Greu de cucerit…


Assisi octombrie 2017 11Unii spun că iubirea față de o persoană este direct proporțională cu sacrificiile făcute pentru a ajunge la acea persoană. Altfel spus, ceea ce se obține ușor nu va fi niciodată prețuit ca o adevărată valoare. Plecând de aici, uneori am putea fi încercați de ispita regretului că nu ne-am născut într-o țară de misiuni, într-un loc în care Cristos „este greu de cucerit”. Aici, în inima creștinătății, avem impresia că l-am dobândit pe Cristos fără prea mult efort și poate de aceea nu reușim să-l iubim mai mult. Noi am crescut cu Cristos alături și am început să-l tratăm ca pe un vecin oarecare, uitând că este Domnul. L-am transformat pe Dumnezeu într-un vecin ușor de cucerit și de uitat. În schimb el, Domnul, ca să ne dobândească, s-a întrupat, a suferit, a murit răstignit pe cruce și a înviat. Iubirea lui față de noi este imensă: ne-a dobândit prin prețul sângelui. Însă iubirea noastră față de el este atât de firavă. Trebuie să muncim mai mult pentru a-l avea pe Cristos. Trebuie să învățăm valoarea sacrificiului, a jertfei, în iubire și pentru iubire.

De fapt, ar trebui ca în fiecare zi să plecăm de la zero. Să ne trezim ca și cum nu l-am fi cunoscut deloc pe Cristos și astăzi, abia astăzi învățăm ceva despre el. Cu câtă ardoare în suflet ar trebui să deschidem astăzi evanghelia și să citim despre el. Astăzi ar trebui să răsfoim evangheliile așa cum un suflet îndrăgostit desface nerăbdător o scrisoare de dragoste: vrea să știe ce a mai făcut, ce s-a întâmplat și mai ales cum și când va fi posibil să-și revadă iubirea. Ne lipsește entuziasmul sufletelor îndrăgostite!

Pentru o perioadă de timp, Biserica ne propune să medităm fragmente din Scrisoarea sfântului apostol Paul către romani. Să luăm aminte la aceste cuvinte zguduitoare în care ne putem regăsi: „Deşi l-au cunoscut pe Dumnezeu, ei nu l-au glorificat ca Dumnezeu… au schimbat adevărul lui Dumnezeu în minciună: au cinstit şi au adus cult creaturii în locul Creatorului” (cf. Rom 1,21-25).

Deși l-am cunoscut pe Dumnezeu, nu l-am glorificat și nu l-am iubit. Nu-l iubim! Iar printre consecințele orgoliului care ne împiedică să-l iubim pe Domnul sunt lipsa de respect pentru viață și pentru trup și totodată schimbarea adevărul în minciună. De fapt, schimbarea minciunii în adevăr, pentru că tot felul de minciuni ne sunt vândute (sau le vindem?!) ca adevăr! Vindem și cumpărăm minciuni cu acea seninătate a omului care luptă pentru dreptate și adevăr. Când facem toate aceste lucruri suntem ipocriți: înăbușim adevărul prin nelegiuire (cf. Rom 1,18). Suntem noi cei cărora Isus le spune și astăzi: „Acum, voi, fariseii, curăţaţi exteriorul paharului şi al farfuriei, dar în interiorul vostru sunteţi hrăpăreţi şi răutăcioşi. Nebunilor!” (Lc 11,39-40).


Să ne apropiem de Dumnezeu și de Biblie
cu pasiunea unui suflet îndrăgostit
care dorește să știe mai multe despre iubirea inimii.


17 octombrie 2017 

Marţi din săptămâna a 28-a de peste an
Ss. Ignaţiu din Antiohia, ep. m. **; Osea, profet
Rom 1,16-25; Ps 18; Lc 11,37-41

LECTURA I
Deşi oamenii l-au cunoscut pe Dumnezeu, ei nu l-au preamărit ca Dumnezeu.
Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Romani 1,16-25
Fraţilor, eu nu mă ruşinez de evanghelie, căci ea este puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea oricărui om care crede, mai întâi a iudeului şi apoi a grecului. 17 Căci dreptatea lui Dumnezeu este revelată în ea din credinţă spre credinţă, după cum este scris: „Cel drept va trăi din credinţă”. 18Într-adevăr, mânia lui Dumnezeu se revelează din cer asupra oricărei nelegiuiri şi nedreptăţi a oamenilor care înăbuşă adevărul prin nelegiuire; 19 pentru că ceea ce poate fi cunoscut despre Dumnezeu este vădit în ei, întrucât Dumnezeu li s-a făcut cunoscut. 20 De fapt, realitatea sa invizibilă sau puterea sa veşnică şi dumnezeirea lui pot fi cunoscute cu mintea de la creaţia lumii în făpturile lui, aşa încât ei nu se pot scuza. 21 Căci, deşi l-au cunoscut pe Dumnezeu, ei nu l-au glorificat ca Dumnezeu şi nu i-au adus mulţumire, ci au rătăcit în cugetări inutile, iar inima lor nechibzuită s-a întunecat. 22 Pretinzându-se înţelepţi, au înnebunit 23 şi au înlocuit gloria Dumnezeului nepieritor cu asemănarea chipului omului pieritor, al păsărilor, al patrupedelor şi al reptilelor. 24 De aceea i-a lăsat Dumnezeu pradă necurăţiei, în voia poftelor inimii lor, aşa încât îşi necinstesc singuri trupurile. 25 Aceştia au schimbat adevărul lui Dumnezeu în minciună: au cinstit şi au adus cult creaturii în locul Creatorului, care este binecuvântat în veci. Amin!

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 18(19),2-3.4-5 (R.: 2a)
R.: Cerurile dau mărturie despre slava lui Dumnezeu.

2 Cerurile vorbesc despre slava lui Dumnezeu
şi firmamentul vesteşte lucrarea mâinilor sale.
3 Ziua încredinţează zilei mesajul,
iar noaptea transmite nopţii cunoaşterea. R.

4 Nu e vorbire, nu sunt cuvinte
ale căror glasuri să se poată auzi,
5 şi totuşi vocea lor străbate tot pământul,
vestea lor ajunge la marginile lumii. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE Evr 4,12ad
(Aleluia) Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi plin de putere; el judecă sentimentele şi gândurile inimii. (Aleluia)

EVANGHELIA
Daţi de pomană cele din interior şi, iată, toate vor fi curate pentru voi.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 11,37-41
În acel timp, pe când Isus vorbea, un fariseu l-a invitat să ia masa la el. El a intrat şi s-a aşezat la masă. 38 Văzându-l, fariseul s-a mirat că nu s-a spălat înainte de masă. 39 Atunci, Domnul i-a spus: „Acum, voi, fariseii, curăţaţi exteriorul paharului şi al farfuriei, dar în interiorul vostru sunteţi hrăpăreţi şi răutăcioşi. 40 Nebunilor! Oare cel care a făcut exteriorul n-a făcut şi interiorul? 41 De aceea, daţi de pomană cele din interior şi, iată, toate vor fi curate pentru voi!”

Cuvântul Domnului

Categorii:Predici si meditatiiEtichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: