Veșnica ispită: „Vreau să fiu ca celălalt”.


ispitaIspitele sunt peste tot, dar mai ales în inima noastră. Nu are rost să spunem că ne întâlnim cu ispita sau că ne înconjoară din toate părțile. În toată această plângere mimăm cel mai jalnic asalt extern. Trebuie să ne analizăm și să recunoaștem că cele mai multe ispite vin tocmai din interiorul nostru. Prin multe din alegerile și faptele noastre am încarnat un adevăr înspăimântător: „Oamenii nu au nevoie de Diavol ca să păcătuiască și să se distrugă. Le este de ajuns răul din inima și mintea lor”! Înfricoșătoare cuvinte…

Una dintre aceste ispite cu care ne confruntăm zi de zi și care are vârsta veșniciei este: „Vreau să fiu ca celălalt”. Cuvintele poporului despre care ne vorbește prima lectură sunt ecoul acestei ispite: „Să fim și noi ca toate popoarele”, să fim și noi ca ceilalți, să fim și noi „în rând cu lumea”.

Lucifer a fost primul care a vrut „să fie ca Celălalt”. În cazul acestui înger căzut Celălalt însemna Dumnezeu. Și de la Lucifer încoace toți avem un celălalt care devine „ispita” și nemulțumirea noastră. Vrem să fim ca celălalt! Uneori depășim limitele acestei ispite și vrem să fim „mai sus” decât celălalt. Problema nu cred că e doar „oftica” și „complexele” în care ne înecăm zilele, prezentul și viitorul. Ci mai presus de chipul omului „veșnic nemulțumit”, stă greșeala cu care ne alegem termenul de comparație. Nu cred că ar fi nimic grav dacă am vrea să fim ca omul de caracter, ca omul înțelept, ca omul civilizat, ca omul credincios și fidel idealurilor sale. Însă noi vrem mai mult să fim ca omul descurcăreț, ca omul care a fentat sistemul (inclusiv pe cel de valori!), ca omul reușit/ajuns în ochii acestei lumi. Vrem să fim ca ceilalți, că poate așa ne va fi și nouă bine. Și ajunși ca ceilalți ne dăm seama că totuși nu e chiar atât de bine pe cât părea, pentru că identitatea celuilalt rămâne a celuilalt pentru totdeauna și i se potrivește doar celuilalt, iar noi suntem o maimuțăreală, o copie nereușită și lipsită de valoare. Și unde mai pui că ajunși ca celălalt descoperim de multe ori mizeria pe care și-a clădit imperiul, descoperim ipocrizia, descoperim orice, numai frumosul și adevărul nu! Și atunci săpăm disprați după un altul și apoi un altul și tot așa…

Iar dacă vrem și nu reușim? Dacă ne luptăm și totuși noi rămânem ăia mici iar celălalt din ce în ce mai mare? Ah, atunci să vezi dezastru. Din icoana vieții noastre și modelul spre care trebuia să tindă orice privire și minte și acțiune, devine parvenitul care trebuie dat jos și îngropat cu orice preț. E puțin spus că ne dorim să moară și capra vecinului sau că ne dorim să moară vecinul ca să-i luăm capra. Noi vrem să fie jos, să simtă că nimeni nu poate fi mai sus decât noi dacă noi nu putem să ajungem la acea înălțime. Atunci să vezi cum răsună în inima noastră: Jos cu modelele! Jos cu parvenitul! Afară din țară! La moarte! Răstignește-l! Exact ca în evanghelia de astăzi, ofticați și pe Isus și pe cel iertat și apoi vindecat: „De ce vorbeşte acesta astfel? Spune blasfemie”… Cine se crede? Jos cu el! Dacă noi nu putem ierta, să nu ierte nici el; dacă noi nu putem vindeca, să nu poată nici el; dacă nu suntem iertați, să nu fie nici el; dacă noi nu suntem vindecați, să nu fie nici el etc.

Da, aceștia suntem noi: dacă nu ajungem la struguri, nu mai spunem doar că sunt acri, ci vrem să-i otrăvim, să nu se bucure nici alții de ei. Și dacă totuși cineva îndrăznește să se bucure, să moară, să moară otrăvit, pentru că noi și numai noi suntem unitatea de măsură. Uneori sunt atât de răi, de egoiști, că dacă ne-am cunoaște profunzimea întunericului din noi ne-am îngrozi…

Aceasta este veșnica ispită. Ne-am născut cu ea, însetați de dorința de a crește ca oamenii mari: „Lasă că mă fac eu mare!”. Am crescut cu ea, dorindu-ne să devenim ca ceilalți, unde ceilalți erau: tata/mama, fratele/sora mai mare, învățătoarea. Apoi am descoperit șmecherii de cartier și vedetele și atunci, atunci să vezi dorința de a fi ca ceilalți, de a fi ca ei… Și tot așa… Până murim tot o să tragem cu coada ochiului spre „celălalt”, uitând de noi înșine, de valorile pe care deja le avem, uitând de frumusețea de fi tu însuți, uitând cât de minunat este că suntem unicat. Uităm esențialul când tânjim după ce au sau ce sunt ceilalți. Amarnică ispită!

Să ne împotrivim mai mult aceastei ispite. Să ne cercetăm cugetul în această zi și să vedem dacă nu cumva găsim și în inima noastră acest strigăt care mocnește și ne amărăște viața. Să alungăm această ispită! Nici noi și nici omenirea nu are nevoie de „clone”, de trupuri dezechilibrate de invidie, de chipuri care privesc doar spre exterior uitând de minunăția din interiorul ființei umane.

Și totuși, dacă nu rezistăm și vrem neapărat să fim ca celălalt, haideți să fim ca omul simplu din Nazaret. Haideți să fim ca omul despre care s-a spus că pe unde a trecut a făcut bine tuturor. Haideți să fim ca omul despre care mulțimea a proclamat astăzi fascinantă: „Niciodată nu am văzut aşa ceva”. Să fim ca el în slujire, în umilință, în disponibilitatea de a ne iubi dușmanii, de a ne ruga pentru cei care ne prigonesc, de a ne da viața pentru ceilalți. Dacă tot vrem să fim ca cineva, să fim ca el, ca Isus din Nazaret. Restul e maimuțăreală!

15 ianuarie 2016 

Vineri din săptămâna 1 de peste an
Ss. Arnold Janssen, pr.; Arsenie, pustnic
1Sam 8,4-7.10-22a; Ps 88; Mc 2,1-12

LECTURA I
Veţi striga şi vă veţi plânge de regele pe care l-aţi cerut, dar Domnul nu vă va răspunde.
Citire din cartea întâi a lui Samuel 8,4-7.10-22a
În zilele acelea, toţi bătrânii lui Israel s-au adunat şi au venit la Samuel, la Rama. 5 Ei i-au zis: „Iată, tu ai devenit bătrân, iar fiii tăi nu calcă pe urmele tale; acum pune un rege peste noi să ne judece, aşa cum au toate popoarele!” 6 Lucrul acesta nu i-a plăcut lui Samuel, căci ziceau: „Dă-ne un rege ca să ne judece!”. Şi Samuel s-a rugat Domnului. 7 Domnul i-a zis lui Samuel: „Ascultă glasul poporului în tot ce-ţi spune; căci nu pe tine te respinge, ci pe mine mă respinge ca să nu mai fiu rege peste ei!” 10 Samuel a spus poporului care-i cerea un rege toate cuvintele Domnului. 11 El a zis: „Iată care va fi regula regelui care va domni peste voi: îi va lua pe fiii voştri, îi va pune la carele sale şi între călăreţii lui şi ei vor alerga înaintea carului său; 12 îi va pune căpetenii peste o mie şi căpetenii peste cincizeci; îi va pune să are terenul lui, să secere în secerişul său şi să facă arme pentru luptă şi unelte pentru carul său. 13 Le va lua pe fetele voastre să-i pregătească arome, să facă mâncare şi să coacă pâine. 14 Va lua cele mai bune dintre câmpiile voastre, dintre viile voastre şi dintre livezile voastre de măslini şi le va da slujitorilor lui. 15 Va lua zeciuială din seminţele şi din viile voastre şi o va da eunucilor şi slujitorilor lui. 16 Îi va lua pe slujitorii şi pe slujitoarele voastre, pe tinerii voştri cei mai buni şi măgarii voştri şi-i va folosi la muncile sale. 17 Va lua zeciuială din turmele voastre, iar voi veţi deveni sclavii lui. 18 Veţi striga în ziua aceea din cauza regelui pe care l-aţi ales, dar Domnul nu vă va răspunde în ziua aceea”. 19 Poporul a refuzat să asculte glasul lui Samuel. Au zis: „Nu, ci să fie un rege peste noi, 20 ca să fim şi noi ca toate popoarele! Regele nostru ne va judeca, va ieşi înaintea noastră şi va purta războaiele noastre”. 21 Samuel a ascultat toate cuvintele poporului şi le-a spus Domnului. 22a Domnul i-a zis lui Samuel: „Ascultă-le glasul şi fă-le un rege!”

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 88(89),16-17.18-19 (R.: cf. 2a)
R.Îndurările Domnului în veci le voi cânta.
16 Fericit este poporul care ştie să te aclame,
care umblă în lumina feţei tale, Doamne!
17 Ei se bucură neîncetat de numele tău
şi se mândresc cu dreptatea ta! R.

18 Căci tu eşti frumuseţea şi tăria lor
şi, în bunăvoinţa ta, le înalţi fruntea.
19 Al Domnului este scutul nostru,
şi regele nostru, al Sfântului lui Israel! R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE Lc 7,16bc
(Aleluia) Un mare profet s-a ridicat printre noi şi Dumnezeu a vizitat poporul său. (Aleluia)

EVANGHELIA
Fiul Omului are puterea de a ierta păcatele pe pământ.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 2,1-12
Când Isus a intrat din nou în Cafarnaum, după câteva zile, s-a auzit că el este în casă. 2 Mulţi s-au adunat, aşa încât nu mai era loc nici înaintea uşii, iar el le vestea cuvântul. 3 Au venit la el aducând un paralizat purtat de patru bărbaţi. 4 Şi, neputând să-l aducă până la el din cauza mulţimii, au desfăcut acoperişul unde era el şi, după ce au făcut o deschizătură, au lăsat în jos targa pe care zăcea paralizatul. 5 Văzând Isus credinţa lor, i-a spus celui paralizat: „Fiule, îţi sunt iertate păcatele”. 6 Stăteau acolo unii cărturari care se întrebau în inimile lor: 7 „De ce vorbeşte acesta astfel? Spune blasfemie. Cine poate să ierte păcatele decât singur Dumnezeu?” 8 Îndată ce a cunoscut Isus în duhul său că ei se întreabă astfel în sine, le-a spus: „De ce vă întrebaţi astfel în inimile voastre? 9 Ce este mai uşor: a spune celui paralizat: «Păcatele îţi sunt iertate!», sau a spune: «Ridică-te, ia-ţi targa şi umblă!»? 10 Însă ca să ştiţi că Fiul Omului are puterea de a ierta păcatele pe pământ – i-a spus celui paralizat – 11 îţi spun: ridică-te, ia-ţi targa şi du-te la casa ta!” 12El s-a ridicat şi îndată, luându-şi targa, a ieşit în faţa tuturor aşa încât toţi erau uimiţi şi-l glorificau pe Dumnezeu, spunând: „Niciodată nu am văzut aşa ceva”.

Cuvântul Domnului

Categorii:Predici si meditatiiEtichete:, , , , ,

2 comentarii

 1. LAUDA TIE CRISTOASE!
  Si eu doresc cu ardoare iertarea Tatalui ceresc, dar intai trebuie sa-mi curat sufletul si inima de tot ce este rau, ca sa fiu vrednica de iubirea parintelui meu ceresc.
  Multumesc!

  Apreciază

  • Domnul să ne ajute și să ne susțină în toate hotărârile noastre bune.
   Prin Cuvântul său inima noastră să afle mângiere, iar prin sfintele sacramente să ne găsim iertarea și împăcarea cu noi înșine, cu aproapele și cu Dumnezeu.
   Pace și har!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: