Nimeni nu a vorbit vreodată ca omul acesta!

brazil-rio-de-janeiro-city-christ-the-redeemer-statue-beautiful-world„Nimeni n-a vorbit vreodată ca omul acesta!”… Nimeni. Așa au spus cei care l-au ascultat. Văzând reacția celor din jurul gărzilor, gândul mi-a fugit la un alt text, de data aceasta din Evanghelia după sfântul Luca:

Simeon i-a binecuvântat și i-a spus Mariei, mama lui: „Iată, acesta este pus spre căderea și spre ridicarea multora în Israel și ca semn de contradicție – ca să se dezvăluie gândurile din multe inimi – iar o sabie va străpunge sufletul tău (Lc 2,34-35)

Nimeni nu a vorbit vreodată ca omul acesta și totuși el, Isus, este semn de contradicție, este pus spre ridicarea unora și căderea altora. Prin el se dezvăluie și astăzi gândurile din multe inimi, dar nu din toate inimile…

De ce atâta contradicție în jurul lui?!

Aceasta pe de o parte pentru că urmașii lui (a se citi creștinii! și a ne gândi în primul rând la noi înșine și apoi la ceilalți!) nu s-au străduit sau se străduiesc prea puțin să-l înțeleagă, să pătrundă în profunzimea învățăturilor sale și să le trăiască. Prea puțin!

Pe de altă parte pentru că ceilalți (nu doar dușmanii lui, nu doar ateii sau indiferenții, ci noi toți care ne comportăm ca și cum nu l-am fi vazut sau auzit niciodată!), necreștinii de ieri și cei de azi, l-au condamnat și-l condamnă fără să-l asculte, fără să încerce măcar să înțeleagă ce și mai ales cine se ascunde în Isus din Nazaret!

Corect ar fi fost atunci pentru ei și onest este astăzi pentru noi ca măcar să ne lăsăm pătrunși de cuvintele lui Nicodim: „Oare Legea noastră condamnă un om înainte de a-l judeca şi de a afla ce a făcut?”

Să studiem, să analizăm și să vedem ce a făcut cel despre care unii spun că „pe unde a trecut a făcut bine tuturor” (Fap 10,38); să medităm și să vedem cine e cel despre care am auzit astăzi: „Nimeni nu a vorbit vreaodată ca omul acesta”. Abia apoi să-l judecăm și să-i oferim în viața noastră locul pe care îl merită sau să-l alungăm. Dar mai întâi să-l ascultăm pe Isus din Nazaret… Să-l ascultăm…

Să nu-l alungăm pe Cristos înainte de a-l cunoaște!

https://www.youtube.com/watch?v=qBI4WDfRh6E

12 martie 2016 

Sâmbătă din săptămâna a 4-a din Post
Ss. Inocenţiu I, pp.; Alois Orione, pr.; Maximilian, m.
Ier 11,18-20; Ps 7; In 7,40-53

LECTURA I
Eram ca un miel blând dus la înjunghiere.
Citire din cartea profetului Ieremia 11,18-20
Domnul mi-a făcut cunoscut şi eu dau mărturie: atunci tu m-ai făcut să văd faptele lor. 19 Dar eu eram ca un miel blând dus la înjunghiere; nu ştiam că ei urzeau planuri împotriva mea: „Să despuiem copacul cât este pe rod, să-l tăiem de pe pământul celor vii şi să nu i se mai amintească numele!” 20 Doamne Sabaot, tu care judeci cu dreptate, care cercetezi rărunchii şi inima: fă-mă să văd răzbunarea ta împotriva lor, pentru că ţie ţi-am destăinuit cauza mea!

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 7,2-3.9bc-10.11-12 (R.: 2a)
R.Doamne Dumnezeul meu, în tine mi-am căutat refugiu.

2 Doamne Dumnezeul meu, în tine mi-am căutat refugiu.
Mântuieşte-mă de toţi urmăritorii mei şi eliberează-mă,
3 ca nu cumva să-mi sfâşie viaţa ca leul,
să nu mă zdrobească fără ca cineva să mă salveze! R.

9bc Judecă-mă, Doamne, după dreptatea
şi după neprihănirea care este în mine!
10 Pune capăt răutăţii celor nelegiuiţi şi întăreşte-l pe cel drept
tu, care cercetezi inimile şi rărunchii,
Dumnezeule preadrept. R.

11 Ajutorul meu este la Dumnezeu,
cel care îi mântuieşte pe cei drepţi cu inima.
12 Dumnezeu este un judecător drept,
care se poate indigna în fiecare zi. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE cf. Lc 8,15
Fericiţi sunt cei care păstrează cuvântul lui Dumnezeu într-o inimă bună şi aduc rod întru răbdare. (Aleluia)

EVANGHELIA
Oare vine Cristos din Galileea?
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 7,40-53
În acel timp, când au auzit cuvintele lui Isus, unii din mulţime au spus: „Acesta este într-adevăr Profetul!” 41 Alţii ziceau: „Acesta este Cristos!” Dar alţii spuneau: „Oare vine Cristos din Galileea? 42 Nu a spus oare Scriptura: Cristos vine din descendenţa lui David şi din Betleem, satul de unde era David?” 43 Aşadar, s-a făcut dezbinare în popor din cauza lui. 44 Unii dintre ei voiau să-l prindă, dar nimeni n-a pus mâna pe el. 45 Atunci, gărzile s-au întors la arhierei şi farisei. Aceştia le-au zis: „De ce nu l-aţi adus?” 46 Gărzile au răspuns: „Nimeni n-a vorbit vreodată ca omul acesta!” 47 Fariseii le-au zis: „Nu cumva v-aţi lăsat amăgiţi şi voi? 48 Oare a crezut în el cineva dintre conducători sau dintre farisei? 49 Dar mulţimea aceasta care nu cunoaşte Legea este blestemată”. 50 Nicodim, unul dintre ei, cel care venise mai înainte la el, le-a zis: 51 „Oare Legea noastră condamnă un om înainte de a-l judeca şi de a afla ce a făcut?” 52 I-au răspuns şi au zis: „Nu cumva eşti şi tu din Galileea? Studiază şi vezi că niciun profet nu s-a ridicat din Galileea!” 53Şi s-a dus fiecare la casa lui.

Cuvântul Domnului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat: