Predicăm Evanghelia, dar trăim după Legea talionului…


om ingandurat_trist_dezorientatÎntr-o lume plină de ură și violență nu este tocmai ușor să citești și să trăiești Evanghelia care propune iubirea și iertarea. Omului contemporan i se pare nedreaptă până și Legea talionului: e prea puțin ochi pentru ochi și dinte pentru dinte. Noi vrem răzbunare!

Dacă nu ne vom întoarce la Evanghelie, la legea iubirii și a iertării, vom sfârși prin a ne autodistruge. Ne alimentăm ura, ne deprindem cu violența și semănăm cu o bombă gata să explodeze și să distrugă totul în jurul nostru. Albert Einstein spunea că dacă vrem ca speciile noastre să supraviețuiască, dacă vrem să salvăm lumea atunci „iubirea este unicul răspuns. Probabil nu suntem încă pregătiți să creăm o bombă a iubirii, un mecanism destul de puternic pentru a distruge ura, egoismul și lăcomia care devastează planetă. Cu toate acestea, fiecare individ poartă cu sine un mic, dar puternic generator de iubire, a cărui energie așteaptă să fie eliberată”. Fiecare om are în sine această putere de a răspândi iubirea, de a nu răspunde cu ură la ură.

Știm, a ierta este dificil, mai ales atunci când vorbim de dureri profunde, de dezamăgiri venite de la oameni apropiați. Nu degeaba spunem: „A greși e omenește, a ierta este divin”. A ierta este dificil pentru că iertarea nu înseamnă să uiți, ci înseamnă să începi să-l privești pe celălalt cu privirea lui Cristos, cu speranța convertirii. Doar prin Cristos și cu Cristos putem împlini în viața noastră legea iubirii. Toți avem nevoie de Cristos dacă vrem să schimbăm această lume, dacă vrem să eliberăm această lume de rău, de ură și de violență! Sfântul părinte papa Ioan Paul al II-lea spunea: „Pentru orice om este valabilă chemarea lui Cristos la convertirea de la un comportament dăunător și de la violența pe care o simte mereu în trupul său. Nu există nici un om care să nu aibă nevoie să fie eliberat de Cristos, deoarece nu există nici unul care să nu fie, într-o formă mai mică sau mai mare, prizonierul pasiunilor sale”.

Suntem prizonieri ai pornirilor noastre și din cauză că nu stă în firea noastră să punem iubirea mai presus de dreptate, Evanghelia mai presus de Legea talionului. Reușim cu greu să ne controlăm pentru a nu ne lăsa pradă răzbunării, impulsului de a-l „lovi” pe cel care ne „lovește”. Iertarea sau, și mai mult, „întoarcerea celuilalt obraz” nu este un gest pe care îl facem cu ușurință, spontan. Dimpotrivă, de cele mai multe ori suntem tentați să întoarcem răul celor care ne fac rău. Este suficient să ne revizuim viața din ultimul timp pentru a vedea de câte ori am reușit să întoarcem și celălalt obraz și de câte ori ne-am lăsat pradă impulsului de răzbunare. Reușim noi să punem iubirea mai presus de dreptate, iertarea mai presus de răzbunare, generozitatea mai presus de avariție? Cât și cum reușim noi să trăim Evanghelia?


Suntem atât de diferiți de Cristos:
predicăm Evanghelia,
dar trăim după Legea talionului!


19 iunie 2017 

Luni din săptămâna a 11-a de peste an
Ss. Romuald, abate *; Iuliana Falconieri, fc.
2Cor 6,1-10; Ps 97; Mt 5,38-42

LECTURA I
Noi ne prezentăm ca nişte slujitori ai lui Dumnezeu.
Citire din Scrisoarea a doua a sfântului apostol Paul către Corinteni 6,1-10
Fraţilor, deoarece noi colaborăm cu el, vă mai îndemnăm să nu primiţi harul lui Dumnezeu în zadar, 2 căci el spune: „La momentul potrivit te-am ascultat şi în ziua mântuirii te-am ajutat: iată, acum este momentul potrivit, iată, acum este ziua mântuirii!” 3 Noi nu dăm nimănui nicio ocazie de poticnire ca să nu fie defăimată slujirea noastră. 4 Dar în toate noi ne prezentăm ca nişte slujitori ai lui Dumnezeu printr-o mare răbdare în necazuri, în nevoi şi strâmtorări, 5 în bătăi, în închisori şi în răscoale, în osteneli, în vegheri şi în posturi, 6 prin curăţie, prin cunoaştere, prin îndelungă răbdare, prin bunătate, prin Duhul Sfânt şi prin iubire neprefăcută, 7 prin cuvântul adevărului, prin puterea lui Dumnezeu şi prin armele de atac şi de apărare ale dreptăţii, 8 în glorie şi necinste, în defăimare şi în vorbire de bine; consideraţi ca înşelători, deşi suntem fideli adevărului; 9 ca nişte necunoscuţi, deşi suntem bine cunoscuţi; ca unii care sunt pe moarte, deşi iată că trăim; ca nişte pedepsiţi, dar nu omorâţi; 10 ca nişte întristaţi, deşi suntem totdeauna ne bucurăm; ca nişte săraci, deşi îmbogăţim pe alţii; ca unii care nu au nimic, deşi stăpânim toate.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 97(98),1.2-3ab.3cd-4 (R.: 2a)
R.: Domnul a făcut cunoscută mântuirea sa.

1 Cântaţi Domnului un cântec nou,
pentru că a făcut lucruri minunate;
dreapta şi braţul lui cel sfânt
i-au venit în ajutor! R.

2 Domnul şi-a făcut cunoscută mântuirea
şi-a descoperit dreptatea înaintea popoarelor,
3ab şi-a adus aminte de îndurarea şi de fidelitatea lui
faţă de casa lui Israel. R.

3cd Toate marginile pământului
au văzut mântuirea Dumnezeului nostru!
4 Strigaţi către Domnul strigăte de bucurie,
toţi locuitorii pământului!
Aclamaţi, cântaţi psalmi şi tresăltaţi de bucurie! R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE Ps 118(119),105
(Aleluia) Cuvântul tău, Doamne, e făclie pentru paşii mei şi lumină pentru cărările mele. (Aleluia)

EVANGHELIA
Eu însă vă spun: să nu vă împotriviţi celui rău.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 5,38-42
În acel timp, Isus îi învăţa pe discipolii săi, zicând: „Aţi auzit că s-a spus: «Ochi pentru ochi şi dinte pentru dinte!» 39 Eu însă vă spun: să nu vă împotriviţi celui rău; ba, mai mult, dacă cineva te loveşte peste obrazul drept, întoarce-i-l şi pe celălalt! 40 Celui care vrea să te judece şi să-ţi ia tunica, lasă-i şi mantia, 41 iar dacă cineva te-ar constrânge să faci o mie de paşi, mergi cu el două! 42 Celui care îţi cere dă-i şi celui care vrea să împrumute de la tine nu-i întoarce spatele!”

Cuvântul Domnului

Categorii:Predici si meditatii

2 comentarii

  1. A republicat asta pe Prea târziu te-am iubit… și a comentat:

    Suntem atât de diferiți de Cristos:
    predicăm Evanghelia,
    dar trăim după Legea talionului!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: