Cântul de recunoștință…


recunostintaOare nu ar trebui să fim și noi la fel de prompți ca femeia din evanghelia acestei zile în a-l preamări pe Dumnezeu de fiecare dată când beneficiem de ajutorul său? Cum se face că nu doar că nu suntem prompți, dar uităm cu desăvârşire, neglijăm! Nerecunoştinţa este dovada unor mari carenţe în formarea umană şi spirituală.

Știm că recunoștința este „obligația morală pe care cineva o are față de cel care i-a făcut un bine”. Însă la fel de bine știm că de la teorie la practică este o distanță pe care nu reușim mereu să o parcurgem. Chiar dacă în inima noastră ar trebui să fie această „virtute”, nu reușim mereu să fim recunoscători pentru binefacerile primite. Aceasta fie pentru că uităm, fie pentru că avem impresia că totul ni se cuvine.

Recunoștința nu doar că se exprimă prin unul dintre cele mai rostite cuvinte – „mulțumesc” -, ci este și una dintre cele mai mari așteptări ale oamenilor: toți vrem să ni se arate recunoștință pentru binele făcut. Și la fel, toți suferim în fața nerecunoștinței, mai ales atunci când ea se împletește cu indiferența și disprețul.

În această privință este trist că de (prea) multe ori în viața noastră ajunge să se oglindească comportamentul poporului ales și a „ipocriților” din timpul lui Isus. Asemenea lor uităm binefacerile primite. Putem mărturisi privindu-ne propria viață că trecerea timpului nu a însemnat și îmbunătățirea comportamentului uman. Vedem că atât cei din Vechiul Testament, cât și cei care aparțin Noului Testament și timpului Bisericii sunt la fel de indiferenți și nerecunoscători. Dacă cei dintâi, după ce au fost eliberați, și-au turnat un vițel de aur și i s-au închinat cu fața până la pământ considerându-l dumnezeul lor și uitându-l pe Domnul salvator, cei din urmă, contemporanii lui Isus, și astăzi noi, refuzăm de multe ori să ne apropiem de Isus pentru a fi vindecați și apoi pentru a-i mulțumi. De fapt, refuzăm viața, adevărul, credința și iubirea. Refuzându-le ne simțim „îndreptățiți” să nu avem nici un motiv de recunoștință față de Dumnezeu.

Mai mult, nu doar că suntem nerecunoscători pentru ceea ce am primit, dar de multe ori suntem și invidioși pentru ceea ce au primit alții. Evanghelia zilei ne aminteşte că nu ştim mereu să ne bucurăm de binele celuilalt. Nu de puţine ori suntem invidioşi când nu suntem noi destinatarul anumitor binefaceri umane sau divine.

Să îndepărtăm din viaţa noastră invidia şi tristeţea când aproapelui îi merge (mai) bine. Să veghem mai mult asupra vieții noastre pentru că există pericolul ca nerecunoștința să se alieze cu indiferența (nepăsarea față de iubirea divină), cu lâncezeala (ezitarea sau neglijarea răspunsului la iubirea divină) și cu lenea spirituală (refuzul binelui care vine de la Dumnezeu, ba chiar repulsia față de binele divin).


Să facem viața noastră să răsune de cântul de recunoștință:
„Mulțumesc, Doamne”!


30 octombrie 2017 

Luni din săptămâna a 30-a de peste an
Sf. Gerard de Potenza, ep.
Rom 8,12-17; Ps 67; Lc 13,10-17

LECTURA I
Aţi primit Duhul înfierii prin care strigăm: „Abba, Tată!”
Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Romani 8,12-17
Fraţilor, noi nu suntem datori trupului, ca să trăim după trup. 13 Dacă trăiţi după trup, aveţi să muriţi. Dar dacă, prin Duh, faceţi să moară poftele trupului, veţi trăi! 14 Căci toţi cei care sunt călăuziţi de Duhul lui Dumnezeu sunt fiii lui Dumnezeu, 15 pentru că nu aţi primit un Duh de sclavie, ca să vă fie din nou teamă, ci aţi primit Duhul înfierii prin care strigăm: „Abba, Tată!” 16Însuşi Duhul dă mărturie duhului nostru că suntem fii ai lui Dumnezeu. 17 Iar dacă suntem fii, suntem şi moştenitori, moştenitori ai lui Dumnezeu şi împreună-moştenitori cu Cristos, dacă suferim cu el, ca împreună cu el să fim şi glorificaţi.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Ps 67(68),2 şi 4.6-7ab.20-21 (R.: 21a)
R.: Dumnezeul nostru este Dumnezeul mântuirii.

2 Dumnezeu se ridică, duşmanii lui se risipesc
şi cei care-l urăsc fug dinaintea feţei lui.
4 Cei drepţi se bucură
şi tresaltă de bucurie în faţa lui Dumnezeu,
exultă în tresăltări de bucurie. R.

6 Dumnezeu este tatăl orfanilor, apărătorul văduvelor,
el, care locuieşte în lăcaşul său cel sfânt.
7ab Dumnezeu dă o casă celor părăsiţi,
el îi face pe prizonieri să iasă pe poarta libertăţii. R.

20 Binecuvântat să fie Domnul zi de zi,
Dumnezeul mântuirii noastre ne poartă de grijă.
21 Dumnezeul nostru este Dumnezeul mântuirii,
Domnul Dumnezeu are putere şi asupra morţii. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE cf. In 17,17b.a
(Aleluia) Cuvântul tău, Doamne, este adevăr! Consacră-ne în adevăr! (Aleluia)

EVANGHELIA
Această fiică a lui Abraham nu trebuia să fie dezlegată în zi de sâmbătă?
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 13,10-17
În acel timp, Isus învăţa în sinagogă într-o zi de sâmbătă. Şi, iată, era acolo o femeie infirmă de optsprezece ani: era adusă de spate şi nu putea deloc să se îndrepte. 12 Văzând-o, Isus a chemat-o şi i-a zis: „Femeie, eşti eliberată de infirmitatea ta!” 13 Apoi şi-a pus mâinile asupra ei, iar ea s-a ridicat îndată şi-l glorifica pe Dumnezeu. 14 Dar conducătorul sinagogii, revoltat că Isus vindecase sâmbăta, a spus mulţimii: „Şase zile sunt în care trebuie să se lucreze; în acestea veniţi deci să fiţi vindecaţi, nu în zi de sâmbătă!” 15 Atunci, Domnul i-a răspuns şi i-a zis: „Ipocriţilor! Nu-şi dezleagă fiecare dintre voi boul şi măgarul de la iesle şi-l duce la adăpat în zi de sâmbătă? 16 Şi această fiică a lui Abraham, care era legată de Satana de optsprezece ani, nu trebuia să fie dezlegată în zi de sâmbătă?” 17 Pe când zicea aceste cuvinte, toţi adversarii lui au fost ruşinaţi, iar tot poporul se bucura de toate faptele măreţe care erau făcute de el.

Cuvântul Domnului

Categorii:Predici si meditatiiEtichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: