Trecerea ta prin viața mea este astăzi un „sunet de liniște adâncă”…


Muntele aparitiilor

Muntele aparitiilor si colina sfantului Rozariu

Lecțiile de istorie sunt un important punct de sprijin pentru construirea viitorului. Fiecare fărâmă de istorie învățată poartă cu sine o mare bogăție culturală și educativă, de aceea nimeni nu ar trebui să neglijeze cunoașterea istoriei. Cât de adevărate sunt cuvintele: „Cine nu își cunoaște trecutul, nu are viitor”. Sau: „Cine nu își cunoaște trecutul este condamnat să îl repete”, iar „un popor care nu-și cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții”.

Fiecare perioadă istorică își are punctele ei forte, își are eroii și semnele ei. Isus însuși în sfânta evanghelie de astăzi ne amintește de „semnele” și de personalitățile de care s-au bucurat cei din trecut: Iona, Regina din Sud și Solomon. Toți aceștia au fost un „semn” pentru cei din jurul lor, au influențat viața celor care le-au trăit alături.

În timpul lui Isus, oamenii au venit la el și i-au cerut semne (cf. Lc 11,29). Mulțimea, atunci ca și acum, caută senzaționalul, ceva ce i-ar putea marca pentru totdeauna: nu voiau o convertire care să vină din profunzimile inimii, ci una care să vină din afară, din ceea ce fascinează ochiul. Însă Isus le vorbește despre semnul mormântului și al învierii, despre simbolismul din cele trei zile petrecute de Iona în pântecele peștelui uriaș. Cei din timpul lui Isus nu au înțeles nimic din toate acestea și de aceea, spune Isus, vor fi judecați și condamnați de generațiile care au înțeles semnele timpului lor, cum au înțeles ninivitenii, de exemplu.

Acum suntem noi cei care căutăm semne, însă ce fel de semne căutăm? Cele care vorbesc inimii sau cele care fascinează doar ochiul? Iar atunci când le întâlnim pe cele create pentru suflet, ne deschidem ochii inimii? Le vedem? Le înțelegem? Ne convertim? Psalmistul cântă și astăzi: „Domnul şi-a făcut cunoscută mântuirea, şi-a descoperit dreptatea înaintea neamurilor… Toate marginile pământului au văzut mântuirea Dumnezeului nostru!” (Ps 97,2-3). Toate marginile pământului, toți au văzut mântuirea și lucrările Domnului, însă noi le-am văzut?! Simțim noi prezența Domnului în mijlocul nostru, în viața noastră?

Să cerem în această zi, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria, regina Rozariului, harul de a vedea, de a citi și înțelege semnele timpului. Domnul să ne deschidă ochii inimii ca să nu căutăm niciodată prezența sa în lucrurile senzaționale, ci în simplitatea și frumusețea lucrurilor mici, în persoanele care fac parte din viața noastră, în tot ceea ce ni se întâmplă în fiecare zi. Numai prezența Domnului manifestată în simplitate liniștește inima noastră, pentru că însuși Domnul și trecerea sa prin viața noastră sunt un „sunet de liniște adâncă” (cf. 1Rg 19,12).


Să ne deschidem inima
și să privim cu bucurie
spre prezența lui Dumnezeu în mijlocul nostru.
Să-l adorăm prezent în sacramente,
să-l iubim prezent în aproapele,
să-l lăudăm pentru frumusețea creației.


16 octombrie 2017 

Luni din săptămâna a 28-a de peste an
Ss. Margareta M. Alacoque, călug. *; Hedviga, călug. *; Longin, m.
Rom 1,1-7; Ps 97; Lc 11,29-32

LECTURA I
Prin Cristos am primit har şi misiunea apostolică de a duce la ascultarea credinţei toate naţiunile.
Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Romani 1,1-7
Paul, slujitor al lui Cristos Isus, chemat să fie apostol, ales ca să vestească evanghelia lui Dumnezeu, 2 pe care o promisese de mai înainte prin profeţii săi în Sfintele Scripturi, 3 despre Fiul său născut după trup din descendenţa lui David, 4 rânduit Fiu al lui Dumnezeu cu putere, după Duhul sfinţeniei, prin învierea din morţi, Isus Cristos Domnul nostru, 5 prin care am primit har şi misiunea apostolică de a duce la ascultarea credinţei pentru numele său toate neamurile, 6 între care sunteţi şi voi, chemaţi ai lui Isus Cristos: 7 tuturor celor care sunt în Roma, celor iubiţi de Dumnezeu, chemaţi sfinţi, har vouă şi pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, şi de la Domnul Isus Cristos.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 97(98),1.2-3ab.3c-4 (R.: 2a)
R.: Domnul a făcut cunoscută mântuirea sa.

1 Cântaţi Domnului un cântec nou,
pentru că a făcut lucruri minunate;
dreapta şi braţul lui cel sfânt i-au venit în ajutor! R.

2 Domnul şi-a făcut cunoscută mântuirea,
şi-a descoperit dreptatea înaintea neamurilor,
3ab şi-a adus aminte de îndurarea şi fidelitatea lui
faţă de casa lui Israel. R.

3c Toate marginile pământului
au văzut mântuirea Dumnezeului nostru!
4 Strigaţi de bucurie către Domnul,
toţi locuitorii pământului!
Aclamaţi, cântaţi psalmi şi tresăltaţi de bucurie! R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE cf. Ps 94(95),8ab
(Aleluia) Astăzi nu vă împietriţi inimile, ci ascultaţi glasul Domnului! (Aleluia)

EVANGHELIA
Acestei generaţii nu i se va da alt semn, decât semnul lui Iona.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 11,29-32
În acel timp, pe când mulţimea se îngrămădea în jurul lui, Isus a început să le spună: „Această generaţie este o generaţie rea; caută un semn, dar nu i se va da alt semn decât semnul lui Iona. 30Căci aşa cum Iona a devenit un semn pentru niniviteni, tot aşa va fi Fiul Omului pentru această generaţie. 31 Regina din Sud se va ridica la judecată cu oamenii acestei generaţii şi-i va condamna, pentru că ea a venit de la marginile pământului ca să asculte înţelepciunea lui Solomon şi, iată, aici este unul mai mare decât Solomon! 32 Oamenii din Ninive se vor ridica la judecată cu generaţia aceasta şi o vor condamna, pentru că ei s-au convertit la predica lui Iona şi, iată, aici este unul mai mare decât Iona”.

Cuvântul Domnului

Categorii:Predici si meditatiiEtichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: