Cuvântul divin și banii…

Bucuria Domnului
Bucuria Domnului este puterea noastră!

Atunci când în inima noastră ajunge cuvântul Domnului, ne comportăm așa cum facem și cu banii: într-un fel gândim despre ei când nu-i avem și visăm ce am face dacă i-am avea, și altfel acționăm atunci când chiar îi avem. Spunem deseori că dacă Dumnezeu ne-ar vorbi am face cutare și cutare lucru, ba chiar ne-am converti. Apoi Dumnezeu ne vorbește, ne arată calea, ne oferă lumina legilor sale, înțelepciunea sa, dar noi preferăm planurile întunecate și egoiste ale ființei noastre.

Se povestește despre un tânăr că, în timp ce mergea pe drum, a văzut pe jos un bănuţ rătăcit. La gândul că şi un bănuţ are valoare, l-a luat şi l-a pus în pungă.

Pe cale, cugeta în sinea sa: „Ce aş fi făcut dacă găseam o mie de lei? Le-aş fi cumpărat părinţilor mei daruri!” Doar ce şi-a sfârşit crâmpeiul de gând, cum observă că punga s-a mărit puţin. Se uită în ea şi vede 1000 de lei.

„Ciudat! – se miră tânărul – a fost un bănuţ şi acum sunt 1000 de lei! Dar ce aş fi făcut dacă găseam 10000 de lei? Aş fi cumpărat o vacă şi le-aş fi dat părinţilor mei lapte!” Se uită din nou în pungă şi vede 10000 de lei.

„Mare minune!”, s-a bucurat el. „Dar ce aş fi făcut dacă găseam 100000 de lei? Mi-aş fi cumpărat o casă şi ne-am fi mutat în ea împreună cu soţia şi bătrânii mei!” Tânărul a deschis rapid punga şi, într-adevăr, a văzut 100000 de lei!

Adâncindu-se în ale sale, şi-a zis în cele din urmă: „Poate că ar fi bine să nu-mi iau părinţii în noua mea casă… Dacă nu vor fi pe placul soţiei mele..? E de dorit să rămână în vechea lor locuinţă. Şi vaca va fi greu de întreţinut… mai bine îmi cumpăr o capră. Nici daruri nu mai vreau să cumpăr, pentru că am făcut deja prea multe cheltuieli…”

Cum sta el şi cugeta la toate acestea, simte cum punga devine din ce în ce mai uşoară. S-a speriat, a deschis-o, iar acolo şi-a văzut bănuţul fermecat, singur-singurel…

Povestea aceasta nu este despre bani, ci despre noi: noi în fața darurilor lui Dumenzeu, noi în fața poruncilor sale, noi în fața dragostei pe care ar trebui să o avem față de Dumnezeu și față de aproapele. Mai mult, nu este o poveste, ci este viața noastră, pentru că tocmai viața noastră, faptele noastre vorbesc mai mult decât orice altă poveste. Deseori, suntem tocmai noi cei care am împiedicat cuvântul lui Dumenzeu să rodească în noi, am refuzat să ne purtăm pașii pe cărările vieții și să urmăm legea Domnului. Poate am făcut aceasta chiar astăzi. Sau poate avem astfel de planuri pentru astăzi sau pentru acest sfârșit de săptămână.

Să ne aducem aminte de Domnul Dumnezeul nostru și de cuvintele vieții veșnice. Să nu ne amăgim: „Fericiţi sunt doar cei care păstrează cuvântul lui Dumnezeu într-o inimă bună şi aduc roade întru răbdare” (cf. Lc 8,15).


„Legea Domnului este desăvârşită,
înviorează sufletul, înveselesc inima.
Poruncile Domnului sunt strălucitoare, luminează ochii” (cf. Ps 18,8-9).


28 iulie 2017 

Vineri din săptămâna a 16-a de peste an
Sf. Victor I, pp. m.
Ex 20,1-17; Ps 18; Mt 13,18-23

LECTURA I
Legea a fost dată prin Moise.
Citire din cartea Exodului 20,1-17
În zilele acelea, Dumnezeu a rostit toate aceste cuvinte: Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, care te-a scos din ţara Egiptului, din casa sclaviei. 3 Să nu ai alţi dumnezei afară de mine! 4 Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare cu cele care sunt în ceruri, sus, sau cu cele de jos, de pe pământ, sau cu cele care sunt în apele de sub pământ! 5 Să nu te închini lor şi să nu le slujeşti, căci eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos care pedepsesc vina părinţilor în fii până la a treia şi a patra generaţie pentru cei ce mă urăsc 6 şi mă îndur până la a mia generaţie de cei care mă iubesc şi păzesc poruncile mele! 7 Să nu iei în zadar numele Domnului Dumnezeului tău; căci Domnul nu va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în zadar numele lui! 8 Adu-ţi aminte de ziua de sabat ca s-o sfinţeşti! 9 Să lucrezi şase zile şi să-ţi faci toate lucrările tale! 10 Dar ziua a şaptea este ziua de odihnă, închinată Domnului Dumnezeului tău. Să nu faci nicio lucrare nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sclavul tău, nici sclava ta, nici animalele tale, nici străinul care este înăuntrul porţilor tale! 11 Căci în şase zile a făcut Domnul cerurile şi pământul şi marea şi tot ceea ce este în ele, iar în ziua a şaptea s-a odihnit: de aceea a binecuvântat Domnul ziua de sabat şi a sfinţit-o. 12Cinsteşte-i pe tatăl tău şi pe mama ta ca să ţi se lungească zilele în ţara pe care ţi-o dă Domnul Dumnezeul tău! 3 Să nu ucizi! 14 Să nu comiţi adulter! 15 Să nu furi! 16 Să nu dai mărturie falsă împotriva aproapelui tău! 17 Să nu pofteşti casa aproapelui tău; să nu pofteşti soţia aproapelui tău, nici sclavul lui, nici sclava lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru care este al aproapelui tău!”

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 18(19),8.9.10.11 (R.: In 6,68b)
R.: Tu, Doamne, ai cuvintele vieţii veşnice!

8 Legea Domnului este desăvârşită,
înviorează sufletul;
mărturia Domnului este adevărată,
îl face înţelept pe cel neştiutor. R.

9 Orânduirile Domnului sunt drepte, înveselesc inima,
poruncile Domnului sunt strălucitoare,
luminează ochii. R.

10 Teama de Domnul este curată,
rămâne pentru totdeauna;
judecăţile Domnului sunt adevărate,
toate sunt drepte. R.

11 Ele sunt mai de dorit decât aurul
şi decât mult aur pur,
mai dulci decât mierea şi decât fagurele proaspăt. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE cf. Lc 8,15
(Aleluia) Fericiţi sunt cei care păstrează cuvântul lui Dumnezeu într-o inimă bună şi aduc roade întru răbdare. (Aleluia)

EVANGHELIA
Cine ascultă cuvântul şi-l înţelege, acesta aduce rod.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 13,18-23
În acel timp, Isus le-a spus discipolilor săi: Aşadar, ascultaţi parabola semănătorului! 19 Oricine ascultă cuvântul împărăţiei şi nu-l înţelege, vine Cel Rău şi răpeşte ceea ce a fost semănat în inima lui: acesta este ce s-a semănat de-a lungul drumului. 20 Ce a fost semănat pe loc pietros este cel care ascultă cuvântul şi-l primeşte îndată cu bucurie, 21 dar nu are rădăcini în sine, este de scurtă durată; când vine o încercare sau o persecuţie din cauza cuvântului, imediat se scandalizează. 22 Ce a fost semănat între spini este cel care ascultă cuvântul, dar grija lumii şi pofta amăgitoare a bogăţiei înăbuşă cuvântul şi rămâne fără rod. 23 Iar ce a fost semănat în pământ bun este acela care ascultă cuvântul şi-l înţelege. Acesta aduce rod şi face care o sută, care şaizeci, care treizeci”.

Cuvântul Domnului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

paxlaur@yahoo.com 7:00 - 22:00
%d blogeri au apreciat asta: