Purtaţi-vă cu iscusinţă

plans lacrimi tristete durereEste uimitoare viteza cu care trecem prin viață. Iată, suntem din nou la sfârșitul săptămânii. Privim în urmă și vedem cum s-a scurs timpul, cum s-au dus zilele, ba chiar anii. Ce am realizat bun pentru mântuirea noastră în această săptămână? Care ne sunt planurile pentru acest weekend? Dar pentru săptămâna viitoare? Îl includ ele pe Cristos care a spus „Mă duc să vă pregătesc un loc. Şi, după ce mă voi duce şi vă voi pregăti un loc, voi veni din nou şi vă voi lua la mine, pentru ca să fiţi şi voi acolo unde sunt eu” (In 14,2)? Dacă Domnul se întoarce chiar astăzi, suntem pregătiți? Sau poate că va reveni duminică sau săptămâna viitoare, unde și cum ne va găsi?

„Purtaţi-vă cu iscusinţă”, ne îndeamnă autorul sacru (Ps 2,10). Să nu trăim ca și cum Cristos a trecut și nu se mai întoarce. Trebuie să înțelegem și să ne întipărim bine în inimă: noi nu aparținem unui Cristos care a trecut, ci suntem ai lui Cristos care vine. Pe el trebuie să-l așteptăm și despre el trebuie să dăm mărturie, căci însuși Domnul ne spune: „Dacă cineva se rușinează de mine și de cuvintele mele, și Fiul Omului se va rușina de el, când va veni în gloria sa și a Tatălui și a sfinților îngeri” (Lc 9,26).

Acest adevăr – „cuvântul acestei mântuiri”, cum spune Paul (Fap 13,26) – nu ne-a fost împărtășit pentru a ne descuraja sau înspăimânta: „Să nu se tulbure inima voastră! Credeți în Dumnezeu!” (In 14,1). Prin credință să ne liniștim inima și să privim cu speranță spre Cristos „care ne pregătește un loc în casa Tatălui” (In 14,2). Totodată, la credința noastră să adăugăm fapte vrednice de speranța vieții veșnice. Venirea Domnului trebuie să fie pentru noi un imbold spre gesturi concrete de iubire față de aproapele și față de Dumnezeu. Gândul că Domnul vine trebuie să ne facă să „lucrăm la mântuirea noastră cu teamă și cutremur și să împlinim în toate voința lui Dumnezeu” (cf. Fil 2,12-13).

La acest sfârșit de săptămână simțim în sufletul nostru „tensiunea” așteptării lui Cristos? În casa, în familia, în comunitatea noastră, sunt semnele „vegherii înțelepte”, semnele așteptării mirelui (cf. Mt 25,1-12)? Să refacem planurile noastre pentru această zi, pentru acest weekend, ținând cont de însuși cuvântul lui Isus: „Aveți grijă de voi înșivă ca nu cumva inimile voastre să se îngreuieze în necumpătare, beție și grijile vieții, iar ziua aceea să se abată asupra voastră pe neașteptate, ca un laț; căci ea va veni asupra tuturor acelora care locuiesc pe fața întregului pământ. Vegheați, așadar, în orice moment și rugați-vă ca să fiți în stare să fugiți de toate cele ce se vor întâmpla și să stați în picioare în fața Fiului Omului” (Lc 21,34-36).


Să-l așteptăm pe Domnul muncind la mântuirea noastră!
Cristos sigur va veni
și „orice ochi îl va vedea”,
chiar și cei care nu cred și-l resping.
În acea zi mulți vor izbucni în plâns (cf. Ap 1,7).


12 mai 2017 

Vineri din săptămâna a 4-a a Paştelui
Ss. Nereu şi Ahile, m. *; Pancraţiu, m. *
Fap 13,26-33; Ps 2; In 14,1-6

LECTURA I
Dumnezeu şi-a împlinit promisiunea, înviindu-l pe Isus.
Citire din Faptele Apostolilor 13,26-33
În zilele acelea, când a venit la Antiohia Pisidiei Paul s-a ridicat în sinagogă şi a zis: „Fraţilor, fii din neamul lui Abraham şi aceia dintre voi care sunt temători de Dumnezeu, nouă ne-a fost trimis cuvântul acestei mântuiri. 27 De fapt, cei care locuiesc în Ierusalim şi conducătorii lor nu l-au recunoscut pe Isus, dar, judecându-l, au împlinit cuvintele profeţilor care se citesc în fiecare sâmbătă. 28 Deşi nu au găsit în el niciun motiv de condamnare la moarte, i-au cerut lui Pilat să-l ucidă. 29 După ce au împlinit toate câte erau scrise despre el, l-au dat jos de pe lemn şi l-au pus într-un mormânt. 30 Dar Dumnezeu l-a înviat din morţi. 31 Timp de mai multe zile, el s-a arătat acelora care urcaseră cu el din Galileea la Ierusalim şi care acum sunt martorii lui înaintea poporului. 32 Şi noi vă aducem ca o veste bună promisiunea făcută părinţilor, 33 pe care Dumnezeu a împlinit-o pentru copiii lor, pentru noi, înviindu-l pe Isus, aşa cum este scris în psalmul al doilea: «Fiul meu eşti tu, eu astăzi te-am născut»”.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 2,6-7.8-9.10-11 (R.: 7b)
R.: Tu eşti Fiul meu, eu astăzi te-am născut.
sau:
Aleluia.

6 „Eu sunt acela care l-am uns pe regele meu în Sion,
pe muntele meu cel sfânt!”
7 Voi vesti hotărârea Domnului;
el mi-a zis: „Tu eşti Fiul meu,
eu astăzi te-am născut. R.

8 Cere-mi şi-ţi voi da popoarele ca moştenire
şi marginile pământului, în stăpânire!
9 Tu le vei zdrobi cu un toiag de fier
şi le vei sfărâma ca pe vasul olarului!” R.

10 Acum, dar, regilor, purtaţi-vă cu iscusinţă,
trageţi învăţătură, judecători ai pământului!
11 Slujiţi-i Domnului cu frică,
bucuraţi-vă cu teamă! R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE In 14,6
(Aleluia) „Eu sunt calea, adevărul şi viaţa, spune Domnul. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin mine”. (Aleluia)

EVANGHELIA
Eu sunt calea, adevărul şi viaţa.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Ioan 14,1-6
În acel timp, Isus le-a spus discipolilor săi: „Să nu se tulbure inima voastră! Credeţi în Dumnezeu şi credeţi în mine! 2 În casa Tatălui meu sunt multe locuinţe. Dacă n-ar fi aşa, v-aş fi spus: «Mă duc să vă pregătesc un loc»? 3 Şi, după ce mă voi duce şi vă voi pregăti un loc, voi veni din nou şi vă voi lua la mine, pentru ca să fiţi şi voi acolo unde sunt eu. 4 Şi unde mă duc eu, voi ştiţi calea”. 5Toma i-a zis: „Doamne, nu ştim unde te duci. Cum am putea şti calea?” 6 Isus i-a spus: „Eu sunt calea, adevărul şi viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin mine”.

Cuvântul Domnului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: