Uitarea este o suferință grea… mai ales uitarea inimii

timp-si-uitare„Vom vesti generaţiei viitoare laudele Domnului, puterea şi faptele pe care el le-a făcut, ca să nu uite lucrările lui Dumnezeu şi să păzească poruncile sale”. Acesta este angajamentul pe care și l-au luat „părinții” noștri. Acum este rândul nostru să vestim generației viitoare faptele Domnului pentru ca nimeni să nu uite.

Suntem încercați în fiecare zi de diferite frici. Suntem asaltați de frica de moarte, de terorism, de scumpiri, de șomaj, de suferință. Dar de uitare ne temem? Oare nu ar trebui să ne fie mai multă frică de uitare? Să ne fie teamă că îi vom uita pe oamenii dragi, pe cei care ne-au făcut bine. Să ne fie teamă că vom fi uitați și că-l vom uita pe Dumnezeu. Să ne cuprindă frica la gândul că vom uita gingășia lui, forța mâinilor sale cu care ne cuprindea și ne purta pe umerii săi, vocea cu care ne-a învățat să-l chemăm pe nume și să-i spunem „Tată”. Dacă vom uita toate acestea, cine și cum ne va ajuta să le recuperăm?! Dacă vom uita glasul prieteniei și îmbrățișarea celor dragi cum le vom putea redescoperi acum când ei nu mai sunt lângă noi?

Uitarea este o suferință grea. Și nu doar uitarea minții ne sperie, ci mai ales uitarea inimii, a sufletului. De atâtea ori umblăm cu sufletul gol, lipsit de amintiri, lipsit de tot frumosul din trecut, dezgolit de binele pe care ni l-au făcut oamenii și Dumnezeu. Este atât de trist când viața începe astăzi, când strigi „Carpe diem!” fără să-ți pese de trecut și fără grijă sau responsabilitate pentru viitor. De fapt, nu de trecut trebuie să ne pese, ci de oamenii care ne-au umplut trecutul. De aceea, astăzi nu trebuie să răsune „Carpe Diem”, ca niște copii orfani lipsiți de trecut și de viitor, ci trebuie să răsune glasul psalmistului: „Nu uitați niciodată faptele minunate ale Domnului”! Nu trebuie să ne uităm trecutul. Să ne fie astăzi dor de oamenii dragi din din trecutul nostru. Să-i atingem, dacă putem; să le vorbim, să-i sunăm; să ne rugăm pentru ei: părinți, bunici, frați, rude, prieteni, binefăcători.

Avem atâtea amintiri! Există atât de mult frumos în trecutul nostru. Noi nu putem spune ca oamenii din evanghelia zilei: „niciodată nu am mai văzut așa ceva”. Noi am văzut. Văzuseră și ei: Vechiul Testament este plin de măreția Domnului, de faptele puternice prin care el și-a arătat prezența în mijlocul lor, dar au uitat. Noi să nu uităm! Să nu uităm că fiecare zi este o minune, e un dar din partea Domnului și din partea celor cu care ne întâlnim. Să iubim viața și oamenii. Să-i prețuim pe cei pe care-i avem. Să vorbim despre tot ceea ce a făcut Domnul în viața noastră. Să nu uităm lucrările lui Dumnezeu în viața noastră! Să uităm doar ceea ce ne împiedică să iertăm și să iubim mai mult omul și pe Dumnezeu.

Reţine

Să nu ne temem de ceea ce mintea nu poate reține, ci să ne temem mai curând de binele pe care inima îl uită.


13 ianuarie 2017 

Vineri din săptămâna 1 de peste an
Sf. Ilarie, ep. înv. *
Evr 4,1-5.11; Ps 77; Mc 2,1-12

LECTURA I
Să ne grăbim deci să intrăm în odihna aceea!
Citire din Scrisoarea către Evrei 4,1-5.11
Fraţilor, să ne temem ca nu cumva, în timp ce rămâne promisiunea de a intra în odihna lui, vreunul dintre noi să creadă că este exclus! 2 Căci şi noi am primit vestea cea bună ca şi ei, dar cuvântul auzit nu le-a folosit, întrucât ei nu s-au unit prin credinţă cu cei care au ascultat. 3 De fapt, noi care am crezut intrăm în odihnă, aşa cum s-a zis: „Astfel am jurat în mânia mea: nu vor intra în odihna mea”, chiar dacă lucrările erau făcute de la întemeierea lumii. 4
Căci despre ziua a şaptea s-a spus undeva astfel: „Şi s-a odihnit Dumnezeu în ziua a şaptea de toate lucrările sale”. 5 Şi iarăşi, în acelaşi loc: „Nu vor intra în odihna mea”. 11 Să ne grăbim deci să intrăm în odihna aceea, ca să nu cadă nimeni în acelaşi exemplu de neascultare!

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 77(78),3 şi 4bc.6c-7.8 (R.: cf. 7c)
R.: Nu uitaţi niciodată, faptele minunate ale Domnului!

3 Ceea ce am auzit şi am cunoscut,
ceea ce ne-au povestit părinţii noştri
4bc vom vesti generaţiei viitoare laudele Domnului,
puterea şi faptele pe care el le-a făcut. R.

6c Când se vor ridica, ei vor povesti copiilor lor,
7 pentru ca aceştia să-şi pună încrederea în Dumnezeu,
să nu uite lucrările lui Dumnezeu
şi să păzească poruncile sale. R.

8 Să nu fie ca părinţii lor,
o generaţie neascultătoare şi răzvrătită;
o generaţie care avea o inimă nestatornică
şi al cărei duh nu i-a fost fidel lui Dumnezeu. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE Lc 7,16bc
(Aleluia) Un mare profet s-a ridicat printre noi şi Dumnezeu a vizitat poporul său. (Aleluia)

EVANGHELIA
Fiul Omului are puterea de a ierta păcatele pe pământ.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 2,1-12
Când Isus a intrat din nou în Cafarnaum, după câteva zile, s-a auzit că el este în casă. 2 Mulţi s-au adunat, aşa încât nu mai era loc nici înaintea uşii, iar el le vestea cuvântul. 3 Au venit la el aducând un paralizat purtat de patru bărbaţi. 4 Şi, neputând să-l aducă până la el din cauza mulţimii, au desfăcut acoperişul unde era el şi, după ce au făcut o deschizătură, au lăsat în jos targa pe care zăcea paralizatul. 5 Văzând Isus credinţa lor, i-a spus celui paralizat: „Fiule, îţi sunt iertate păcatele”. 6 Stăteau acolo unii cărturari care se întrebau în inimile lor: 7 „De ce vorbeşte acesta astfel? Spune blasfemie. Cine poate să ierte păcatele decât singur Dumnezeu?” 8 Îndată ce a cunoscut Isus în duhul său că ei se întreabă astfel în sine, le-a spus: „De ce vă întrebaţi astfel în inimile voastre? 9 Ce este mai uşor: a spune celui paralizat: «Păcatele îţi sunt iertate!», sau a spune: «Ridică-te, ia-ţi targa şi umblă!»? 10 Însă ca să ştiţi că Fiul Omului are puterea de a ierta păcatele pe pământ – i-a spus celui paralizat – 11 îţi spun: ridică-te, ia-ţi targa şi du-te la casa ta!” 12El s-a ridicat şi îndată, luându-şi targa, a ieşit în faţa tuturor aşa încât toţi erau uimiţi şi-l glorificau pe Dumnezeu, spunând: „Niciodată nu am văzut aşa ceva”.

Cuvântul Domnului

1 gând despre „Uitarea este o suferință grea… mai ales uitarea inimii

  1. A republicat asta pe Prea târziu te-am iubit… și a comentat:

    Uitarea este o suferință grea. Și nu doar uitarea minții ne sperie, ci mai ales uitarea inimii, a sufletului. De atâtea ori umblăm cu sufletul gol, lipsit de amintiri, lipsit de tot frumosul din trecut, dezgolit de binele pe care ni l-au făcut oamenii și Dumnezeu. Este atât de trist când viața începe astăzi, când strigi „Carpe diem!” fără să-ți pese de trecut și fără grijă sau responsabilitate pentru viitor. De fapt, nu de trecut trebuie să ne pese, ci de oamenii care ne-au umplut trecutul. De aceea, astăzi nu trebuie să răsune „Carpe Diem”, ca niște copii orfani lipsiți de trecut și de viitor, ci trebuie să răsune glasul psalmistului: „Nu uitați niciodată faptele minunate ale Domnului”! Nu trebuie să ne uităm trecutul. Să ne fie astăzi dor de oamenii dragi din din trecutul nostru. Să-i atingem, dacă putem; să le vorbim, să-i sunăm; să ne rugăm pentru ei: părinți, bunici, frați, rude, prieteni, binefăcători…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: