Grija lumii și pofta amăgitoare a bogăției

ispita banuluiÎnainte de patima, moartea și învierea Domnului, evangheliile ne-au redat momentul în care Iuda ia 30 de arginți pentru a-l trăda pe Mântuitorul. Astăzi, după înviere, soldații iau „mulți arginți” pentru a denatura adevărul despre Cristos. Vedem astfel cum arginții, banii au forța de a corupe inima, de a împinge omul spre trădare, spre falsitate, minciună, spre o viață trăită departe de adevăr și de lumina lui Cristos cel înviat. Pofta de avere și arginții ne pot strica Paștele!

Însuși Cristos, în timp ce predica mulțimilor, ne-a avertizat asupra acestui pericol: „Fiți atenți și păziți-vă de orice lăcomie; deoarece chiar și atunci când cineva este bogat, viața lui nu constă în ceea ce are”… Cât de tristă este soarta omului care „adună comori pentru sine, dar nu este bogat înaintea lui Dumnezeu” (Lc 12,15.21). Cât de trist este cel care deja se lasă frământat de grijile acestei lumi, uitându-l într-un colț al inimii pe Cristos înviat. Pofta de avere, lăcomia este dușmanul care ne ademenește și vrea să ne răpească din sulfet și din casă atmosfera sfântă a învierii. Să fim atenți pentru că „grija lumii și pofta amăgitoare a bogăției” pot înăbuși în noi învierea lui Cristos, pot distruge roadele Paștelui pe care încă îl sărbătorim (cf. Mt 13,22).

Dacă dorim să simțim în continuare Învierea lui Cristos să cântăm în această zi împreună cu Psalmistul: „Păzeşte-mă, Dumnezeule, pentru că în tine îmi caut refugiu!”. Să ne păzească Domnul și să fie el sfătuitorul nostru: luminați de el să ne alegem cu grijă felul în care ne petrecem zilele de după Înviere. Prin felul în care trăim să putem cânta: „Inima mea se bucură şi sufletul meu tresaltă de bucurie; ba chiar şi trupul meu se va odihni în siguranţă”.

Ce planuri avem pentru această zi? Cristos vrea să ne transforme în mesageri ai învierii. Domnul vrea ca vestea cea bună a învierii să ajungă la toată lumea. Ceea ce a spus femeilor venite la mormânt ne spune și nouă: „Bucurați-vă! Nu vă temeţi! Mergeţi şi daţi de ştire fraţilor mei să meargă în Galileea şi acolo mă vor vedea!”. La cine am putea merge pentru a anunța învierea? Să ne gândim la acele persoane care poate sunt singure, în suferință și care nu au simțit lumina și speranța aduse de Domnul gloriei. Să mergem și să-i vizităm pe cei singuri, pe cei bolnavi, pe cei părăsiți. Să-l purtăm pe Cristos înviat lumii și vom da Pământului o nouă strălucire. Să nu lăsăm învierea Domnului să dureze doar o zi. Să nu ne întoarcem la ceea ce nu corespunde cu gloria celui înviat. Să-l rugăm pe Domnul să ne facă cunoscută „cărarea vieții”, acel drum pe care să putem păși trăind învierea cât mai mult timp, cu inima curată, departe de orice păcat, departe de orice lăcomie.


Caută acele mijloace de har
prin care poți face ca învierea Domnului să dureze mai mult de o zi
și vestea cea bună să ajungă la toată lumea,
mai ales la cei părăsiți și descurajați.


17 aprilie 2017 

Luni din octava Paştelui
Ss. Ilie, Paul şi Isidor, m.
Fap 2,14.22-33; Ps 15; Mt 28,8-15

LECTURA I
Pe acest Isus, Dumnezeu l-a înviat şi noi toţi suntem martorii acestui fapt.
Citire din Faptele Apostolilor 2,14.22-33
În ziua de Rusalii, Petru, stând în picioare, împreună cu cei unsprezece, şi-a ridicat glasul şi le-a vorbit: „Bărbaţi iudei şi voi toţi care locuiţi în Ierusalim, să vă fie cunoscută aceasta şi fiţi atenţi la cuvintele mele! 22 Pe Isus Nazarineanul, bărbat adeverit de Dumnezeu între voi prin fapte puternice, minuni şi semne pe care le-a făcut Dumnezeu prin el în mijlocul vostru, după cum voi înşivă ştiţi, 23 pe acesta, care a fost dat după planul stabilit şi preştiinţa lui Dumnezeu şi pe care voi l-aţi răstignit şi ucis prin mâinile celor fărădelege, 24 pe acesta, Dumnezeu l-a înviat, eliberându-l de durerile morţii, deoarece nu era posibil să fie ţinut sub puterea ei. 25 Căci David spune cu privire la el: «Îl vedeam mereu în faţa mea pe Domnul, căci el este la dreapta mea ca să nu mă clatin. 26 De aceea s-a bucurat inima mea şi limba mea a tresăltat de veselie; ba, mai mult, şi trupul meu se va odihni în speranţă, 27 pentru că nu vei lăsa sufletul meu în locuinţa morţilor şi nici nu vei permite ca sfântul tău să vadă putrezirea. 28 Mi-ai făcut cunoscute căile vieţii, mă vei umple de bucurie cu prezenţa ta». 29 Fraţilor, să-mi fie permis să vă vorbesc cu îndrăzneală despre patriarhul David: el a murit şi a fost îngropat şi mormântul lui este printre noi până în ziua de azi. 30 Dar fiind profet şi ştiind că Dumnezeu îi făcuse jurământ să aşeze pe tronul său un descendent al lui, 31 el a văzut dinainte şi a vorbit despre învierea lui Cristos: «El nu a fost lăsat în locuinţa morţilor şi nici trupul lui nu a văzut putrezirea». 32 Pe acest Isus, Dumnezeu l-a înviat şi noi toţi suntem martorii acestui fapt. 33 Înălţat fiind acum la dreapta lui Dumnezeu şi primind de la Tatăl promisiunea Duhului Sfânt, l-a revărsat pe acesta, aşa cum vedeţi şi auziţi voi”.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 15(16),1-2a şi 5.7-8.9-10.11 (R.: 1)
R.: Păzeşte-mă, Dumnezeule, pentru că în tine îmi caut refugiu!
sau:
Aleluia.

1 Păzeşte-mă, Dumnezeule, pentru că îmi caut refugiu în tine!
2a I-am spus Domnului: „Tu eşti Dumnezeul meu”.
5 Domnul este partea mea de moştenire şi cupa mea cu sorţi,
tu eşti acela care ai în mână soarta mea. R.

7 Îl binecuvântez pe Domnul, care m-a sfătuit,
la aceasta până şi noaptea mă îndeamnă inima.
8 Îl am mereu în faţa ochilor pe Domnul;
dacă el este la dreapta mea, nu mă clatin. R.

9 De aceea, inima mea se bucură şi sufletul meu tresaltă de bucurie;
ba chiar şi trupul meu se va odihni în siguranţă,
10 deoarece nu vei lăsa sufletul meu în locuinţa morţilor,
nici nu vei îngădui ca cel credincios al tău să vadă putrezirea. R.

11 Tu îmi vei face cunoscută cărarea vieţii;
în faţa ta sunt bucurii depline
şi desfătări veşnice la dreapta ta. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE Ps 117(118),24
(Aleluia) Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm şi să ne veselim în ea! (Aleluia)

EVANGHELIA
Daţi de ştire fraţilor mei să meargă în Galileea şi acolo mă vor vedea.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 28,8-15
În acel timp, femeile, plecând în grabă de la mormânt, cu frică şi cu bucurie mare, au alergat să dea de ştire discipolilor lui. 9 Şi, iată, Isus le-a venit în întâmpinare şi le-a zis: „Bucuraţi-vă!” Iar ele, apropiindu-se, i-au cuprins picioarele şi l-au adorat. 10 Atunci Isus le-a zis: „Nu vă temeţi! Mergeţi şi daţi de ştire fraţilor mei să meargă în Galileea şi acolo mă vor vedea!” 11 După ce au plecat ele, iată că unii din gardă au venit în cetate şi au dat de ştire arhiereilor despre toate cele întâmplate. 12 Aceştia, reunindu-se în consiliu cu bătrânii, au dat suficient de mulţi arginţi soldaţilor, 13 zicând: „Să spuneţi: «Discipolii lui au venit noaptea şi l-au furat pe când noi dormeam!» 14 Şi dacă va afla guvernatorul despre asta, îl vom convinge noi şi vă vom scăpa de neplăceri”. 15 Ei, luând arginţii, au făcut aşa cum au fost instruiţi. Astfel, zvonul acesta s-a răspândit la iudei până azi.

Cuvântul Domnului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: