Delicatețea unui Dumnezeu atent la om

soare_gingasie_dumnezeu_om„Isus străbătea toată Galileea, învățând în sinagogile lor, predicând evanghelia împărăției și vindecând orice boală și orice suferință în popor”. Apostolul Matei așază fragmentul evanghelic al acestei zile imediat după relatarea ispitirii. Ieșind învingător din confruntarea cu Diavolul, Isus se întoarce între oameni pentru a-i învăța și vindeca. Nu vrea timp pentru sine, nu pleacă să se odihnească, nu fuge departe de oameni și de problemele lor. Dimpotrivă, știe că omenirea are nevoie de el. Ca Dumnezeu știa viclenia Diavolului iar ca om tocmai a experimentat lupta cu tentațiile. Acum se grăbește să vină în ajutorul oamenilor atât de încercați de același înger rău, înstrăinați de Dumnezeu și plini de suferință.

Dumnezeu muncește și vrea ca omnul să muncească alături de el pentru a face această lume mai bună, pentru a putea (re)vedea binele și frumusețea creației (cf. In 5,17). Îi cheamă alături de sine pe Petru și Andrei, pe Ioan și Iacob și pe toți apostolii pentru a-i face pescari de oameni, pentru a munci împreună slujindu-i pe oameni. Este atât de plăcută imaginea unui Dumnezeu făcut om care străbate pământul muncind, învățând, predicând, vindecând. Un Dumnezeu care nu își află odihna până când mesajul său nu ajunge la fiecare om, până când mâna sa vindecătoare nu atinge fiecare trup, până când cuvântul său nu liniștește fiecare suflet.

Este atât de multă gingășie și speranță în tabloul oferit de evanghelistul Matei: Isus Cristos învinge Diavolul și tentațiile lui, apoi coboară între oameni. Dumnezeu trece printre oameni, îi cheamă, îi învață, îi vindecă. Totul se întâmplă cu delicatețea unui Dumnezeu atent la om și la nevoile sale. Nu există poruncă sau constrângere, ci doar o chemare, o invitație de a-l urma, de a ne converti, de a ne lăsa învățați și vindecați de el. Cum să nu iubești un Dumnezeu care „vindecă orice boală și orice suferință din popor”! Cum să nu iubești un Dumnezeu care, deși este atotputernic, te invită la convertire amintindu-ți că „împărăția cerurilor s-a apropiat”, dar nu te obligă, nu-ți neagă libertatea! El este mereu Domn(ul): foarte atent la sensibilitatea omului, nu dă niciodată buzna în viața creaturilor sale. El se propune și așteaptă: „Iată, eu stau la ușă și bat. Dacă cineva ascultă glasul meu și-mi deschide ușa, voi intra la el și voi sta la masă cu el și el cu mine” (Ap 3,20). Ce mare har să-i deschizi. Ce vindecare! Ce alinare! Și mai ales ce onoare să fii transformat în fiu prin prezența sa: „Celor care l-au primit, celor care cred în numele lui le-a dat puterea de a deveni copii ai lui Dumnezeu” (In 1,12).


Cristos lucrează pentru mântuirea noastră:
ni se oferă ca hrană în pâinea euharistică,
este sprijinul nostru prin prezența fraților,
este cuvântul evanghelic care ne dă speranță.
Să nu zădărnicim jertfa și prezența sa (cf. 1Cor 1,17).


7 ianuarie 2017 

7 ianuarie
Ss. Raymund de Penyafort, pr. *; Lucian din Antiohia, pr. m.
1In 3,22-4,6; Ps 2; Mt 4,12-17.23-25

LECTURA I
Verificaţi duhurile dacă sunt de la Dumnezeu!
Citire din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Ioan 3,22-4,6
Preaiubiţilor, orice i-am cere lui Dumnezeu primim de la el pentru că păzim poruncile lui şi facem ceea ce îi este plăcut. 23 Aceasta este porunca lui: să credem în numele Fiului său, Isus Cristos, şi să ne iubim unii pe alţii, după cum ne-a dat poruncă. 24 Cel care ţine poruncile lui rămâne în el şi el în acesta. Prin aceasta cunoaştem că rămâne în noi: după Duhul pe care ni l-a dat. 4,1 Iubiţilor, să nu daţi crezare oricărui duh, ci discerneţi duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, căci mulţi profeţi falşi au apărut în lume! 2 Prin aceasta îl cunoaşteţi pe Duhul lui Dumnezeu: orice duh care îl mărturiseşte pe Isus Cristos venit în trup este de la Dumnezeu. 3 Dar orice duh care nu-l mărturiseşte pe Isus nu este de la Dumnezeu. Acesta este duhul lui Anticrist, despre care aţi auzit că vine; şi acum este deja în lume. 4 Copii, voi sunteţi de la Dumnezeu şi i-aţi învins pe aceştia, pentru că cel care este în voi este mai mare decât cel care este în lume. 5 Ei sunt din lume, de aceea, vorbesc ca din lume, iar lumea îi ascultă. 6 Noi suntem din Dumnezeu. Cine-l cunoaşte pe Dumnezeu ne ascultă. Cel care nu este din Dumnezeu nu ne ascultă. Din aceasta cunoaştem Duhul adevărului şi duhul rătăcirii.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 2,7-8.10-11 (R.: 8a)
R.: Îţi voi da popoarele ca moştenire.

7 Voi vesti hotărârea Domnului;
el mi-a zis: „Tu eşti Fiul meu, eu astăzi te-am născut.
8 Cere-mi şi-ţi voi da popoarele ca moştenire
şi marginile pământului, în stăpânire!” R.

10 Acum, dar, regilor, purtaţi-vă cu iscusinţă,
trageţi învăţătură, judecători ai pământului!
11 Slujiţi-i Domnului cu frică,
bucuraţi-vă cu teamă! R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE Mt 4,23cd
(Aleluia) Isus predica evanghelia împărăţiei lui Dumnezeu şi vindeca orice boală şi orice suferinţă în popor. (Aleluia)

EVANGHELIA
S-a apropiat împărăţia cerurilor.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 4,12-17.23-25
În acel timp, auzind că Ioan a fost dat să fie închis, Isus a plecat în Galileea. 13 Şi, părăsind Nazaretul, a venit să locuiască la Cafarnaum, care este pe malul mării, în ţinuturile lui Zabulon şi Neftali, 14 ca să se împlinească ceea ce a fost spus prin profetul Isaia, care zice: 15 „Pământ al lui Zabulon şi pământ al lui Neftali, pe drumul spre mare, dincolo de Iordan, Galileea neamurilor! 16Poporul care stătea în întuneric a văzut o lumină mare, iar celor care stăteau în regiunea morţii, le-a răsărit o lumină”. 17 De atunci a început Isus să predice şi să spună: „Convertiţi-vă: s-a apropiat împărăţia cerurilor!” 23 El străbătea toată Galileea, învăţând în sinagogile lor, predicând evanghelia împărăţiei şi vindecând orice boală şi orice suferinţă în popor. 24 Şi s-a dus vestea despre el în toată Siria. Erau aduşi la el toţi cei care sufereau de diferite boli şi erau apăsaţi de chinuri: posedaţi, lunatici şi paralizaţi, iar el îi vindeca. 25 Îl urmau mulţimi numeroase din Galileea, din Decapole, din Ierusalim şi Iudeea şi de dincolo de Iordan.

Cuvântul Domnului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: