Fuga de noi înșine este calea cea mai sigură pentru a fi superficiali și materialiști

friedrich_nietzsche_arthur_schopenhauer_frica„Din inima omului ies: gândurile rele, desfrânările, furturile, crimele, adulterele, lăcomiile, răutăţile, înşelăciunea, desfrâul, ochiul rău, blasfemia, îngâmfarea, necugetarea. Toate aceste rele ies dinăuntru şi-l fac pe om impur”. Pe toate acestea le poate cuprinde și ascunde adâncul ființei noastre și cât de greu ne vine unoeri să ne deschidem inima și să o privim. Interiorizarea este un exercițiu pe care evităm să-l facem. Fugim zilnic de noi înșine cu măestria sportivilor de performanță. Ca să scăpăm de noi înșine ne aruncăm în zgomot și în activism, căutăm cele mai excentrice anturaje doar ca să uităm de sufletul nostru.

Fuga de noi înșine este calea cea mai sigură pentru a fi superficiali și materialiști, oameni impuri din care iese tot răul. Ce imagine contrastantă între frumusețea pământului și inima noastră: pământul pe care trăim este minunat, generos cu roadele sale și plin de frumuseți care ne permit fiecăruia să fim buni, să ne iubim unii pe alții. Așa ar fi normal, însă inima noastră refuză să vadă și să facă binele.

Pentru aceasta avem nevoie de o inimă nouă, de o inimă purificată. Trebuie să acrodăm mai mult timp inimii noastre. Este atât de ușor să ne amăgim că suntem buni, că avem o inimă bună! Să ne amintim astăzi că „mai înșelătoare decât toate este inima și de nevindecat: cine poate s-o cunoască? Eu, Domnul, cercetez inima și observ rărunchii, ca să dau fiecăruia după căile sale, după rodul faptelor sale” (Ier 17,9-10).

Singur Domnul știe ce avem în inima noastră, de aceea continuă să răsune și astăzi invitația sfântului Ioan Paul al II-lea: „Nu vă fie frică! Deschideţi, ba chiar deschideţi larg porţile lui Cristos! În faţa puterii sale salvatoare deschideţi graniţele statelor, sistemele economice precum şi cele politice, domeniile vaste de cultură, de civilizaţie, de dezvoltare. Nu vă fie frică! Cristos ştie ce este înlăuntrul omului. Numai el ştie asta! Astăzi aşa de des omul nu ştie ce are înlăuntrul său, în adâncul sufletului său, al inimii sale. Aşa de des este nesigur de sensul vieţii sale pe acest pământ. Este invadat de îndoiala care se transformă în disperare. Deci permiteţi-i – vă rog, vă implor cu umilinţă şi cu încredere – permiteţi-i lui Cristos să vorbească omului. Numai el are cuvinte de viaţă, da, de viaţă veşnică”.

Să privim în această zi spre inima noastră. Acolo, în adâncul ființei noastre, noi ne decidem pentru Dumnezeu sau împotriva lui, pentru bine sau pentru rău. Inima noastră poate fi plină de roadele credinței sau poate fi plină de ceea ce este impur.

Cum este astăzi inima noastră? Ce „comori” avem în inima noastră? Să-l lăsăm pe Cristos să vorbească inimii noastre, să îl ascultăm cu „inimă curată și generoasă” și atunci vom aduce roade bune (cf. Lc 8,15).


Atunci când ne neglijăm inima
distrugem armonia cu noi înșine,
cu Cristos,
cu semenii
şi cu întreaga creaţie.8 februarie 2017 

Miercuri din săptămâna a 5-a de peste an
Ss. Ieronim Emiliani, călug. *; Iosefina Bakhita, fc. *
Gen 2,4b-9.15-17; Ps 103; Mc 7,14-23

LECTURA I
Domnul Dumnezeu l-a luat pe om şi l-a condus în grădina Edenului.
Citire din cartea Genezei 2,4b-9.15-17
Când Domnul Dumnezeu a făcut pământul şi cerul, nu era pe pământ nicio plantă a câmpului şi nu răsărise iarbă pe câmpie, pentru că Domnul Dumnezeu nu dăduse încă ploaie pe pământ şi nu era încă niciun om care să lucreze pământul. 6 Un izvor ieşea din pământ şi uda toată faţa pământului. 7 Domnul Dumnezeu l-a plăsmuit pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă şi omul a devenit fiinţă vie. 8 Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden, spre răsărit, şi l-a aşezat acolo pe omul pe care îl plăsmuise. 9 Domnul Dumnezeu a făcut să răsară din pământ tot felul de pomi plăcuţi la vedere şi buni de mâncat, pomul vieţii în mijlocul grădinii şi pomul cunoaşterii binelui şi răului. 15 Domnul Dumnezeu l-a luat pe om şi l-a pus în grădina Edenului ca să o lucreze şi să o păzească. 16 Şi Domnul Dumnezeu i-a poruncit omului, zicând: „Din toţi pomii grădinii poţi mânca, 17 însă din pomul cunoaşterii binelui şi răului să nu mănânci, căci în ziua în care vei mânca din el, vei muri!”

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 103(104),1-2a.27-28.29bc-30 (R.: cf. 1a)
R.: Binecuvântaţi-l pe Domnul, dătătorul vieţii!

1 Binecuvântează, suflete al meu, pe Domnul!
Doamne Dumnezeul meu, tu eşti nemărginit de mare.
Tu eşti înveşmântat în strălucire şi maiestate,
2a învăluit în lumină ca într-o haină. R.

27 Toate aşteaptă de la tine,
ca să le dai hrană la vreme potrivită.
28 Tu le dai hrană, iar ele o adună,
tu îţi deschizi mâna şi ele se satură de bunătăţi. R.

29bc Dacă îţi ascunzi faţa, ele se înspăimântă,
dacă le iei suflarea, ele îşi dau duhul şi se întorc în ţărână.
30 Tu îţi trimiţi Duhul şi ele vor fi create,
şi vei reînnoi faţa pământului. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE In 17,17ba
(Aleluia) Adevăr este cuvântul tău, Doamne. Consacră-i în adevărul tău! (Aleluia)

EVANGHELIA
Ceea ce iese din om, aceea îl face pe om impur.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Marcu 7,14-23
În acel timp, Isus, chemând din nou mulţimea, le-a spus: „Ascultaţi-mă cu toţii şi înţelegeţi! 15 Nu este nimic în afara omului care, intrând în el, să-l poată face impur, însă cele care ies din om, acelea îl fac pe om impur. 16 Cine are urechi pentru a asculta, să asculte!” 17 Când a intrat în casă, plecând de la mulţime discipolii săi l-au întrebat despre parabolă, 18 iar el le-a spus: „Cum, şi voi sunteţi nepricepuţi? Nu înţelegeţi că tot ceea ce intră din afară în om nu poate să-l facă impur? 19 Deoarece nu intră în inimă, ci în trup şi apoi este eliminat în loc ascuns”. Astfel, declara pure toate alimentele. 20 Şi le-a mai zis: „Ceea ce iese din om, aceea îl face pe om impur. 21 Căci din inima omului ies: gândurile rele, desfrânările, furturile, crimele, 22 adulterele, lăcomiile, răutăţile, înşelăciunea, desfrâul, ochiul rău, blasfemia, îngâmfarea, necugetarea. 23 Toate aceste rele ies dinăuntru şi-l fac pe om impur”.

Cuvântul Domnului

1 gând despre „Fuga de noi înșine este calea cea mai sigură pentru a fi superficiali și materialiști

  1. Daca are sens, cu adevărat m-am atins meditația de azi.. ca multe altele.
    Mulțumesc,padre!
    Dumnezeu să ne ajute sa fim cum Ne Vrea EL!!

    Să facem voința Sa!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: