Tu ești omul acesta!

1 februarie constiinta si pocainta– „Tu ești omul acesta”, mi-a spus pironindu-mă din priviri.

– „Eu?”, am spus atunci plin de uimire.

– „Da, tu ești omul acesta nedrept”, mi-a spus din nou, privindu-mă și mai aspru cu ochii lui cei mici și pătrunzători, ochi atât de reci. „Tu ești!”.

– „Eu?”, am repetat atunci mai mult pentru mine. Și am adăugat: „Nu are cum să fie vorba despre mine. Nimeni nu știe răul pe care l-am făcut. Este secretul îngropat în inima mea…”.

– „Tu ești! Tu care ești gata oricând să-i judeci pe alții și să-i condamni. De data aceasta trebuia să te fi judecat mai întâi pe tine…”.

Acest „tu ești…” mi-a rămas întipărit în inimă la sfânta Liturghie. Iar în timp ce mă gândeam că eu nu aș fi recunoscut, așa cum fac de multe ori când greșesc, m-au uimit cuvintele lui David, reacția lui: „Am păcătuit împotriva Domnului”… Și din inima lui a ieșit cel mai frumos/dureros imn de căință, psalmul 50 (http://bibliacatolica.ro/91/23-Psalmi.html ). Cât de săracă/disperată ar fi viața noastră fără acest psalm pe care Biserica ni-l propune în fiecare vineri, la rugăciunea de dimineață.

Dar revenind la aceste cuvinte: „Tu ești omul acesta”, trebuie să recunoaștem că există cuvinte care izvorăsc de pe buze ca săgețile de foc și te pătrund direct în inimă, sfâșiindu-ți trupul. Aceste cuvinte intră astăzi în noi cu viteza sunetului și ne fac trupul să încremenească: prea mult i-am judecat pe alții când au făcut răul, dar nu am văzut răul din noi. Suntem gata să-i condamnăm pe toți și pe toate , dar nu suntem la fel de hotărâți în a recunoaște propria greșeală.

Îmi place să-mi imaginez chipul lui Natan când s-a apropiat de David. Privirea lui mustrătoare care ieșea dintr-un chip blajin. Cât de strălucitori sunt ochii omului care te învață adevărul! Îmi imaginez ochii lui pregătiți să mă învețe și tresar la ecoul cuvintelor: „Tu ești omul acesta”. Timpul se oprește, încremenește că să am timp să fac pocăință pentru tot răul săvârșit! Simt că nu cuvintele mă dor, ci privirea lui care scoate din mine tot răul și mi-l pune în fața ochilor… Există oameni care îmbrăcă fiecare cuvânt în foc atunci când te privesc și îți vorbesc.

Cât har am putea primi dacă am înțelege profunzimea acestui „Tu!”… Tu ești omul acela. David l-a înțeles și a strigat: „Eu sunt!… Eu am păcătuit. Ai milă de mine, Dumnezeule! Ai milă de mine căci recunosc fărădelegea mea și păcatul meu stă pururi înaintea mea…”.

Ai milă de mine, Dumnezeule… ai milă de mine. Miluiește-mă după mare mila ta și după mulțimea îndurărilor tale șterge fărădelegea mea. Amin!

30 ianuarie 2016 

Sâmbătă din săptămâna a 3-a de peste an
Sf. Martina, m.
2Sam 12,1-7a.10-17; Ps 50; Mc 4,35-41

LECTURA I
Am păcătuit împotriva Domnului.
Citire din cartea a doua a lui Samuel 12,1-7a.10-17
În zilele acelea, Domnul l-a trimis pe Natan la David. Natan a venit la el şi i-a zis: „Erau doi oameni într-o cetate: unul bogat şi altul sărac. 2 Bogatul avea turme şi cirezi foarte multe. 3 Săracul nu avea decât o mieluţă pe care o cumpărase; o hrănea şi o creştea la el împreună cu copiii lui; ea mânca din bucata lui şi bea din paharul lui, dormea la sânul lui şi era pentru el ca o fiică. 4 A venit un călător la omul bogat. Dar bogatul nu s-a îndurat să ia din turma sau din cireada lui ca să pregătească pentru călătorul care venise la el, ci a luat mieluţa omului sărac şi a pregătit-o pentru omul care venise la el”. 5 David s-a aprins foarte mult de mânie împotriva omului şi i-a zis lui Natan: „Viu este Domnul că omul care a făcut lucrul acesta este sortit morţii! 6 Să plătească de patru ori mieluţa din cauză că a făcut lucrul acesta şi pentru că nu s-a îndurat!” 7a Natan i-a zis lui David: „Tu eşti omul acesta! 10 Acum, nu se va îndepărta sabia de casa ta niciodată, pentru că m-ai dispreţuit şi ai luat-o pe soţia lui Urie, heteul, ca să fie soţia ta». 11 Aşa vorbeşte Domnul: «Iată, voi ridica răul împotriva ta din casa ta! Voi lua soţiile tale sub ochii tăi şi le voi da prietenilor tăi. Ei se vor culca cu soţiile tale sub ochii tăi la lumina acestui soare. 12 Tu ai lucrat pe ascuns, eu însă voi face lucrul acesta în faţa întregului Israel şi la lumina soarelui»”. 13 David i-a zis lui Natan: „Am păcătuit împotriva Domnului!” Iar Natan i-a zis lui David: „Domnul îţi iartă păcatul; nu vei muri. 14Dar pentru că l-ai dispreţuit pe Domnul ca duşmanii lui prin lucrul acesta, fiul care ţi s-a născut va muri”. 15 Natan a plecat acasă. Domnul a lovit copilul pe care i-l născuse soţia lui Urie lui David şi el s-a îmbolnăvit. 16 David l-a căutat pe Domnul pentru copil şi a postit; a venit şi şi-a petrecut noaptea culcat la pământ. 17 Bătrânii casei lui au venit la el ca să-l ridice de la pământ, însă el nu a voit şi nu a mâncat nimic cu ei.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 50(51),12-13.14-15.16-17 (R.: 12a)
R.Creează în mine o inimă curată, Doamne Dumnezeule!
12 Creează în mine o inimă curată, Dumnezeule,
şi un duh statornic înnoieşte înlăuntrul meu!
13 Nu mă alunga de la faţa ta
şi duhul tău sfânt nu-l lua de la mine! R.

14 Dă-mi înapoi bucuria mântuirii tale
şi cu duh binevoitor, întăreşte-mă!
15 Atunci voi învăţa pe cei fărădelege căile tale
şi cei păcătoşi la tine se vor întoarce. R.

16 Mântuieşte-mă de sânge, Dumnezeule,
Dumnezeul mântuirii mele,
şi limba mea va preamări dreptatea ta!
17 Doamne, deschide-mi buzele
şi gura mea va vesti mărirea ta! R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE In 3,16
(Aleluia) Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său, unul născut, ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică. (Aleluia)

EVANGHELIA
Cine este oare acesta că şi vântul şi marea îl ascultă?
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 4,35-41
În aceeaşi zi, după ce s-a înserat, le-a spus: „Să trecem pe ţărmul celălalt!” 36 Şi, părăsind mulţimea, l-au luat aşa cum era în barcă. Erau şi alte bărci cu el. 37 Şi a fost o mare furtună, iar valurile izbeau în barcă, încât aproape se umpluse. 38 El dormea în partea dinapoi a bărcii, pe un căpătâi. Atunci l-au trezit şi i-au spus: „Învăţătorule, nu-ţi pasă că pierim?” 39 Ridicându-se, a mustrat vântul şi a spus mării: „Potoleşte-te! Taci!” Şi vântul s-a calmat şi s-a făcut linişte mare. 40Atunci le-a spus: „De ce sunteţi fricoşi? Încă nu aveţi credinţă?” 41 Dar ei au fost cuprinşi de teamă mare şi spuneau unii către alţii: „Cine este oare acesta că şi vântul şi marea îl ascultă?”

Cuvântul Domnului

 

 

 

Un comentariu la ”Tu ești omul acesta!

  1. LAUDA TIE CRISTOASE!
    Prin spovada ne marturisim greselile si ne eliberam sufletul, dar cainta noastra daca nu pleaca din inima degeaba ne-am spovedit.
    Multumesc.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: