade, are ochii deschişi: 17a Îl văd, dar nu acum, îl privesc, dar nu de aproape. O stea răsare din Iacob, un sceptru se ridică din Israel”.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 24(25),4-5ab.6-7bc.8-9 (R.: 4b)
R.: Învaţă-mă, Doamne, cărările tale.

4 Fă-mi cunoscute, Doamne, căile tale,
şi învaţă-mă cărările tale!
5ab Călăuzeşte-mă în adevărul tău şi învaţă-mă,
căci tu eşti Dumnezeul mântuirii mele! R.

6 Aminteşte-ţi, Doamne, de îndurarea şi de milostivirea ta,
pentru că ele sunt din veşnicie!
7bc Adu-ţi aminte de mine în milostivirea ta,
pentru bunătatea ta, Doamne! R.

8 Domnul este bun şi drept,
de aceea el îi învaţă pe cei păcătoşi calea;
9 îi face pe cei sărmani să umble după dreptate,
îi învaţă pe cei smeriţi căile sale. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE Ps 84(85),8
(Aleluia) Arată-ne, Doamne, îndurarea ta şi dă-ne mântuirea ta! (Aleluia)

EVANGHELIA
Botezul lui Ioan, de unde era?
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 21,23-27
După ce a venit Isus în templu, în timp ce învăţa, s-au apropiat de el arhiereii şi bătrânii poporului şi i-au spus: „Cu ce autoritate faci acestea şi cine ţi-a dat această autoritate?” 24 Dar Isus, răspunzând, le-a zis: „Vă voi întreba şi eu un lucru. Dacă îmi veţi răspunde, vă voi spune şi eu cu ce autoritate fac acestea. 25 Botezul lui Ioan de unde era: din cer sau de la oameni?” Dar ei discutau între ei: „Dacă spunem: «Din cer”, ne va zice: «Atunci de ce nu aţi crezut în el?” 26 Iar dacă spunem: «De la oameni», ne temem de popor, pentru că toţi îl consideră pe Ioan ca profet”.27 Şi i-au răspuns lui Isus: „Nu ştim”. Atunci, el le-a zis: „Nici eu nu vă spun cu ce autoritate fac acestea”.

Cuvântul Domnului

1 comentariu la „Cu cel viclean te arăți iscusit

  1. Părerea mea este că lucrurile stau mult mai simplu, firesc…Iisus nu era iscusit, nici nu ținea ascunse tainele cerești, EL însă nu arunca mărgăritare porcilor…Iisus este cel mai sincer, curat și autentic din tot ce a fost dat lumii noastre. Iubea cu adevărat toate darurile Existenței, iar inteligența lui era inteligența ce aparține Universului. Când nu vorbea interlocutorilor o făcea din dragoste pentru cei care nu puteau să-i înțeleagă mesajul, nu aveau organe spirituale dezvoltate, ochi de vazut și urechi de auzit. Aceste adevăruri le făceau mai mult rău decât bine.
    Înțelepciunea Divină nu se dobândește, ea se capătă prin REVELAȚIE. Este nevoie să fii pregătit s-o primești, dar acesta este un alt subiect.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat: