Un om…

Ecce Homo (1625-1626) de Antonie van Dyck_Università di BirminghamDespre viața lui Isus Cristos, fiul Mariei, am învățat și am auzit o mulțime de lucruri. Și cei care cred și cei care nu cred în Dumnezeu știu ceva despre Cristos, despre viața lui, despre învățătura lui. Nu toți sunt de acord cu ceea ce a spus și a făcut, dar toți sunt de acord că a trăit om în Israel care a murit răstignit acum aproximativ 2000 de ani și numele lui era Isus. A trăit doar 33 de ani, doar atât! O viață atât de scurtă și totuși un izvor inepuizabil de învățătură pentru toți oamenii. Peste tot pe acest pământ există cineva care vorbește despre el: unii îi repetă învățătura, alții îi imită viața, alții îl contrazic sau îl refuză. Cum e posibil ca viața unui om să nu fie uitată niciodată? Cum e posibil ca un om care a trăit doar 33 de ani să fie atât de cunoscut iar numele lui să fie peste tot?

Astăzi numele lui este în viața noastră. Îi ascultăm cuvintele. Astăzi ne spune: „ „Străduiţi-vă să intraţi pe poarta cea strâmtă”! Străduiți-vă! Și ne spune aceasta în timp ce merge spre Ierusalim, locul unde a fost omorât. Mergea spre împlinirea misiunii sale. El s-a străduit să facă din viața sa cea mai mare realizare.

Deși a trăit doar 33 de ani, cred că Isus Cristos este un izvor inepuizabil și cu adevărat un maestru pentru că a știut cum să-și trăiască viața. A avut un plan, a avut o misiune și a făcut totul pentru a îndeplini acea misiune. Este esențială această lecție pentru noi. Călătoria sa prin viață, drumul său spre Ierusalim, despre care am ascultat și astăzi în evanghelie, este în sine o învățătură. Nu a alergat spre scopul său uitând de cei din jur. Dimpotrivă, în drumul său spre Ierusalim trecea prin cetăți și sate și învăța, vindeca, făcea bine tuturor. Avea timp pentru oameni. Și-a iubit viața și misiunea și i-a binecuvântat pe toți pe care i-a întlnit. Pe toți!

Apoi să nu uităm că nu a călătorit singur, ci și-a ales oameni care să-l însoțească, apostolii. A ales oameni și s-a eliberat de lucruri. Nu întâlnim nimic care să-i împovăreze viața. Era cu adevărat un om liber, un iubitor de oameni, nu de lucruri. Era pe chipul său fericirea alegerii. Nu mergea constrâns spre Ierusalim! Era un om care fascina și toți spuneau despre el: „Nimeni n-a vorbit vreodată ca omul acesta!” (In 7,46).

Acesta este Isus: un om care fascina, un om care a știut ce să facă cu viața lui.

Acum să privim la viața noastră. Mulți dintre noi am depășit 33 de ani, iar alții veți depăși curând, vine și rândul vostru, nu vă temeți. Ce am făcut cu viața noastră? Care este scopul vieții noastre? Imaginea din evanghelie a porții strâmte este invitația de a da sens vieții noastre, de a avea clar scopul vieții nostre, de a face ceva bun cu viața noastră. Da, să faci ceva bun cu viața ta, nu doar în viața ta. Pentru ce trăim? Care este scopul vieții noastre? Care ne sunt planurile?

Cristos ne invită să avem un scop și să facem totul pentru a atinge acest scop: să ne educăm viața, faptele, gândurile, totul. Domnul ne invită să ne asumăm responsabilitatea pentru viața noastră și pentru felul în care ne apropiem sau nu de ceea ce dorim de la viață.

Să ne clarificăm în această zi prioritățile; să identificăm în jurul nostru persoanele care ne pot ajuta; să învățăm să evităm ocaziile de păcat, pericolele care ne pot îndepărta de scop; să ne eliberăm de tot ceea ce ne împovărează, de lucrurile care nu ne sunt de folos, de ambiții, de orgolii, de egoism. Să fim cât mai liberi în drumul nostru spre scop. Să ne străduim să intrăm pe poarta cea îngustă.

Acesta este scopul nostru, singurul nostru scop: mântuirea, viața veșnică împreună cu frații noștri, cu cei din jurul nostru. Să nu uităm de oameni, dar să-l urmăm pe Cristos, calea, adevărul și viața, adevărata viață!

NB. Știu că legat de acest om fascinant, Isus Cristos, am omis un detaliu: era Dumnezeu. Detaliile astea! Dar cred că pentru noi și lupta vieții noastre e mai important că a trăit ca om, că a fost om adevărat. Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh!

21 august 2016 

† DUMINICA a 21-a de peste an
Sf. Pius al X-lea, pp.
Is 66,18-21; Ps 116; Evr 12,5-7.11-13; Lc 13,22-30

LECTURA I
Îi vor aduna pe toţi fraţii voştri dintre toate neamurile.
Citire din cartea profetului Isaia 66,18-21
Aşa vorbeşte Domnul: „Eu cunosc faptele lor şi gândurile lor. Dar vine timpul să adun toate neamurile şi limbile: ele vor veni şi vor vedea gloria mea. 19 Voi pune între ei un semn şi pe cei eliberaţi dintre ei îi voi trimite la neamuri: la Tarşiş, la Pul, la cei din Lud care întind arcul, la Tubal şi la Iavan, la insulele îndepărtate care nu au auzit de faima mea, nici nu au văzut gloria mea. Vor face cunoscută gloria mea printre neamuri. 20 Îi vor face pe fraţii lor dintre neamuri să aducă ofrandă Domnului – pe cai, în care şi în trăsuri, pe măgar şi pe dromaderi – la muntele meu cel sfânt din Ierusalim – oracolul Domnului – aşa cum aduc fiii lui Israel ofrandă în vase curate în casa Domnului. 21 Voi lua şi dintre ei preoţi şi leviţi, spune Domnul”.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 116(117),1.2 (R.: Mc 16,15)
R.Mergeţi în toată lumea şi predicaţi evanghelia la toată făptura!
sau:
Aleluia.

1 Lăudaţi-l pe Domnul, toate neamurile,
preamăriţi-l, toate popoarele! R.

2 Căci mare este îndurarea lui asupra noastră
şi adevărul Domnului rămâne în veci. R.

LECTURA A II-A
Pe cel pe care îl iubeşte, Domnul îl pedepseşte!
Citire din Scrisoarea către Evrei 12,5-7.11-13
Fraţilor, aţi uitat sfatul care v-a fost dat ca unor fii: „Fiul meu, nu dispreţui disciplina Domnului şi nu te descuraja când eşti mustrat de el! 6 Căci pe cel pe care îl iubeşte, Domnul îl pedepseşte şi îl bate cu nuiaua pe orice fiu pe care îl primeşte!” 7 Ceea ce înduraţi este spre învăţătura voastră. Dumnezeu vă tratează ca pe nişte fii; căci care este fiul pe care tatăl nu-l pedepseşte? 11 Orice pedeapsă nu pare să fie pe moment bucurie, ci întristare; dar mai târziu aduce, în schimb, celor care au fost încercaţi de ea, rodul dătător de pace al dreptăţii. 12 De aceea, îndreptaţi mâinile moleşite şi genunchii fără vlagă 13 şi faceţi drumuri drepte pentru picioarele voastre, pentru ca cel şchiop să nu se abată, ci mai degrabă să se vindece!

Cuvântul Domnului

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE In 14,6
(Aleluia) Eu sunt calea, adevărul şi viaţa, spune Domnul. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin mine. (Aleluia)

EVANGHELIA
Şi vor veni de la răsărit şi de la apus şi vor fi aşezaţi la masă în împărăţia lui Dumnezeu.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 13,22-30
În acel timp, călătorind către Ierusalim, Isus trecea prin cetăţi şi sate învăţând. 23 Dar cineva i-a spus: „Doamne, sunt puţini cei mântuiţi?” El le-a spus: 24 „Străduiţi-vă să intraţi pe poarta cea strâmtă, căci vă spun, mulţi vor căuta să intre şi nu vor putea! 25 După ce stăpânul casei se va scula şi va închide poarta, stând afară, veţi începe să bateţi la poartă, spunând: «Stăpâne, deschide-ne!», dar el, răspunzând, vă va spune: «Nu ştiu de unde sunteţi». 26 Atunci veţi începe să spuneţi: «Noi am mâncat şi am băut împreună cu tine, iar tu ai învăţat prin pieţele noastre». 27Însă el va spune: «Nu ştiu de unde sunteţi; plecaţi de la mine voi toţi care săvârşiţi fărădelegea!» 28 Acolo va fi plânset şi scrâşnirea dinţilor când îi veţi vedea pe Abraham, pe Isaac, pe Iacob şi pe toţi profeţii în împărăţia lui Dumnezeu; voi însă veţi fi alungaţi afară. 29 Şi vor veni de la răsărit şi de la apus, de la miazănoapte şi de la miazăzi şi vor fi aşezaţi la masă în împărăţia lui Dumnezeu. 30 Şi, iată, unii dintre cei din urmă vor fi primii, iar unii dintre primii vor fi ultimii!”

Cuvântul Domnului

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: