Tot ce vreţi ca oamenii să facă pentru voi, faceţi şi voi pentru ei

Bunatatea_si_rautateaA fost o vreme când auzeam destul de des: „Ceea ce ţie nu-ţi place, altuia nu face!”. Părea începutul unei educaţii sănătoase. Aceste cuvinte se găsesc chiar şi în Sfânta Scriptură, în Vechiul Testament, în Cartea lui Tobia (cf. Tob 4,15). Însă ele ne par fragile şi bune doar pentru începători, pentru cei care sunt la începutul iniţierii lor umane, morale și creștine. Este prea puţin să te mulţumeşti doar cu „să nu faci răul”. Evanghelia de astăzi, prin Isus Cristos, vine şi pune într-o altă lumină aceste cuvinte, ajutându-ne să facem un pas în față în credinţa şi viaţa noastră.

A fost o vreme (pe care unii încă se încăpăţânează să o trăiască!) în care se spunea: nu fă răul! Isus a venit şi a spus că nu e suficient să nu faci răul, ci trebuie să faci binele. Oamenii care ascultă evanghelia şi vor să o trăiască sunt chemaţi să acţioneze, să iasă din pasivitate sau din indiferenţă şi să facă binele. Să fim atenţi la diferenţa dintre Tobia şi Cristos. Primul spune: „Ceea ce urăști tu, ceea ce ţie nu-ţi place, nu fă nimănui”, adică nu fă ceea ce este rău (cf. Tob 4,15). Cristos însă vine şi spune în evanghelia de astăzi: „Tot ce vreţi ca oamenii să facă pentru voi, faceţi şi voi pentru ei, căci aceasta este Legea şi Profeţii” (Mt 7,12). Altfel spus: faceţi binele!

Să ne întipărim bine în minte și în inimă aceste cuvinte, acest adevăr: „Tot ceea ce trebuie să se întâmple pentru ca răul să câştige este ca oamenii buni să nu facă nimic”. Dacă oamenii buni nu fac nimic, nu acţionează, răul iese triumfător, câştigă teren. Oamenii buni, creştinii buni, trebuie să acţioneze, să facă binele. Este o necesitate! Trebuie să cerem harul de a face binele şi-l vom primi. Trebuie să căutăm modalitatea de a fi buni şi o vom găsi. Trebuie să învăţăm să batem la acele uşi care ni se vor deschide şi ne vor lumina spre o viaţă mai plină de credinţă, o credinţă plină de fapte, nu de cuvinte.

În această luptă pentru ieşirea din pasivitate şi înfăptuirea binelui, Cristos ne este alături şi ne asigură că vom primi de la Tatăl ceresc orice har ne va fi necesar pentru a înfăptui binele. Tatăl nostru ceresc ne va da orice lucru bun pe care îl vom cere. Trebuie să cerem, să căutăm, să batem la poarta milostivirii şi a harului pentru ca răul să nu iasă victorios, ci binele, bunătatea, omul bun. Sunt atât de puternice şi mişcătoare aceste cuvinte: ca răul să câştige este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic. Vai nouă dacă suntem oameni buni, dar nu facem nimic. Vai nouă dacă nu ieşim din indiferenţă, vai nouă dacă am primit Evanghelia, credința, sacramentele și nu le folosim. Vai nouă dacă „dăm cele sfinte câinilor şi arucăm mărgăritarele în faţa porcilor”!


Creştinismul, credinţa noastră, nu este religia lui „nu fă răul” (cf. Tob 4,15),
ci religia lui „fă binele” (cf.
Mt 7,12).
Cum îți trăiești credința?
Ce bine ți-ai propus să faci astăzi?


27 iunie 2017 

Marţi din săptămâna a 12-a de peste an
Sf. Ciril din Alexandria, ep. înv. *
Gen 13,2.5-18; Ps 14; Mt 7,6.12-14

LECTURA I
Să nu fie ceartă între mine şi tine, suntem doar fraţi!
Citire din cartea Genezei 13,2.5-18
În zilele acelea, Abram era foarte bogat în turme, argint şi aur. Dar şi Lot, care călătorea cu Abram, avea turme, cirezi şi corturi. 6 Ţinutul acela nu era în stare să-i ţină ca să locuiască împreună, pentru că averile lor erau mari şi nu puteau să locuiască împreună. 7 Şi a fost ceartă între păstorii turmei lui Abram şi păstorii turmei lui Lot. Canaaneenii şi ferezeii locuiau pe atunci în ţară. 8 Abram i-a spus lui Lot: „Să nu fie ceartă între mine şi tine, între păstorii mei şi păstorii tăi, căci noi suntem fraţi! 9 Nu este, oare, toată ţara înaintea ta? Desparte-te, te rog, de mine! Dacă tu o iei la stânga, eu o iau la dreapta; dacă tu o iei la dreapta, eu o iau la stânga!” 10 Lot şi-a ridicat ochii şi a văzut că toată zona Iordanului era bine udată, căci înainte ca Domnul să fi nimicit Sodoma şi Gomora, ea era ca grădina Domnului, ca ţara Egiptului, cum mergi spre Ţoar. 11 Lot şi-a ales toată zona Iordanului şi a plecat Lot spre răsărit; şi s-au despărţit unul de altul. 12 Abram a locuit în ţara Canaan, iar Lot a locuit în cetăţile din zonă şi şi-a fixat corturile până la Sodoma. 13 Oamenii din Sodoma erau foarte răi şi foarte păcătoşi în faţa Domnului. 14 Domnul i-a spus lui Abram după ce Lot s-a despărţit de el: „Ridică-ţi ochii şi priveşte, din locul în care eşti acum, spre nord şi spre sud, spre est şi spre vest! 15 Căci toată ţara pe care o vezi ţi-o voi da ţie şi descendenţei tale până în veci. 16 Voi pune să fie descendenţa ta ca pulberea pământului. Dacă va putea cineva să numere pulberea pământului, va putea să numere şi descendenţa ta. 17 Ridică-te, umblă prin ţară în lung şi în lat, căci ţie ţi-o voi da!” 18 Abram şi-a ridicat corturile, a mers şi s-a stabilit la terebinţii din Mambre, care sunt lângă Hebron. Şi a zidit acolo un altar Domnului.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 14(15),2-3.4ab.5 (R.: cf. 1a)
R.: Cei cu inima curată vor locui în casa Domnului.

2 Cel care umblă fără prihană,
face dreptatea şi spune adevărul din inimă;
3 cel care nu calomniază cu limba.
Şi nu face rău semenului său,
nici nu aruncă ocară asupra aproapelui. R.

4ab În ochii săi, cel nelegiuit e vrednic de tot dispreţul,
dar îi cinsteşte pe cei care se tem de Domnul. R.

5 Nu-şi împrumută banii pentru dobândă
şi nu ia mită împotriva celui fără vină.
Cel care trăieşte acestea
nu se va clătina în veci! R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE In 8,12bd
(Aleluia) „Eu sunt lumina lumii, spune Domnul. Cine mă urmează va avea lumina vieţii”. (Aleluia)

EVANGHELIA
Tot ce vreţi ca oamenii să facă pentru voi, faceţi şi voi pentru ei!
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 7,6.12-14
În acel timp, Isus le-a spus discipolilor săi: „Nu daţi cele sfinte câinilor şi nu aruncaţi mărgăritarele în faţa porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare şi, întorcându-se, să vă sfâşie! 12 Deci, tot ce vreţi ca oamenii să facă pentru voi, faceţi şi voi pentru ei, căci aceasta este Legea şi Profeţii. 13Intraţi pe poarta strâmtă, pentru că largă este poarta şi lată calea ce duce spre pieire şi mulţi sunt cei care intră pe ea! 14 Dar cât de strâmtă este poarta şi cât de îngustă calea care duce la viaţă! Şi puţini sunt cei care o găsesc”.

Cuvântul Domnulu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat: