Cum să înțeleg aceste cuvinte dacă nu mi le explică nimeni?


preotii„Cred că Isus Cristos este Fiul lui Dumnezeu” (Fap 8,37). Repetă! Spune din nou, cu voce tare: „Eu cred că Isus Cristos este Fiul lui Dumnezeu”. Rostind cuvintele să ne privim în oglindă și să ne întrebăm: „Eu chiar cred?”. Chiar credem că Isus din Nazaret este Fiul lui Dumnezeu?

Cuvintele bărbatului etiopian reprezintă mărturisirea de credință la care trebuie să ajungă mintea și inima noastră. Setea de cunoaștere și de înțelegere care ne caracterizează viața trebuie să fie călăuzită de această dorință: „Nu vreau să știu nimic altceva decât pe Isus Cristos, și pe acesta răstignit” (cf. 1Cor 2,2). Să privim la bărbatul etiopian și la pasiunea sa pentru cuvântul Domnului și să ne întrebăm: „Noi ce citim și de ce citim”? El citea din Cartea profetului Isaia, citea din Sfânta Scriptură în timp ce se întorcea de la Ierusalim, de la rugăciune. Noi ce citim când ne întoarcem de la Biserică? Când am citit ultima dată din Biblie? Ce anume ne interesează cel mai mult în această viață? Pe ce loc este credința? Dar sufletul? Dar viața veșnică? Să ne amintim cuvintele lui Cristos: „Viața veșnică aceasta este: să te cunoască pe tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe cel pe care l-ai trimis, pe Isus Cristos” (cf. In 17,3).

Pentru a-l cunoaște pe Dumnezeu, Biblia a rămas izvorul nesecat de la care trebuie să ne potolim zilnic setea. Însă din inimile oamenilor răsună și astăzi: „Cum să înțeleg aceste cuvinte dacă nu mi le explică nimeni? Cum aș putea să cred dacă nu e nimeni lângă mine care să mă îndrume?” (cf. Fap 8,31).

Toți avem nevoie de un îndrumător spiritual. Fiecare creștin trebuie să aibă un „duhovnic” care să-l călăuzească, un „părinte spiritual” care să-l ajute să renască din „apă și Duh Sfânt” (cf. In 3,5). Părintele spiritual nu poate fi înlocuit nici de psiholog, nici de prieteni, nici de colegi, nici măcar de soț sau de „autosuficiența” unei minți sclipitoare. Toți avem nevoie de un „duhovnic”! Mulți, prea mulți se pierd și își pierd și vocația (seminariști, preoți, persoane consacrate, soți) tocmai pentru că nu se lasă însoțiți, călăuziți de un „părinte spiritual” care să le „explice Scripturile”, care să-i țină aproape de sacramente, mai ales de Euharistie – pâinea vieții.

Să privim la Isus, pâinea vieții coborâtă din cer. Mai mult, să mergem la el, să ne lăsăm atrași de Tatăl spre Cristos. Să ne hrănim cu pâinea coborâtă din cer, cu pâinea care ne ține vii pentru veșnicie (cf. In 6,48-51). Doar așa vom simți cum înșuși Dumnezeu ne hrănește și ne explică Scripturile prin cei pe care i-a rânduit „apostoli, evangheliști, păstori și învățători până când vom ajunge toți la unitatea credinței și a cunoașterii Fiului lui Dumnezeu, la omul desăvârșit” (cf. Ef 4,11-13).


Avem nevoie de îndrumători spirituali
care să ne explice Scripturile
și să ne hrănească cu pâinea vieții.
„Cine crede are viaţa veşnică” (In 6,47).


4 mai 2017 

Joi din săptămâna a 3-a a Paştelui
Sf. Florian, m.
Fap 8,26-40; Ps 65; In 6,44-51

LECTURA I
Iată, apă! Ce mă împiedică să fiu botezat?
Citire din Faptele Apostolilor 8,26-40
În acel timp, un înger al Domnului i-a vorbit lui Filip, spunând: „Ridică-te şi mergi spre sud, pe drumul care coboară de la Ierusalim la Gaza, care este pustiu!” 27 Iar el, ridicându-se, s-a dus. Şi iată că un bărbat etiopian, eunuc, demnitar al reginei Candace a etiopienilor, care era mai mare peste întregul ei tezaur, fusese la Ierusalim ca să se prosterne. 28 Se întorcea acum aşezat în carul său şi citea din Profetul Isaia. 29 Duhul i-a spus lui Filip: „Du-te şi apropie-te de carul acela”. 30 Atunci Filip a alergat şi l-a auzit pe eunuc citind din Profetul Isaia. El l-a întrebat: „Înţelegi ce citeşti?” 31 El i-a răspuns: „Cum aş putea, dacă nimeni nu mă îndrumă?” Şi l-a rugat pe Filip să se urce şi să se aşeze lângă el. 32 Fragmentul din Scriptură pe care îl citea era acesta: „Ca o oaie a fost dus la înjunghiere şi ca un miel fără glas înaintea celui care îl tunde, aşa nu şi-a deschis gura. 33 Pentru umilinţa lui, judecata i-a fost anulată; cine ar putea număra descendenţa lui? Căci viaţa lui a fost luată de pe pământ”. 34 Eunucul i-a răspuns lui Filip şi i-a zis: „Te rog, despre cine vorbeşte profetul aici: despre el însuşi sau despre un altul?” 35 Atunci, deschizându-şi gura, Filip a început de la Scriptura aceasta să-i anunţe vestea cea bună despre Isus. 36 Şi în timp ce mergeau, au ajuns la o apă, iar eunucul a zis: „Iată, apă! Ce mă împiedică să fiu botezat?” 37Atunci Filip i-a spus: „Dacă crezi din toată inima, vei fi mântuit”. Iar el a răspuns: „Cred că Isus Cristos este Fiul lui Dumnezeu”. 38 A poruncit să stea carul, au coborât amândoi în apă, şi Filip, şi eunucul, şi Filip l-a botezat. 39 Dar când au ieşit din apă, Duhul Domnului l-a răpit pe Filip şi eunucul nu l-a mai văzut, dar şi-a urmat drumul bucurându-se. 40 Iar Filip, dintr-odată, s-a aflat la Azot şi cutreiera toate cetăţile predicând evanghelia, până când a ajuns la Cezareea.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 65(66),8-9.16-17.20 (R.: 1)
R.: Strigaţi-i de bucurie lui Dumnezeu voi, toţi locuitorii pământului!
sau:
Aleluia.

8 Binecuvântaţi, popoare, pe Dumnezeul nostru,
faceţi să răsune glasul laudei sale!
9 El aduce sufletele noastre la viaţă
şi nu îngăduie să ni se clatine piciorul. R.

16 Toţi cei care vă temeţi de Dumnezeu, veniţi şi ascultaţi
şi vă voi spune tot ce a făcut Domnul pentru mine!
17 Am strigat către el cu gura mea
şi buzele mele au început să-l preamărească! R.

20 Binecuvântat să fie Dumnezeu
care nu respinge rugăciunea mea
şi nu îndepărtează de la mine îndurarea lui! R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE In 6,51ab
(Aleluia) „Eu sunt pâinea cea vie care s-a coborât din cer, spune Domnul. Dacă mănâncă cineva din această pâine, va trăi în veci”. (Aleluia)

EVANGHELIA
Eu sunt pâinea cea vie, care s-a coborât din cer.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 6,44-51
În acel timp, Isus le spunea mulţimilor: „Nimeni nu poate să vină la mine dacă nu-l atrage Tatăl care m-a trimis şi eu îl voi învia în ziua de pe urmă. 45 Este scris în profeţi: «Şi toţi vor fi învăţaţi de Dumnezeu”. Oricine a auzit şi a învăţat de la Tatăl vine la mine. 46 Nu că l-a văzut cineva pe Tatăl, decât numai cel care este de la Dumnezeu: acesta l-a văzut pe Tatăl. 47 Adevăr, adevăr vă spun: cine crede are viaţa veşnică. 48 Eu sunt pâinea vieţii. 49 Părinţii voştri au mâncat mana în pustiu şi au murit. 50 Aceasta este pâinea care se coboară din cer ca, dacă mănâncă cineva din ea, să nu moară. 51 Eu sunt pâinea cea vie care s-a coborât din cer. Dacă mănâncă cineva din această pâine, va trăi în veci, iar pâinea pe care o voi da eu este trupul meu pentru viaţa lumii”.

Cuvântul Domnului

Categorii:Predici si meditatiiEtichete:, , , , ,

1 comentariu

  1. Adevarat.
    Insa nimeni nu poate spune Isus este Domn daca nu este atins de Duhul Sfant.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: