Una dintre cele mai cunoscute văduve din istorie…


saracie renuntare incredere in providentaÎntr-o lume împărțită între anonimi și faimoși, fiecare încearcă să se afirme prin ceea ce este, are, face sau spune. Fiecare ne căutăm rolul și rostul pentru a nu ne pierde în imensa turma (de prea multe ori!) manipulată. Însă unii, în pofida tuturor eforturilor și a funcțiilor ocupate, rămân anonimi, se pierd printre rândurile istoriei. Sunt mii de oameni bogați de care nimeni nu-și mai aduce aminte, sunt sute de împărați despre care se mai vorbește doar în vreun manual de istorie, sunt zeci de oameni care se credeau nemuritori și acum sunt morți și șterși din toate memoriile.

De cealaltă parte stau oamenii simpli care reușesc să cucerească istoria, viitorul, nemurirea. Iar astăzi cuvântul Domnului ne prezintă o văduvă despre care se vorbește după mii de ani de la moartea ei: se vorbește și se predică despre ea în toate catedralele lumii. În orice colț al pământului unde a ajuns o Biblie, a ajuns și povestea ei. Astăzi Dumnezeu ne cere să învățăm de la această văduvă ce înseamnă cu adevărat încrederea în providență și sărăcia.

Cât de impresionantă este scena: într-un loc atât de aglomerat cum era templul, într-o zonă plină de oameni cum era Ierusalimul acelor timpuri, Cristos o vede tocmai pe ea. Cu siguranță erau acolo și alte văduve, dar ea, tocmai ea a atras privirea și admirația Domnului. Aceasta pentru că ea „a dat totul, tot ce mai avea la viața ei” (cf. Lc 21,3). Cine mai îndrăznește astăzi o așa credință? O așa generozitate? Oare ce ne lipsește? Credința! Ne lipsește curajul de a risca dăruind.

Cât de plăcut este să ne imaginăm același episod, dar nu la Templu, ci în biserică. Isus în centrul bisericii privind rând pe rând la cei care intră și ies, la cei care vin să se închine sau doar trec pe acolo, la cei care vin pentru Dumnezeu și la cei care vin pentru ei înșiși sau pentru a fi văzuți de oameni. Cristos te privește, mă privește, ne privește… și apoi începe să vorbească doar despre cel care dăruiește din toată inima din timpul său, din viața sa, din bunurile sale. Cât de tare îți poate tresări inima la gândul că Dumnezeu te îndrăgește, că Isus Cristos te privește și vorbește despre tine, tocmai despre tine. Din miliardele de oameni astăzi te-a ales pe tine! Această privire drăgăstoasă a lui Cristos nu va fi scrisă într-o nouă evanghelie. Despre tine care dăruiești din toată inima nu se va povesti în cea de a „cincea evanghelie”, ci în Cartea Vieții. Acum acolo scrie Cristos persoanele pe care le îndrăgește. Și astăzi Cristos stă și privește spre Templul, spre noul său templu, spre fiecare templu. Și astăzi are persoane pe care ni le oferă ca exemplu. Ferice de noi dacă ne regăsim printre acele persoane, fericiți suntem dacă urmăm exemplul persoanelor îndrăgite de Domnul.


Cristos, om adevărat și Dumnezeu adevărat,
cel care îndrăgit-o pe această văduvă
ne spune astăzi: „Mergi și fă și tu la fel!” (Lc 10,37).


27 noiembrie 2017 

Luni din săptămâna a 34-a de peste an
Sf. Virgil, ep.
Dan 1,1-6.8-20; Ps Dan 3,52-56; Lc 21,1-4

LECTURA I
Nu s-a găsit nimeni asemenea lui Daniel, Anania, Mişael şi Azaria.
Citire din Cartea profetului Daniel 1,1-6.8-20
În anul al treilea al domniei lui Ioiachim, regele lui Iuda, a venit Nabucodonosor, regele din Babilon, la Ierusalim şi l-a asediat. 2 Domnul l-a dat în mâna lui pe Ioiachim, regele lui Iuda, şi o parte din vasele casei lui Dumnezeu şi le-a dus în ţinutul Şinear, în casa zeului lui: a dus vasele în vistieria zeului său. 3 Regele i-a zis lui Aşpenaz, mai-marele peste eunuci, să aducă dintre fiii lui Israel, din descendenţa regească şi dintre nobili 4 tineri care să nu aibă niciun cusur, frumoşi la înfăţişare, instruiţi în toată înţelepciunea, cunoscători ai ştiinţei, pricepuţi în cunoaştere şi viguroşi, ca să poată sta în palatul regelui, să-i înveţe scrierea şi limba caldeilor. 5 Regele a stabilit pentru ei potrivit cu fiecare zi o porţie din hrana regelui şi vinul pe care îl bea el, ca să-i crească timp de trei ani, iar la sfârşitul lor să stea înaintea regelui. 6 Între ei erau dintre fiii lui Iuda: Daniel, Anania, Mişael şi Azaria. 8 Daniel şi-a pus la inimă să nu se întineze din porţia de hrană a regelui şi din vinul pe care îl bea el şi a cerut de la căpetenia eunucilor să poată să nu se întineze. 9 Dumnezeu i-a dat lui Daniel să afle har şi îndurare înaintea căpeteniei eunucilor. 10 Căpetenia eunucilor i-a zis lui Daniel: „Eu mă tem de stăpânul meu, regele, care a stabilit hrana voastră şi băutura voastră. De ce să vadă feţele voastre mai abătute decât cele ale tinerilor de vârsta voastră şi să faceţi vinovat capul meu înaintea regelui?” 11 Daniel i-a zis îngrijitorului pe care îl stabilise căpetenia eunucilor peste Daniel, Anania, Mişael şi Azaria: 12 „Încearcă-i pe slujitorii tăi timp de zece zile: să ni se dea din legume să mâncăm şi apă să bem! 13 Apoi să se vadă feţele noastre şi înfăţişarea noastră şi înfăţişarea tinerilor care mănâncă din porţia de hrană a regelui! Şi după cum vei vedea, aşa să faci cu slujitorii tăi!” 14 El i-a ascultat în privinţa aceasta şi i-a încercat timp de zece zile. 15La sfârşitul celor zece zile, înfăţişarea lor era mai bună şi trupul lor mai gras decât cel al tuturor tinerilor care mâncau din porţia de hrană a regelui. 16 Îngrijitorul lua porţia lor de hrană şi vinul pe care trebuia să-l bea ei şi le dădea legume. 17 Acestor patru tineri, Dumnezeu le-a dat cunoaştere şi instruire în orice scriere şi înţelepciune. Iar Daniel era priceput în toate viziunile şi visele. 18 La sfârşitul zilelor despre care spusese regele ca să-i aducă, căpetenia eunucilor i-a adus înaintea lui Nabucodonosor. 19 Regele a vorbit cu ei şi nu s-a găsit nimeni asemenea lui Daniel, Anania, Mişael şi Azaria. Şi ei au stat înaintea regelui. 20 În orice lucru de înţelepciune sau de înţelegere pe care regele îl căuta la ei, i-a găsit de zece ori peste toţi magii şi astrologii care erau în tot regatul său.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL
Dan 3,52.53.54.55.56 (R. 52b)
R.: Vrednic de laudă eşti, Doamne, şi preamărit în veci!

52 Binecuvântat eşti, Doamne, Dumnezeul părinţilor noştri,
vrednic de laudă şi preamărit în veci!
Binecuvântat este numele sfânt al gloriei tale,
vrednic de laudă şi preamărit în veci! R.

53 Binecuvântat eşti în templul sfânt al gloriei tale,
vrednic de laudă şi preamărit în veci! R.

54 Binecuvântat eşti pe tronul domniei tale,
vrednic de laudă şi preamărit în veci! R.

55 Binecuvântat eşti tu, care pătrunzi abisurile
şi stai peste heruvimi, vrednic de laudă şi preamărit în veci! R.

56 Binecuvântat eşti pe firmamentul cerului,
vrednic de laudă şi preamărit în veci! R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE Mt 24,42a.44
(Aleluia) Vegheaţi şi fiţi gata, pentru că Fiul Omului va veni în ceasul la care nu vă gândiţi! (Aleluia)

EVANGHELIA
A văzut şi o văduvă săracă punând acolo două monede mici.
Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 21,1-4
În acel timp, Isus, ridicându-şi privirea, i-a văzut pe bogaţii care îşi puneau darurile în caseta pentru ofrande. 2 A văzut şi o văduvă săracă punând acolo două monede mici. 3 Şi a spus: „Vă spun: cu adevărat această văduvă săracă a pus mai mult decât toţi, 4 pentru că toţi aceştia au oferit lui Dumnezeu din surplusul lor, pe când ea, din sărăcia ei, a oferit tot ce avea la viaţa ei”.

Cuvântul Domnului

Categorii:Predici si meditatiiEtichete:, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: